Skip to content

25ο ΦΝΘ: Αυτά είναι τα best of των επόμενων ημερών!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είτε έχεις κλείσει ήδη εισιτήρια για τις επόμενες προβολές, είτε όχι, αυτα είναι μερικά από τα ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης που αξίζουν την προσοχή σου.

Το μονοπάτι για την ευτυχία

Της Κάτα Όλαχ
Δευτέρα 6/3 – Ολύμπιον – 17:00 | Τρίτη 7/3 – Φρίντα Λιάππα – 16:00

O Γκέργκο και ο Λέναρντ είναι ένα νεαρό ζευγάρι που ζει σε μια απομονωμένη κοινότητα Ρομά, στην πιο φτωχή περιοχή της Ουγγαρίας, σ’ έναν τόπο όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ασυγχώρητη αμαρτία. Αν και μαθημένοι να ζουν σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, παίρνουν την απόφαση να μετακομίσουν στη Βουδαπέστη για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να γυρίσουν ένα κινηματογραφικό μιούζικαλ. Αλλά το τραγικό γεγονός του αιφνίδιου θανάτου της μητέρας του Γκέργκο θα τους αναγκάσει να επιστρέψουν, προσπαθώντας να πείσουν μια οικογένεια που τους είχε αποκηρύξει να αποδεχτεί τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Γιατί γνωρίζουν ότι ο δρόμος για την ευτυχία περνά μέσα από την αποδοχή και ότι, ακόμα και αν φαίνεται στενός, πάντα θα χωράει τη μεγαλύτερη επιθυμία.

______________________

Ντομίνγκο Ντομίνγκο

Της Λαούρα Γκαρθία Αντρέου
Δευτέρα 6/3 – Τώνια Μαρκετάκη – 17:00

Ο Ντομίνγκο Ντομίνγκο είναι ένας εξωστρεφής και αποφασιστικός αγρότης. Μάλιστα, το όνομά του θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Κυριάκος Κυριάκου». Είναι εθισμένος στη ζωή και δεν ξέρει πώς να ζει χωρίς αδρεναλίνη. Τώρα έχει αποκτήσει μια καινούργια εμμονή: τα πορτοκάλια. Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζει πως τα πορτοκάλια δεν ανήκουν πλέον στους αγρότες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να πατεντάρουν τις καλύτερες ποικιλίες και αναγκάζουν τους αγρότες να τις αγοράζουν. Όμως ο Ντομίνγκο δεν είναι από αυτούς που παραδίδουν τα όπλα. Στην πραγματικότητα, πιστεύει πως μπορεί να παίξει το ίδιο παιχνίδι… Έχει ένα άρτιο μυστικό σχέδιο: μια κρυφή πορτοκαλιά με νέα ποικιλία πορτοκαλιών. Ο Ντομίνγκο θα είναι σε θέση να μαζέψει τα πρώτα πορτοκάλια από το μυστικό του δέντρο σ’ έναν χρόνο. Θα καταφέρει να τα πατεντάρει και να σταθεί απέναντι στις πολυεθνικές; Σε μια μάχη εφάμιλλη με αυτή του Δαυίδ με τον Γολιάθ, ο Ντομίνγκο επιστρατεύει άφθονη αυθεντικότητα και χιούμορ για να καταφέρει να ζει την κάθε μέρα σαν να ήταν Κυριακή.

______________________

5 εποχές της επανάστασης

Tης Lina

Δευτέρα 6/3 – Σταύρος Τορνές – 20:00 | Τρίτη 7/3 – Τώνια Μαρκετάκη – 17:00 

Ένας φόρος τιμής στη μαχητική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, αλλά και μια ευαίσθητη αποτύπωση της ζωής μιας ομάδας φίλων που αλλάζει ριζικά στη βαριά σκιά του πολέμου. Όταν η υπόσχεση μιας Αραβικής Άνοιξης σάρωσε την περιοχή και οι διαμαρτυρίες που απαιτούσαν την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία έφτασαν μέχρι τη Δαμασκό, η νεαρή ανεξάρτητη βιντεορεπόρτερ Λίνα και οι αισιόδοξοι κοσμοπολίτες συμπατριώτες της γιόρτασαν τον ερχομό της επανάστασης. Για να αποφύγει τα βλέμματα του κράτους και τη βία που αυτό επέβαλλε, η Λίνα έμαθε να ζει με πολλαπλές ταυτότητες ώστε να επιβιώσει και να συνεχίσει το έργο της. Καθώς οι μήνες έγιναν χρόνια, οι μεθυστικές πρώτες μέρες μετατράπηκαν σε μια μόνιμη καθημερινή βιοπάλη, η οποία κατάπιε αδηφάγα ολόκληρες σχέσεις, μελλοντικούς χρόνους και ανθρώπινες ζωές.

______________________

Ο λόφος

Των Ντενί Ζερμπράν και Λίνα Τσριμόβα 
Τετάρτη 8 Μαρτίου – Ολύμπιον – 17:00 | Πέμπτη 9 Μαρτίου – Φρίντα Λιάππα – 16:00

Ένας λόφος στο Κιργιστάν που κατοικείται από άντρες, γυναίκες και παιδιά. Καπνός, πουλιά, μια χωματερή που μοιάζει μ’ έναν σύγχρονο Λεβιάθαν. Ανάμεσά τους, ένας τραυματισμένος πρώην στρατιώτης, μια μητέρα που θρηνεί, νέοι άνθρωποι που ζουν και αντιμετωπίζουν το πεπρωμένο τους, στερημένοι από κάθε μέλλον. Η βίαιη κληρονομιά της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης ανατέμνεται σ’ ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, εξ ολοκλήρου γυρισμένο σε έναν χώρο που αποτελεί το υπέρτατο σύμβολο της παγκοσμιοποιημένης κατανάλωσης – στο απώτατο άκρο της αξιακής αλυσίδας του καπιταλισμού, σε μια χώρα στις παρυφές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σαν ένα απόσπασμα από την Κόλαση του Δάντη, το ντοκιμαντέρ αυτό αποδεικνύει πως ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει μια γενναιόδωρη πράξη μοιράσματος, έναν κινηματογράφο του σεβασμού, βασισμένο στις πλαστικές του ιδιότητες, τη νηφάλια δύναμη των πλάνων του και τον γλαφυρό του ρυθμό. Ένας κινηματογράφος πολιτικός, ο οποίος, χωρίς να καταφεύγει σε ρητορείες ή κάποιο κυρίαρχο αφήγημα, μας φέρνει σε επαφή με ό,τι δεν γίνεται αποδεκτό, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η ύψιστη αξία ανάμεσα σε όλες είναι η ανθρώπινη ζωή.

______________________

Το DNA της αξιοπρέπειας

Του Γιαν Μπαουγκάρτνερ
Τρίτη 7 Μαρτίου – Σταύρος Τορνές – 17:00 | Τετάρτη 8 Μαρτίου – Τώνια Μαρκετάκη – 20:00 

Ακολουθώντας έναν μυσταγωγικό ρυθμό, κόβοντας με το νυστέρι μια πυκνή ατμόσφαιρα διάχυτου πένθους και θυμίζοντας άλλοτε τελετουργία, άλλοτε μάθημα ανατομίας και άλλοτε προσευχή, αυτό το ντοκιμαντέρ τρυπώνει κάτω από το δέρμα και στρέφει ξανά το βλέμμα σε μια όχι και τόσο μακρινή εποχή, σε μια γείτονα χώρα. Ο εμφύλιος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στη δεκαετία του ’90, άφησε πίσω του χιλιάδες αγνοούμενους, τα λείψανα των οποίων πιθανώς να μη βρεθούν ποτέ. Εκείνοι που έμειναν πίσω να θρηνούν έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις ανασκαφές και στη δουλειά ειδικών επιστημόνων. Οι άνθρωποι που χάθηκαν ξαναπαίρνουν μορφή χάρη στην αυταπάρνηση που επιδεικνύουν εγκληματολογικοί ανθρωπολόγοι και αρχαιολόγοι. Θα αποκτήσουν κάποτε όνομα και ταυτότητα; Οι συγγενείς τους θα μπορέσουν επιτέλους να βρουν διέξοδο για το πένθος και να τιμήσουν τη μνήμη τους όπως αρμόζει;

______________________

Λεόν 

Του Βόιτσεκ Γκοστόμτσικ
Τετάρτη 8 Μαρτίου – Σταύρος Τορνές – 17:00 | Πέμπτη 9 Μαρτίου – Τώνια Μαρκετάκη – 20:00

Η τελευταία περφόρμανς του 60χρονου καλλιτέχνη Λεόν, συντρόφου του διάσημου σχεδιαστή μόδας, Τιερί Μιγκλέρ. Ο Λεόν, ένας καλλιτέχνης του θεάματος, καταρρίπτει στην καθημερινότητά του τα όρια ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή, κάτι που συχνά τον φέρνει σε σύγκρουση με την κοινωνία και την οικογένειά του. Ο μόνος που τον καταλαβαίνει φαίνεται να είναι ο σύντροφός του, ο θρυλικός σχεδιαστής Μάνφρεντ Τιερί Μιγκλέρ. Στην προσπάθειά του να αποφύγει την κρίση μέσης ηλικίας, ο Λεόν αποφασίζει να ετοιμάσει την τελευταία του θεαματική περφόρμανς, ώστε ν’ αποδείξει πως παραμένει ένας άξιος καλλιτέχνης. Όμως κάθε φορά που κάτι πάει λάθος, αναζητά το αλκοόλ. Και ποιο λάθος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τον ξαφνικό και απρόοπτο θάνατο του αγαπημένου του;

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια στο filmfestival.gr

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ο Βασίλης Ντοκάκης, το ντεμπούτο του και η μουσική παραγωγή.
Beater Essentials #100: Τα τραγούδια της εβδομάδας!