Το Ταξίδι της Ανθρώπινης Ψυχής στην «Επιστροφή»: Ουμπέρτο Παζολίνι, Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 βρεθήκαμε στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας “The Return” του 2024 από τον σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παζολίνι. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ρέιφ Φάινς και Ζιλιέτ Μπινός τους οποίους υποδέχτηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον.
Στην συνέντευξη τύπου αναδύθηκαν καίρια ζητήματα για την αιώνια αναζήτηση, την μάχη για την επιστροφή και το κυνήγι εύρεσης ταυτότητας. Η ταινία, βασισμένη σε στοιχεία της ομηρικής Οδύσσειας, επιχειρεί να αναλύσει σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή μέσα από την πρισματική ματιά του ταξιδιού του Οδυσσέα ( τον οποίο υποδύεται ο Ρέιφ Φάινς), καθώς και τον πολύπλευρο ρόλο της Πηνελόπης ( υποδυόμενη από την Ζιλιέτ Μπινός) όχι μόνο ως σύζυγος αλλά και ως σύμβολο επιμονής και μεταμόρφωσης.
Ο Ουμπέρτο, σκηνοθέτης της ταινίας, μοιράστηκε στην συνέντευξη αυτή πως σκεφτόταν 30 χρόνια περίπου την «Επιστροφή» , μιας και για εκείνον το θέμα της ταινίας ήταν ουσιώδες και βαθύ και αφορούσε την οδύσσεια του μυαλού και του πνεύματος χωρίς την εμπλοκή Θεών.
Αναλογιζόμενος την ενδιαφέρουσα οπτική του Ουμπέρτο γύρω από την ταινία, Ο Φάινς αντιμετώπισε το έργο αυτό ως μία περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσοο για τον Φάινς ήταν μία ευχάριστη εμπειρία καθώς συνεργάστηκε με την Μπινός, με την οποία παρέμειναν φίλοι ύστερα από την συνεργασία τους στην ταινία «Άγγλος Ασθενής».
Ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν στην συνέντευξη ήταν :
Τί μπορεί να προσφέρει αυτή η εκδοχή της οδύσσειας στην σύγχρονη γυναίκα;
Με μεγάλη σιγουριά, η Μπινός απάντησε πως, αν και η Πηνελόπη παρουσιάζεται ως αφοσιωμένη σύζυγος που περιμένει τον Οδυσσέα, δεν είναι παθητική, καθώς εκφράζει την εσωτερική της δύναμη και επιμονή. Παρουσιάζει την απόγνωση που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα του σήμερα, όμως δείχνει επίσης πώς μπορεί η γυναίκα να δείξει υπομονή, πίστη και να μεταμορφωθεί. Στην σύγχρονη κοινωνία, όπου οι γυναίκες παλεύουν να ισορροπήσουν σε πολλούς ρόλους, η φιγούρα της Πηνελόπης λειτουργεί σαν σύμβολο αντοχής και δύναμης.
Ένα ακόμα ερώτημα που αναδύθηκε είναι :
Πώς η καταστροφή μπορεί να είναι αναγκαία για να φτάσει κάποιος στο «σπίτι» του;
Ο Ρέιφ Φάινς ανέλυσε την ιδέα αυτή, εξηγώντας ότι η καταστροφή μπορεί να είναι μία απαραίτητη διαδικασία που μας φέρνει κοντά με το αληθινό μας αρχέτυπο, που όπως χαρακτήρισε είναι «η οικογένεια μου-το σπίτι μου-η ανάγκη μου». Το αρχέτυπο, όπως το κατανοεί, είναι η «καρδιά» του καθενός μας, αυτό που μένει όταν όλα τα άλλα έχουν αφαιρεθεί. Μέσω λοιπόν αυτής της εσωτερικής διαμάχης μπορούμε να ανακαλύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα, για αυτό και όπως ανέφερε και ο ίδιος η βία μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να κατακτήσεις κάτι. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να επανενωθούμε με τον εαυτό μας, να έρθουμε αντιμέτωποι με τις βαθύτερες πτυχές της ψυχής μας και να βιώσουμε μία βαθιά μεταμορφωτική εμπειρία.
Συμπληρωματικά, η Μπινός παρέθεσε μία σημαντική διάσταση στην αφήγηση, υπογραμμίζονται ότι το “The Return” αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να διερευνηθούν οι σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης φύσης. Η ταινία λοιπόν, δεν είναι μόνο ένα ταξίδι επιστροφής στο σπίτι, αλλά και μία κατάδυση στην ίδια την φύση του ανθρώπου. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, η Μπινός αναδεικνύει την δύναμη της τέχνης και μας παροτρύνει να εξετάσουμε τις σκοτεινές και συχνά αθέατες πτυχές μας, κάνοντας έτσι την εμπειρία της ταινίας ακόμα πιο βαθιά και εσωτερική.
Η πρεμιέρα της ταινίας πραγμοτοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ στους ελληνικούς κινηματογράφους θα προβληθεί στις 28 Νοεμβρίου.
______________________