Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025, είναι γεγονός!
Από το 1999, ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες. Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους.
Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις, ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin.

Ένας Διαγωνισμός που Προάγει την Καινοτομία
Θεσσαλονίκη, 25-27 Φεβρουαρίου 2025
Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου. Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το gin. Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη.
Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός τιμάται από την παρουσία διακεκριμένων Masters of Wine και Master Sommeliers από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριο ρόλο ως Πρόεδροι Επιτροπών αξιολόγησης. Ανάμεσά τους στη φετινή διοργάνωση:
-O Ronan Sayburn, Βρετανός Master Sommelier και CEO του Court of Master Sommeliers Europe
-O Rod Smith, Master of Wine και Chairman του Institute of Masters of Wine. Ο Smith εξελέγη το 2024 ως ο 57ος Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (IMW), αναλαμβάνοντας την ηγεσία του IMW’s Council. Το Συμβούλιο αποτελείται από 13 διεθνείς Masters of Wine, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση, τη στρατηγική κατεύθυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
-O Eric Zwiebel, Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
-Ο Matt Wilkin διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία. Το 2005, ο Wilkin απέκτησε τον τίτλο του Master Sommelier, καθιστώντας τον πρώτο από τη Νότια Αυστραλία που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.
Επιπλέον, ο διαγωνισμός επενδύει στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του χώρου με την καθιέρωση του θεσμού των Associate Judges, συνεισφέροντας τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.
Αποτελεί Θεσμό με Ευρεία Υποστήριξη
Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται με την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των Ενώσεων και των Φορέων του κλάδου:
- ΕΔΟΑΟ,
- ΣΕΟ,
- ΚΕΟΣΟΕ,
- ΣΕΑΟΠ,
- ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ,
- ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ,
- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
Η συνδρομή τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού. Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκη, ως αναγνώριση στη συνεισφορά της προβολής της πόλης, που άλλωστε φέρει το όνομά της.

Με την Καθοδήγηση Ενός Καταξιωμένου Ηγέτη
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Master of Wine, ο οποίος, με τη βαθιά του γνώση και εμπειρία, προσφέρει ουσιαστική καθοδήγηση και κύρος σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση.
Ένας πραγματικός πρωτοπόρος και παγκόσμιος πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, που έχει αφιερώσει την καριέρα του στην προώθηση της αριστείας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κόσμο του οίνου. Ένας οραματιστής, ηγέτης και ακούραστος καθοδηγητής, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW συνεχίζει να εμπνέει και να ανυψώνει το ελληνικό κρασί στη διεθνή σκηνή. Ως Πρόεδρος του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, οδηγεί αυτόν τον καταξιωμένο διαγωνισμό στην 25η Διοργάνωση.
Δείτε περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία και για τις δηλώσεις συμμετοχής: εδώ