Skip to content

Θα είναι το “The Imitation Game” το επόμενο Όσκαρ Kαλύτερης Tαινίας;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μπορεί η ταινία να μην κατάφερε να κατακτήσει κάποια Χρυσή Σφαίρα, παρά τις πέντε υποψηφιότητες, «Το παιχνίδι της μίμησης», όμως, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τα βραβεία Όσκαρ και έχει βάλει πλώρη, για την τελετή που θα πραγματοποιηθεί 22 Φεβρουαρίου. Ο σκηνοθέτης Morten Tyldum μεταφέρει, στη μεγάλη οθόνη, το βιβλίο του Andrew Hodges, «Άλαν Τιούριγνκ: Το αίνιγμα». Η ταινία εξιστορεί 20 περίπου χρόνια, από τη ζωή του Βρετανού μαθηματικού, ο οποίος, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων της γερμανικής μηχανής «Αίνιγμα», ενώ εν γένει θεωρείται ο πατέρας του υπολογιστή.

_TIG2664.NEF

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καριέρα του Benedict Cumberbatch, μετά την εμφάνισή του στη σειρά του BBC, “Sherlock”, έχει απογειωθεί. Τον έχουμε ήδη δει σε μερικά από τα μεγαλύτερα blockbusters, ενώ στο «Παιχνίδι της Μίμησης» τον βλέπουμε σ’ έναν ρόλο, που ενδέχεται να του εξασφαλίσει το Όσκαρ, αλλά που του έχει ήδη εξασφαλίσει σίγουρα μία θέση, ανάμεσα στους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Ο Cumberbatch, ως εκκεντρικός, μοναχικός, μαραθωνοδρόμος και ομοφυλόφιλος καθηγητής, τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του. Καταφέρνει να αποδώσει, με έναν μοναδικό τρόπο, το χάος που επικρατεί στο μυαλό μιας διάνοιας, όταν τόσα πολλά εξαρτώνται από αυτόν, αλλά και την άγνοιά του, όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνικές συμπεριφορές.

Μπορεί «Το Παιχνίδι της Μίμησης» να μου έφερε στο μυαλό ιστορίες, που έχουν ειπωθεί ξανά σε ταινίες του Hollywood (βλ. «Ο Λόγος του Βασιλιά»), όμως δεν παύει να είναι μια ταινία, που αξίζει να δει κάποιος, τόσο για την ερμηνεία του Cumberbatch, όσο  για το ιστορικό της πλαίσιο. Ο Alan Turing, παρά τη συμβολή του στον πόλεμο, ήταν ένας άνθρωπος, που κυνηγήθηκε και κρίθηκε για την έλλειψη θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά και για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι οποίες εκείνη την εποχή ήταν αδιανόητες.

hr_The_Imitation_Game_2

Το βρετανικό καστ της ταινίας δίνει σίγουρα τη ζητούμενη ατμόσφαιρα (και προφορά), αλλά μάλλον λειτουργεί πιο πολύ σαν συμπλήρωμα της ιστορίας, παρά ως διαφορετικοί, ξεχωριστοί χαρακτήρες. Η Keira Knightley, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες με την ερμηνεία της, ήταν η Keira, που όλοι ξέρουμε. Ήταν σαν να την έβλεπα ξανά στην «Εξιλέωση». Αν και, μεταξύ μας, δε μπορώ να τη φανταστώ σε κάποιο ρόλο, που να μην είναι εποχής, που να μην παίζει τη λεπτεπίλεπτη γυναίκα και να μην είναι τόσο βρετανίδα. Ακόμα και στους Πειρατές της Καραϊβικής, έκανε την αριστοκράτισσα.  Just saying!

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθούν οι Matthew Goode, στο ρόλο του Hugh Alexander, ένα από τα μέλη της ομάδας, που προσπαθούν να δώσουν τη λύση στο «Αίνιγμα». O χαρακτήρας του Goode, ίσως και να αντιπροσωπεύει συνολικά τον περίγυρο ενός ανθρώπου, σαν τον Turing, με όλες τις δυσκολίες, τις διαπιστώσεις και εν τέλει, την αναγνώριση. Δεν μένει, λοιπόν, παρά να δούμε τι μας επιφυλάσσει η 22α Φεβρουαρίου. Θα καταφέρει η ταινία ή ο πρωταγωνιστής, να αποσπάσουν κάποιο Όσκαρ; Θα δείξει.

Στοιχεία ταινίας
Διάρκεια: 114’
Σκηνοθεσία: Morten Tyldum
Σενάριο: Andrew Hodges (συγγραφέας) και Graham Moore
Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Rory Kinnear

THE IMITATION GAME

AUTHOR

Άννα Κορωνιώτη

Έχει μια αγάπη, εξ απαλών ονύχων, για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τη μουσική και αυτά τα πλασματάκια που γαβγίζουν. Αν μπορούσε να πίνει καφέ αντί για νερό, θα το έκανε.

Loading...
Χρυσές Σφαίρες: Οι νικητές, το Boyhood και το «Je suis Charlie»
New videoclip: Mount Eerie – This