Skip to content

Το Thessaloniki Queer Arts Festival ξέρει καλά «Τι είναι διαφορετικότητα;»!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Το Thessaloniki Queer Arts Festival έρχεται από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου για να απαντήσει στο «Τι είναι διαφορετικότητα;».

Η λέξη διαφορετικότητα, χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει τη ποικιλομορφία στο εμφανώς ακανόνιστο σχήμα των μελών των δυτικών κοινωνιών. Μας υπενθυμίζει και επισημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα σχήματα, καθώς η φύση γεννά συνεχώς άναρχα.

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί πως ακόμα και αυτή η λέξη, η οποία δεν γνωρίζει από όρια, έχει περιοριστεί στο να περιγράφει και να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες ατόμων της κοινωνίας/ των κοινωνιών και να αποκλείει άλλες. Όταν κάποιο άτομο την επικαλείται, συνήθως αναφέρεται σε σύνολα που έχουν κάποια κυρίαρχα κοινά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ακόμα και αυτή η λέξη που εφευρέθηκε ώστε να υπενθυμίζει την πολυπλοκότητα, χρησιμοποιείται ώστε να επισημαίνει το συγκεκριμένο.

Ως απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι διαφορετικότητα;», το φεστιβάλ παρουσιάζει τέσσερις εκδηλώσεις στις 26 με 30 Ιουνίου από καλλιτέχνες/ιδες που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα του σήμερα. Μέσα από αυτές, φωτίζεται η δύναμη της τέχνης να στηρίζει την κοινωνική αλλαγή και την εξέλιξη, καθώς παρακολουθώντας τες το κοινό καλείται να διερευνήσει τρόπους εξοικείωσης με το Άλλο και να συνυπάρξει ειρηνικά μαζί του.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 26/6, 19.00-20.30, Ορατός -Στρ. Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη 546 26, Ελλάδα- Είσοδος δωρεάν

Ανθολογίας Ελληνικής Κουήρ Ποίησης (Συζήτηση και Παρουσίαση) Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Παράρτημα Ελλάδας και Εκδόσεις Θράκα

Ένας χρόνος από την έκδοση και την παρουσίαση της πρώτης έντυπης Ανθολογίας Ελληνικής Κουήρ Ποίησης (Θράκα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας, 2023) και οι Εκδόσεις Θράκα μαζί με το Thessaloniki Queer Arts Festival το γιορτάζουν, μιλώντας για το κουήρ στην Ελλάδα, για την εμπειρία της έκδοσης της ανθολογίας, την υποδοχή που είχε από τον κόσμο και φυσικά διαβάζοντας ποιήματα από την ανθολογία ή και καινούριες δημιουργίες.

Ομιλητές: Νικόλας Κουτσοδόντης, Βάγια Κάλφα, Βαρβάρα Ρούσσου, Χάρης Οταμπάσης (zoom) (επιμελητές της έκδοσης)
Παρεμβαίνουν: Μιράντα Τερζοπούλου (zoom), Κυριάκος Βλάχος (zoom), Ελάρις (Λευτέρης Κωνσταντίνου), Ε.Κατη
Ποιητικές απαγγελίες: Γιούρι Ασκαλίδης, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (zoom), Αντώνης Γουλιάνος (zoom), Γιάννης Δάφλος (zoom), Γεωργία Διάκου, Θωμάς Διάφας, Φοίβος Δούσος (zoom), Έφη Ζωγράφου (zoom), Φιλία Κανελλοπούλου, Πάνος Κεραμεύς (zoom), Ανδρέας Κιτσικίδης, Αντώνης Κίτσιος, Κατερίνα Κοζή, Πατρίτσια Ροντίνη (video), Νικόλας Κουτσοδόντης, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Ηλέκτρα Λαζάρ, Χάρης Μελιτάς, Μπίλη Μητσικάκος (zoom), Μάνος Μπαζάνης (zoom), Στυλιανός Μπενέτος ακα οητο Άρογνος (zoom), Άγγελος Μπέρτος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κόστια Τσολάκης, Κωνσταντίνος Τσουμπός (zoom), Σπύρος Χαιρέτης (zoom).

Η KANGELA TROMOKRATISCH παρουσιάζει το Καμπαρέ της Καγγέλας στον Ορατό.

Το καμπαρέ της Καγγέλας ξεκίνησε σαν ένα fundraiser μετά τη δολοφονία του Ζακ το 2018 και όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ορμητήριο του queer performance. Έχει δώσει ευκαιρία σε πολλά νέα κουήρ άτομα  να εκφραστούν κι έχει φιλοξενήσει καλλιτεχν@ από όλο τον κόσμο. Στις 26/6 στον “Ορατό” θα φιλοξενήσει αγαπημένα περφόρμερς της Βορείου Ελλάδος.

Πέμπτη 27/6 στις 21.00, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών- Αποθήκη Β1 Λιμάνι, 54110

“KOSTA BOTA”  μια performance της FRUIT GILLETTE

Το “KOSTA BOTA” είναι μια περφόρμανς που επινοεί και υπερβαίνει τα όρια μεταξύ ενός μουσικού σόου – άλμπουμ και θεατρικής πρόζας, χρησιμοποιώντας την αφήγηση ως εργαλείο καλλιτεχνικής παραγωγής. Ολόκληρη η παράσταση λαμβάνει χώρα σε ένα δάπεδο από καθρέφτες. Ο κύριος στόχος της χρήσης αυτού του σκηνικού είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας αντανακλάσεων μεταξύ περσόνων και στοιχείων του Ελληνικού σπιτιού της εποχής του ΠΑΣΟΚ και των Ολυμπιακών Αγώνων και να το μεταφράσει σε ένα προσωπικό τελετουργικό αποδόμησης και επανασυμφιλίωσης του queer βιώματος στην ελληνική επαρχία.

*Κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του μουσείου, από τις 27/6 έως τις 30/6 θα παρουσιάζεται η βιντεογραφία της FRUIT GILLETTE.

Παρασκευή 28/6, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών -Αποθήκη Β1 Λιμάνι, 54110

20.00-22.00 KANGELA TROMOKRATISCH (performance)

Το κοινό θα παρακολουθήσει την performance από την βιτρίνα του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών. Η Kangela Tromokratisch επανεκτελεί την iconic performance του Leigh Bowery στη βιτρίνα της γκαλερί Anthony D’Offay στο Λονδίνο το 1988. Μέσα από μικρές τρύπες στην τζαμαρία του ΠΚΤ, το κοινό θα παρακολουθήσει την καλλιτέχνιδα να αλλάζει ρούχα και πόζες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ντυμένο εσωτερικά με ταπετσαρία “Kangela”.

______________________

Thessaloniki Queer Arts Festival 2024:

26- 30 Ιουνίου
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών- Αποθήκη Β1 Λιμάνι
Είσοδος ελεύθερη

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Beater Essentials #159: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
Casino Cruises: Υψηλές Θάλασσες και Μεγάλες Στοιχηματικές Κινήσεις