Skip to content

Καλλιεργώντας την κλιματική κουλτούρα του αύριο.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τα βιώματα και οι εμπειρίες που αποκτούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λένε πως μας καθορίζουν, ως ανθρώπους. Πριν λίγους μήνες στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, είδαμε νέους και νέες (και όχι μόνο) να γίνονται μέρος της αλλαγής ενός κινήματος για την κλιματική δικαιοσύνη. Μπορεί οι τρεις ημέρες δράσεων ενημέρωσης και κινητοποίησης για το κλίμα να μην τους/τις καθόρισαν αλλά σίγουρα έγινε η αρχή. Κάποιες/οι απλώς τις παρακολούθησαν, άλλες/οι συμμετείχαν ενεργά στη διοργάνωσή τους. Ωστόσο, όλες και όλοι βίωσαν το ξεκίνημα της αλλαγής για ένα κόσμο κλιματικά πιο δίκαιο. 

Με την υποστήριξη της ActionAid και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εκστρατείας  #ClimateofChange, εναέριοι ακροβάτες, ισορροπιστές, σχοινοβάτες και ζογκλέρ της καλλιτεχνικής ομάδας KiRKO, παρουσίασαν στο Thessaloniki Buskers Festival Park Edition, μία μοναδική  20λεπτη θεατρική παράσταση εναέριου χορού υπό τον τίτλο Green Transformations, δωρεάν για όλες και όλους. 

Μιλώντας για τη μαγεία του σεναρίου η καλλιτεχνική/σκηνοθετική επιμελήτρια, Ιωάννα Δημητριάδου, σημειώνει: «Αφορμή για το σενάριο της παράστασης στάθηκε η ιδέα της συνεργάτιδάς μου Όλγας Κυριακίδου, η οποία αφορούσε τη δραματική αλλαγή των μεταβάσεων από τη μια εποχή στην επόμενη. Έγραψα ένα σενάριο στο οποίο κεντρικοί ρόλοι ήταν η φύση και ο χρόνος. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα της καταστροφής της φύσης και της κακομεταχείρισής της, στην πορεία όμως και μέσα από τις πρόβες βγήκαν πολλές εικόνες που είχαν να κάνουν με κοινωνικά ζητήματα. Δηλαδή εκτός της κλιματικής αλλαγής, διαπραγματευτήκαμε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις κτλ».

Η σκηνή του Κήπου των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γέμισε από ανθρώπους που ένιωσαν την ανάγκη να αλλάξουν το κλίμα. Τα συναισθήματα θετικά και οι στιγμές πολλές. «Εντατικές και πολύωρες πρόβες αντί να μας εξαντλούν, μας άφηναν γεμάτους συναισθήματα και χαρά, τονίζει η Όλγα. «Πρέπει να σκεφτώ πολύ για να ξεχωρίσω μία μονό στιγμή απ’ αυτό το υπέροχο τριήμερο που μας χάρισε τόσο δυνατές συγκινήσεις στην σκηνή και τόσο μεγάλη ένωση με το κοινό. Πιστεύω ότι αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το συναίσθημα που ένιωσα στο τέλος: Τα καταφέραμε, ήταν καλό», συμπληρώνει. 

Μέσα από την ενημέρωση που προσέφερε η παράσταση, με ψυχαγωγικό τρόπο, για το πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τη μετανάστευση και τι σημαίνει πραγματικά κλιματική δικαιοσύνη, άνθρωποι όλων των ηλικιών, ίσως, σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, να έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής τους.

Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος. 

______________________

Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη προωθεί την ενεργό συμμετοχή των νέων σε δράσεις πολιτισμού, εργαστήρια, συναντήσεις και συζητήσεις ευαισθητοποιώντας τους για ζητήματα που τους/τις απασχολούν. Ένα από αυτά είναι και η κλιματική αλλαγή και η κλιματική δικαιοσύνη.

Οι συντελεστές της παράστασης Green Transformations:
Καλλιτεχνική/σκηνοθετική επιμέλεια: Ιωάννα Δημητριάδου
Μουσική επιμέλεια: Electric Litany
Σωματική επιμέλεια/χορογραφίες: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Project manager: Όλγα Κυριακίδου
Χορευτές/τριες: Ιωάννα Δημητριάδου, Ροδούλα Γκουλιαμπέρη, Νικολέτα Κυφωνίδου, Γιώργος Καραμήτρος

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Beater Essentials #82: Τα τραγούδια της εβδομάδας!
Beater Essentials #81: Τα τραγούδια της εβδομάδας!