Skip to content

Θέμης Γεωργούδης: Το ξεκίνημα ως παραγωγός και η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Beater Lab

Ο Θέμης Γεωργούδης είναι ένας νέος παραγωγός που αγαπάει την ατμόσφαιρα στην ηλεκτρονική μουσική και, μάλιστα, πρόσφατα έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο στην Upfilter Records με το album Phases. Πρόκειται για ένα μείγμα εμπειριών με στιγμές που μάζεψε στα δύο χρόνια προετοιμασίας και σύνθεσης, καθρεφτίζοντας στη μουσική του αυτά τα ιδιαίτερα-προσωπικά στιγμιότυπα. Όπως άλλωστε προκύπτει κι από τον τίτλο του album, το concept δε θα μπορούσε να εκφράζει κάτι λιγότερο και πόσο μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με το συγκεκριμένο είδος υπάρχει ο ιδανικός συνδυασμός. Προσηλωμένος, με ενέργεια και διάθεση, θέτει τις βάσεις για ένα δικό του δημιουργικό όραμα κι εμείς, μετά την συζήτησή μας, αναμένουμε τα καλύτερα!

 

Πώς ήρθες σε επαφή με την ηλεκτρονική μουσική, τι σε τράβηξε και τι βιώνεις μέσα από αυτήν;

Η πρώτη μου επαφή με την ηλεκτρονική μουσική έγινε όταν ήμουν στο γυμνάσιο όπου οι ήχοι από τα «κλαμπίστικα» (όπως τα λέγαμε) κομμάτια, μου δημιουργούσαν συναισθήματα ευφορίας και με οδήγησαν στο να ψάχνομαι και να ακούω ηλεκτρονική μουσική. Αυτό που βιώνω είναι μια πιο «δυνατή» θα έλεγα εμπειρία της ζωής. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω… Η μουσική, σου ξυπνάει συναισθήματα, νιώθεις πιο ζωντανός, σε κινητοποιεί! Μπορεί να βρίσκεσαι σε ένα μέρος που δεν θέλεις και τελικά με την κατάλληλη μουσική να μη θες να φύγεις.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

Οι μουσικές μου επιρροές θα έλεγα πως είναι όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής. Ίσως λίγο παραπάνω ορισμένες progressive house, Lounge και τελευταία Lo-fi δημιουργίες, αλλά και πολλές Rock που είχα την τύχη να γνωρίσω και να εκτιμήσω μέσω του πατέρα μου.

Φαίνεται να προτιμάς μια ατμοσφαιρική προσέγγιση. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή και στην απόφαση να δημιουργήσεις;

Για εμένα η ατμοσφαιρική προσέγγιση δεν είναι κάτι που επέλεξα,αλλά κάτι που μου βγαίνει αβίαστα. Θα έλεγα πως ο στόχος μου μέσα από τις δημιουργίες μου είναι η αλλαγή διάθεσης και έκφρασης συναισθημάτων, τόσο σε εμένα, όσο και στον ακροατή.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το σημαντικότερο απόκτημά σου από όλο αυτό και πώς σκοπεύεις να το αξιοποιήσεις;

Το σημαντικότερο απόκτημά μου είναι αρχικά η ευχαρίστηση που νιώθω δημιουργώντας ηλεκτρονική μουσική. Το δεύτερο σημαντικό απόκτημα είναι ότι μέσα από τον χώρο της μουσικής δημιουργήθηκαν δυνατές φιλίες με άλλους μουσικούς παραγωγούς. Και φυσικά είναι τα ξεχασμένα tracks μου τα οποία ανά περιόδους βάζω και ακούω. Αυτό με γυρίζει πίσω στο παρελθόν και με κάνει να νιώθω συναισθήματα και να παρατηρώ την πορεία μου μέχρι και σήμερα, τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν καλλιτέχνης.

Διαβάζουμε πως το album Phases ολοκληρώθηκε σε διάστημα δύο χρόνων και πως το κάθε κομμάτι αποτελεί μια ιστορία. Θα ήθελες να μοιραστείς λίγα πράγματα γι’ αυτές τις ιστορίες;

Το καθένα αποτελεί μια ιστορία, μεγάλη ή μικρή, και εκφράζει ένα συναίσθημα. Οι περισσότερες δημιουργίες πραγματεύονται καταστάσεις τις οποίες περιγράφει ο τίτλος του track και αυτό που στοχεύω είναι ο ακροατής να φέρει τον εαυτό του σε παρόμοιες στιγμές που έχει βιώσει. Την περίοδο που ολοκλήρωσα τα περισσότερα από αυτά περνούσα μια δύσκολη συναισθηματικά, αλλά και δημιουργική περίοδο. Δεν ξεχνούσα όμως ότι στόχος μου ήταν οι καλύτερες μέρες και η εξέλιξή μου. Αυτό φαίνεται και από  τους τίτλους, οι οποίοι μπορεί να φαίνονται δυσάρεστοι αρχικά, αλλά ακούγοντας στη συνέχεια την μουσική μου σου δημιουργούνται συναισθήματα ελπίδας! Το Silent Mornings θα έλεγα πως είναι η πιο ξεχωριστή για εμένα δημιουργία στο album, το οποίο ολοκλήρωσα την σύνθεση και την παραγωγή του σε μόλις μόνο 4 ώρες!

Στα κομμάτια παρατηρεί κανείς διάφορες «διαθέσεις» κατά την ακρόαση. Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου την στιγμή της σύνθεσής τους;

Ένας καλλιτέχνης μετατρέπει συναισθήματα σε δημιουργία. Στο αρχικό στάδιο της σύνθεσης κάθε track δεν είχα συγκεκριμένο στόχο για το τι θα δημιουργήσω. Αυτό ήρθε στην πορεία. Οι διαθέσεις δε θα έλεγα ότι είναι πολύ διαφορετικές στο σύνολο του album. Πάντα υπάρχει ευχαρίστηση όταν οι ιδέες πραγματοποιούνται, αλλά ο προβληματισμός για το τι θέλεις να δημιουργήσεις και που αυτό θα καταλήξει είναι σχεδόν πάντα παρών.

Ανακάλυψες κάτι νέο για τον εαυτό σου μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής;

Κατάλαβα ότι μου αρέσουν οι προκλήσεις και τα δύσκολα! Και αυτό γιατί δεν συμβιβάζομαι με κάτι μέτριο και πάντα προσπαθώ να έχω στο καλύτερο δυνατό επίπεδο τις παραγωγές μου. Τουλάχιστον, στο βαθμό που μπορώ να το αντιληφθώ, γιατί πάντα με τον καιρό θα γίνομαι καλύτερος. Εν ολίγοις, ο τίτλος προήλθε από τον διαφορετικό τρόπο που ο καθένας μας αντιμετωπίζει τις εξελίξεις της πραγματικότητας.

Πώς εκφράζεται αυτό μέσω των κομματιών και τι προκλήσεις αντιμετώπισες για να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα;

Τα περισσότερα tracks του Phases έχουν vibe μελαγχολικό και ελπιδοφόρο. Ακούγοντας κάποιος ολόκληρο το album, πιστεύω πως θα βρει τον εαυτό του κάνοντας σκέψεις ελπίδας! Ενδεικτικά το ταξίδι των σκέψεων ξεκινά με μια ανάμνηση, ένα ήσυχο πρωινό (Silent Mornings). Στη συνέχεια έρχεται μια αναλαμπή (Deja Vu) που σε κάνει να αναρωτηθείς αν βρίσκεσαι εκεί που πραγματικά επιθυμείς. Αποφασίζεις ότι δεν θα αφιερώσεις άλλο χρόνο σε καταστάσεις που κάνουν χειρότερη τη ζωή σου (Out Of Drama) και ταυτόχρονα έχεις εμπιστοσύνη σε ότι σου επιφυλάσσει η ζωή (Let It Happen). Συνεπώς, φεύγεις (Leaving) από το μέρος που είσαι και ξεκινάς το ταξίδι σου προς τη ζωή που θες να διεκδικήσεις. Μόνο το Divide δεν ανέφερα, που είναι το τραγούδι των χωρισμένων… (γελώντας)

Ποιο θεωρείς το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κατέχει ένας μουσικός; Τόσο πριν, όσο και μετά την πρώτη δημιουργία.

Δύο πράγματα θα έλεγα πως είναι πολύ σημαντικά και δεν θα ξεχωρίσω κάποιο από αυτά, γιατί τα θεωρώ εξίσου σημαντικά. Η αυθεντικότητα είναι το πρώτο και η όρεξη για τη ζωή είναι το δεύτερο, αφού η συνεχής απόκτηση εμπειριών θα πυροδοτήσει τις δημιουργικές μπαταρίες του καλλιτέχνη. Εμπειρίες όπως τα ταξίδια, οι έρωτες και οι χωρισμοί, είμαι σίγουρος πως έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για πολλούς καλλιτέχνες.

Ιδανικά, τι θα ήθελες να νιώθει ο ακροατής όταν πατάει το play στο Phases;

Αυτό που θα ήθελα να νιώθει είναι ελπίδα και να σκέφτεται πως οι καλύτερες μέρες της ζωής του είναι μπροστά του, αρκεί να θέλει να τις ζήσει!

Πώς βλέπεις την εξέλιξή σου από ‘δω και μπρος; Τι στόχους έχεις θέσει;

Όσον αφορά τους στόχους μου, είμαι άνθρωπος που προτιμά τις πράξεις και όχι τα λόγια. Συνεπώς, οι περισσότεροι στόχοι μου θα γίνουν γνωστοί όταν θα τους έχω πλέον πετύχει. Κάτι όμως που μπορώ να αναφέρω είναι πως θα ήθελα στο κοντινό μέλλον να βρω μουσικούς με την ίδια όρεξη και ενέργεια με εμένα ώστε να συνεργαστούμε σε μουσικές δημιουργίες. Έχω πραγματοποιήσει κάποιες ανεπίσημες εξ-αποστάσεως συνεργασίες με μουσικούς από εξωτερικό και ήταν πολύ όμορφη εμπειρία το να μοιράζεσαι γνώση και να συνεργάζεσαι με άτομα σε ένα κοινό στόχο. Αυτά όσον αφορά την μουσική παραγωγή. Σχετικά με το DJing, οραματίζομαι την συμμετοχή μου σε events στο μέλλον με τον κόσμο να απολαμβάνει τη μουσική και την ενέργεια!

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω κάτι πιο γενικό… Κάθε επιτυχία σε οποιονδήποτε τομέα δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα ατομικής προσπάθειας, αλλά συλλογικής. Στην περίπτωσή μου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους που με βοήθησαν να πάω ένα βήμα παραπέρα, αλλά νιώθω ιδιαίτερα τυχερός για τη γνωριμία και τη συνεργασία μου με τον Χάρη Πρώιο, μέλος της Upfilter Records, στον οποίο οφείλω ένα σημαντικό μέρος της μέχρι τώρα επιτυχίας μου.

______________________
Το Phases διατίθεται για ακρόαση κι αγορά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Facebook @ Themis Georgoudis
Instagram @ Themis Georgoudis

AUTHOR

Σταύρος Περιβολάρης

Ψάχνοντας συνεχώς για κάτι καινούριο - διαφορετικό βρίσκει τα πατήματα για μια πιο δραστήρια ζωή και όταν δεν απασχολείται με κάτι ταξιδεύει νοερά. Τον δυσκολεύουν οι πόζες, οι ώρες προετοιμασίας του φαγητού και η τεμπελιά.

Loading...
Beater Essentials #31: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
«Impression, Sunrise» του Claude Monet.