Skip to content

Τι παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020;

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Με συναυλία του σπουδαίου Σταύρου Ξαρχάκου στις 24 Οκτωβρίου ξεκινά η χειμερινή σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και πρωτότυπα θεάματα, με σπουδαία έργα, μεγάλα ονόματα και έξοχες ερμηνείες θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Μέσα στη ρευστή και συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση όσον αφορά τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του Μεγάρου για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα…

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ Βασίλης Γάκης για την έναρξη της χειμερινής σεζόν: «Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης έπειτα από επτά μήνες επανέρχεται ξανά με εκδηλώσεις στους κλειστούς χώρους του. Όπως πήραμε τα εύσημα για την απόλυτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις μας, έτσι και τώρα θα ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις της πολιτείας ώστε να διασφαλίσουμε την υγειονομική προστασία των θεατών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών. Καλούμε το κοινό να έρθει στις εκδηλώσεις του Μεγάρου, να απολαύσει τις μουσικές προτάσεις μας, να ψυχαγωγηθεί και να συμμετάσχει ξανά στη μυσταγωγία του ‘ζωντανού’ θεάματος».

Ελληνική μουσική στο Μέγαρο

Οι φιγούρες του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη και της Σωτηρίας Μπέλλου μεταξύ άλλων θα ζωντανέψουν στην πρωτότυπη παράσταση «Αβάντι μαέστρο… ρεμπέτικα», που συνδυάζει θέατρο σκιών και ρεμπέτικη μουσική και είναι αφιερωμένη στον αξέχαστο Αγάθωνα (31 Οκτωβρίου).

Η έναρξη του νέου χειμερινού προγράμματος γίνεται με τη συναυλία του μεγάλου συνθέτη μας Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα διευθύνει τη μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», με εμβληματικά έργα των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και του ίδιου του μαέστρου. Ερμηνεύει –μουσικά και φωνητικά– επταμελής ορχήστρα κορυφαίων σολίστ (24/10).

Η λαϊκή μουσική έχει την τιμητική της και στην παράσταση «Αποχαιρετώντας τον Αγάθωνα: Αβάντι Μαέστρο… Ρεμπέτικα», που αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό μουσικής (Γιώργος Ξηντάρης, Κατερίνα Τσιρίδου) και θεάτρου σκιών (Ηλίας Καρελλάς). Ταυτόχρονα είναι ένας φόρος τιμής στον αξέχαστο Αγάθωνα, καθώς ήταν η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε αυτός ο αυθεντικός εκπρόσωπος του ρεμπέτικου τραγουδιού (31/10).

«Μια διαδρομή (Από τον ‘Σκοτεινό έρωτα΄ στον ‘Ερωτόκριτο’)» τιτλοφορείται η συναυλία του Δημήτρη Μαραμή, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες μας («Ερωτόκριτος», «Στοιχειωμένοι», «Σκοτεινός έρωτας», «Αισθηματική ηλικία»), ο οποίος θα παρουσιάσει στιγμές από την επιτυχημένη πορεία του, με τη συμμετοχή της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και σημαντικών τραγουδιστών όπως η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, η Αγγελική Τουμπανάκη, η Ελένη Δημοπούλου και η Μέλα Γεροφώτη (7/11).

Η ενότητα «Ελληνική μουσική στο Μέγαρο» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95χρονά του, μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ. Το λιτό μουσικό σχήμα (πιάνο – κρουστά) πλαισιώνουν τέσσερις καταξιωμένοι ερμηνευτές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι τρεις συναυλίες του 4ου Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής και ιδίως η προσέγγισή του στο έργο ενός συνθέτη της κλασικής περιόδου, του Μπετόβεν (30 Οκτωβρίου, 6 και 20 Νοεμβρίου).

Κλασική – σύγχρονη μουσική και άλλα…

Ένα από τα μεγάλα μουσικά σύνολα που θα περάσουν από τη σκηνή του Μεγάρου είναι και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας (30 Νοεμβρίου).

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΜΜΘ κατέχει το 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, μια διοργάνωση με διθυραμβικές κριτικές και τεράστια απήχηση στο κοινό. Φέτος, που φέρει τον επίκαιρο υπότιτλο «Musica medicina dolorum» («Η μουσική είναι φάρμακο για τις λύπες»), περιλαμβάνει τρεις συναυλίες με έργα των σπουδαίων Γερμανών συνθετών Μπαχ και Τέλεμαν, ενώ με ιδιαίτερη ανυπομονησία θα περιμένουμε το αφιέρωμα-έκπληξη στον Μπετόβεν, έναν συνθέτη της κλασικής περιόδου τον οποίον το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει με τον δικό του τρόπο! Για πρώτη φορά επίσης υπάρχει συνεργασία με μια αντίστοιχη διοργάνωση του εξωτερικού, το καταξιωμένο Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας (30/10, 6/11, 20/11).

Συμφωνικές ορχήστρες θα εμφανιστούν στο Μέγαρο όπως πάντα, αυτή τη φορά όμως όχι στην πλήρη σύνθεσή τους, καθώς θα τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5-2 μέτρων μεταξύ των μουσικών. Τα σύνολα αυτά θα είναι η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τις συναυλίες «Κύκλος Μπετόβεν» (έργα Αντωνίου, Σούμαν και Μπετόβεν, 23/10) και «Ζορμπάς» (έργα Προκόφιεφ, Μότσαρτ και Θεοδωράκη, 13/11), αλλά και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας με έργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Μπάρτοκ και Ρουμάνων συνθετών (30/11). Με τη συνεργασία του Μεγάρου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί και η επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 80 χρόνια από το έπος του ’40, που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει τραγούδια του μεσοπολέμου ερμηνευμένα από τον Θοδωρή Βουτσικάκη και την Ελένη Δημοπούλου (27/10).

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου θα παρουσιαστεί μία συναυλία με έργα σημαντικών Γάλλων συνθετών όπως Ντεμπισί, Εμανουέλ, Ραβέλ και Μασνέ από ένα σύνολο εξαιρετικών μουσικών και ερμηνευτών (Νικολός Δημόπουλος, Philippe Forget, Αγγελική Καθαρίου, Μαριλένα Λιακοπούλου, Δημήτρης Πάτρας) (9/11), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο σύγχρονο Γεωργιανό συνθέτη Γκία Καντσέλι από εκλεκτούς μουσικούς όπως οι Αντρέας Παπανικολάου, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, Δήμος Γκουνταρούλης και Λόλα Τότσιου (14/12).

Η αδιαμφισβήτητη ντίβα της εποχής μας, Άννα Νετρέμπκο, στην «Αΐντα» του Βέρντι που θα παρακολουθήσουμε σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 25 Οκτωβρίου.

Ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ είναι η παρουσίαση και των 32 σονατών του Μπετόβεν για πιάνο σε μια σειρά από ρεσιτάλ. Πρόκειται για μία από τις πλέον σημαντικές συλλογές έργων στην ιστορία της μουσικής, τα οποία θα εκτελέσουν οι φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Τρία από αυτά τα ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο (4/11, 18/11, 2/12). Το ΠΑΜΑΚ όμως θα δώσει και άλλη μία συναυλία, αυτή τη φορά με τα σύνολα παραδοσιακής μουσικής του Τμήματος και με τίτλο «Akroasis: Μουσικές αυλές της Μεσογείου», που θα περιλαμβάνει από τη μουσική δωματίου των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών παλατιανών παραδόσεων μέχρι τα κλασικά ανατολικομεσογειακά στιλ (9/12).

Οι λάτρεις της όπερας, που κάθε χρονιά παρακολουθούν πιστά τη σειρά ζωντανών μεταδόσεων «The MET live in HD» από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, παρόλο που ο «ναός» του παγκόσμιου λυρικού θεάτρου ανέστειλε λόγω COVID-19 το πρόγραμμά του μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Η ΜΕΤ λοιπόν θα παρουσιάσει παλαιότερες επιτυχίες της, όπως την «Αΐντα» του Βέρντι με τις σπουδαίες Άννα Νετρέμπκο και Ανίτα Ραχβελισβίλι (25/10), τον «Τροβατόρε» του ίδιου συνθέτη πάλι με την Άννα Νετρέμπκο και τον πρόωρα χαμένο Ντμίτρι Χβοροστόφσκι (1/11), τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» του Βάγκνερ, προβολή που ακυρώθηκε την περασμένη άνοιξη λόγω των περιοριστικών μέτρων (6/12), καθώς και την «Εύθυμη χήρα», την αγαπημένη οπερέτα του Φραντς Λέχαρ (13/12).

Αλλά και οι φίλοι του μιούζικαλ μπορούν να απολαύσουν κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια του διεθνούς και ελληνικού μουσικού θεάτρου και κινηματογράφου στην εξαιρετική μουσική παράσταση «Cine Musical», με τους Μέμο Μπεγνή, Παναγιώτη Πετράκη και Εύη Σιαμαντά και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης (10/11).

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει άλλη μία συναυλία από τη σειρά «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής» (28/11) αλλά και ένα ενδιαφέρον masterclass του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά για την «ηχοζωγραφική» σε έργα φωνητικής μουσικής (29/11), ενώ το Μέγαρο θα συμμετάσχει σε δύο μεγάλες ημερίδες με πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικές συμμετοχές: μία για τον σύγχρονο ρόλο των μουσείων (4/12) και μία για τα 40 χρόνια της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (13/11).

Η αγαπημένη του κοινού Μαρίνα Σάττι με το φωνητικό συγκρότημα chόres θα παρουσιάσει a capella ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά κομμάτια από την Ελλάδα αλλά και από άλλες περιοχές του πλανήτη (27 Δεκεμβρίου).

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Μία ξεχωριστή ενότητα είναι βεβαίως τα «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», που φέτος απαρτίζεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους! Συγκεκριμένα, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το λαμπερό Xmas Opening Gala υπό τον τίτλο «Oh Xmas Tree», στο οποίο θα συμμετέχουν δύο χορωδίες, ένα χορευτικό σύνολο, η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και αγαπημένοι ερμηνευτές όπως η Nάντια Κοντογεώργη, ο Μίνως Θεοχάρης κ.ά. Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή είναι η συναυλία του Διογένη Δασκάλου και της δημοφιλούς μπάντας Monie & Monie Conniente με μουσική αλλά και σατιρικό λόγο. Υπάρχει όπως κάθε χρονιά η συναυλία της Νεανικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με παραδοσιακά ελληνικά κάλαντα, ενώ κάτι ιδιαίτερο αποτελεί η δυναμική, σύγχρονη και πρωτοποριακή παράσταση χωρίς μουσικά όργανα Bodyterranean, που συνδυάζει ρυθμό και κίνηση χωρίς κανένα άλλο μέσο εκτός από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Μαγικούς, ονειρικούς ήχους θα μας χαρίσει το σύνολο PerHarps με τις 9 άρπες και το ευρύτατο ρεπερτόριο, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε από δύο νεανικά σχήματα: τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ΕΛΣΟΝ – Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια έκθεση με αντικείμενα και έργα τέχνης σχετικά με τον αγαπημένο Ιταλό συνθέτη. Ένα εκπληκτικό θέαμα μας επιφυλάσσει το Verba Shadow Theatre από την Ουκρανία, που παρουσιάζει την τεχνική των σκιών μαζί με ειδικά εφέ φωτός και ταυτόχρονη συμμετοχή χορευτών και ακροβατών σε σκηνές από γνωστές ταινίες, καρτούν και παραμύθια. Ακόμη, μια αγαπημένη ερμηνεύτρια του νεανικού και όχι μόνο κοινού, η Μαρίνα Σάττι, θα δώσει μια συναυλία με το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα chόres σε ένα πρόγραμμα με παραδοσιακά ακούσματα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες περιοχές του πλανήτη. Τη νέα χρονιά, τέλος, θα καλωσορίσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, στην οποία θα παρουσιάσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αλλά και το ορχηστρικό «Χαμόγελο της Τζοκόντας».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

– Στο πρόγραμμα είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές.

– Για κάθε εκδήλωση θα αποστέλλονται ξεχωριστά και επικαιροποιημένα δελτία Τύπου, ενώ πληροφορίες μπορείτε να αντλείτε επίσης από την ιστοσελίδα του ΟΜΜΘ (www.tch.gr) και τη σελίδα του στο facebook (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Thessaloniki Concert Hall).

– Η μέγιστη πληρότητα των κλειστών χώρων εκδηλώσεων στον νομό Θεσσαλονίκης είναι αυτή την περίοδο στο 50%.

– Σύμφωνα με τις υγειονομικές οδηγίες, υποχρεωτική είναι η ηλεκτρονική προμήθεια εισιτηρίων καθώς και η χρήση μάσκας καθ’ όλη την παραμονή του κοινού στο ΜΜΘ.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Μια συνομιλία με την απολαυστική Fanny Ardant!
ISO Sessions: Από την σκηνή του Vitruvian Thing στο 55ο Φεστιβάλ Δημητρίων!