Skip to content

Χρυσοί Σκούφοι 2022: Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 4 Απριλίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρεταννία”, σε μια τελετή που συνδύασε την λάμψη με την ενσυναίσθηση αλλά και την αυτογνωσία, καθώς ήταν αφιερωμένη στο παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα Zero Food Waste. Μια πρωτοβουλία που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τρεις κορυφαίους σεφ του πλανήτη και η οποία βρήκε ιδανική εφαρμογή στο κλείσιμο της βραδιάς με ένα αξέχαστο δείπνο φτιαγμένο από “σκουπίδια”.

Με το “Etrusco” να αναδεικνύεται για δέκατη συνεχή χρονιά, ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, πιστοποιώντας πως η κερκυραϊκή έδρα του Έκτορα Μποτρίνι είναι μια σταθερή αξία, κορυφώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η ετήσια γιορτή της γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας 30 εστιατόρια από όλη την επικράτεια βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο για το 2022 και 37 ακόμη εστιατόρια ξεχώρισαν αποσπώντας την τιμητική διάκριση Top Notch.

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το μήνυμα των φετινών βραβεύσεων, θα λέγαμε ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, η γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας βράζει, ανταποκρινόμενη στη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Διάσημα brand εστιατορίων με κορυφαίους σεφ ανοίγουν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ελληνικά εστιατόρια εμφανίζονται έτοιμα για διεθνή καριέρα, νέα εξαιρετικά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα πλουτίζουν με τα ξεχωριστά τους εστιατόρια τη γαστρονομία μας, ενώ ο δυναμισμός αυτός αρχίζει να αναπτύσσεται ακόμη και στα νησιά της άγονης γραμμής.

Η αξιολόγηση από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος όπως αποτυπώθηκε στα φετινά βραβεία, έδειξε μια εντυπωσιακή άνοδο ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο οι νέες είσοδοι στον θεσμό των βραβεύσεων που φέτος έφτασαν τις δεκατρείς, αλλά κυρίως το ευχάριστο γεγονός ότι πληθαίνουν τα εστιατόρια με υψηλή βαθμολογία.

Ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων εξελισσόμενος διαρκώς καθιέρωσε από φέτος δύο νέα  βραβεία. Το One To Watch θα στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα όλων σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση, που ξεχωρίζει για την τόλμη και την πρωτοτυπία της, που ανοίγει καινούργιους δρόμους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο το εστιατόριο δίνει οιωνούς για μια εξαιρετική πορεία.

Το βραβείο Chef Patissier της χρονιάς θα βραβεύει τον σεφ – πατισιέ του οποίου οι δημιουργίες ξεχώρισαν και αξιολογήθηκαν με την υψηλότερη επίδοση στα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν στο ετήσιο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Masters of ceremony ήταν η Ρένα Μόρφη και ο Κρατερός Κατσούλης.

Το κόνσεπτ του δείπνου της απονομής συντονίστηκε με τη νέα παγκόσμια τάση του Zero Food Waste, το παγκόσμιο γαστρονομικό κίνημα ηθικής και ενσυναίσθησης, που έχει ως στόχο την αλλαγή της νοοτροπίας μας για το πώς χρησιμοποιούμε την τροφή, και που έχει αρχίσει να απασχολεί τους μεγάλους σεφ του πλανήτη. Το ποια μέρη της τροφής θεωρούμε προς βρώση και το τι πετάμε πριν καν το μεταποιήσουμε θεωρώντας το “σκουπίδι” επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη, στο σεβασμό των οικοσυστημάτων, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η πλειονότητα του κόσμου αγνοεί ότι το 17% της τροφής που παράγεται διεθνώς κατευθύνεται χωρίς λόγο στα σκουπίδια και είναι ντροπή όταν ο ένας στους εννέα ανθρώπους στη Γη πηγαίνει για ύπνο νηστικός. Ενώ ταυτόχρονα, η τροφή που πετάμε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 8% επιπλέον αέρια θερμοκηπίου, οδηγεί σε εξάντληση τους υδάτινους πόρους και κοστίζει πολύ σε χρήμα.   

Ήταν μια ενέργεια που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τόσο ολοκληρωμένο τρόπο στο χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα και η οποία ανέδειξε τους “Heroes που μας προτρέπουν για Zeros”, προτείνοντας μια κοινωνικά ευαίσθητη γαστρονομία που εφαρμόζεται από ολοένα και περισσότερους κορυφαίους σεφ του πλανήτη.

Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο Soil) και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρεταννίας και του King George) δημιούργησαν ένα μενού από «σκουπίδια»!

Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση από οθόνης τριών εμβληματικών και πολυβραβευμένων σεφ, κορυφαίων στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή, του Μάσιμο Μποτούρα σεφ του 3άστερου “Οστερία Φραντσεσκάνα” στη Μοντένα, δυο φορές καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, το 2016 και το 2018, τον καλύτερο σεφ του κόσμου για το 2019, Μάουρο Κολαγκρέκο από το περίφημο 3άστερο “Μιραζούρ”  στην Κυανή Ακτή, και τον κορυφαίο Βάσκο επαναστάτη Αντόνι Λουί Αντουρίθ από το “Μουγκαρίτς” του Σαν Σεμπαστιάν που βρίσκεται επί χρόνια μέσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Οι τρεις μεγάλοι σεφ χαιρέτισαν από οθόνης το θεσμό των Χρυσών Σκούφων, τους φετινούς βραβευμένους και την πρωτοβουλία του αθηνοράματος για το γαστρονομικό concept Zero Food Waste, ανέλυσαν τη φιλοσοφία του “μην πετάξεις τίποτα” και το πώς την εφαρμόζουν στις διάσημες κουζίνες τους.

Η πρώτη φορά στον πλανήτη που κορυφαίοι σεφ περιποιήθηκαν υψηλούς προσκεκλημένους με τη λογική του Zero Food Waste ήταν το 2015 όταν οι αρχηγοί κρατών που συναντήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη για να προετοιμάσουν την περίφημη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείπνησαν με ανακυκλωμένα “σκουπίδια” που είχαν την υπογραφή δυο διάσημων σεφ, του Νταν Μπάρμπερ και του Σαμ Κας.

Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ταλαντούχοι και βραβευμένοι σεφ, περιποιήθηκαν με αντίστοιχο τρόπο 200 περίπου καλεσμένους σε επίσημο δείπνο, ήταν αυτή της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2022. Ο Τάσος Μαντής (από το καινούργιο “Soil”) και ο Αστέριος Κουστούδης (executive σεφ της Μεγάλης Βρετανίας και του Κινγκ Τζορτζ) δημιούργησαν ένα μενού από “σκουπίδια”. Μεταμόρφωσαν με έμπνευση και δεξιοτεχνία στυμμένες λεμονόκουπες, φλούδες από παντζάρια, ψαροκόκαλα και άλλα “άχρηστα υλικά” σε γκουρμέ πιάτα δίνοντας τους νέα γαστρονομική αξία. Στο τέλος του δείπνου αποθεώθηκαν από τους προσκεκλημένους, δικαιώνοντας στο έπακρο την φιλοσοφία του Zero Food Waste και αποδεικνύοντας ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό, ιδίως όταν συμβαδίζει με γνώση, τόλμη και φαντασία.

Κλίμακα βαθμολογίας Χρυσών Σκούφων

18,5/20, 19/20, 19,5/20, 20/20: 3 Σκούφους
16,5/20, 17/20, 17,5/20, 18/20: 2 Σκούφους
15/20, 15,5/20, 16/20: 1 Σκούφος
14,25/20, 14,90/20: Top Notch

Χρυσοί Σκούφοι

Etrusco
17 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα – Κάτω Κορακιάνα

Botrini’s
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι

Botrini’s
New Entry
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα – Μπενίτσες

Fresco
16 / 20
Ιταλική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη

Treehouse
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού

Varoulko Seaside
16 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο

CTC
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κεραμεικός

Herve Restaurant
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Πετράλωνα

Hytra
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος

Matsuhisa Athens
15,5 / 20
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη

Matsuhisa Mykonos
15,5 / 20
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα

Patio
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη

Pelagos
New Entry
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη

Selene
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά

Soil
New Entry
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Παγκράτι

Σπονδή
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Παγκράτι

Squirrel
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη

The Zillers
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Tudor Hall
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Aleria
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο

Anama
New Entry
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Γιάλοβα

Dionysos
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

Elements Restaurant
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

GB Roof Garden
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Lauda
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Noble Gourmet Restaurant
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα

Opson
New Entry
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Petra Restaurant
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Salonica Restaurant & Bar
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο

Tomata
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη


Top Notch 2022

Alali
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ακρωτήρι

Ανδρέας
Κρέας
Μακεδονία – Ν. Σερρών – Σκοπιά

Avant Garden
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σύρος – Ερμούπολη

Baos
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα

Bill & Coo Gastronomy Project
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος

Bubo Fine Dining Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού

Cuvée
Σύγχρονη κουζίνα
Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη

Dome Real Cuisine
New Entry
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη

Grada Nuevo
Ψάρι – Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Πλ. Ελευθερίας

Grandma’s
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Χώρα

Jackie O’ Beach
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις

Kamares by Spondi
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ουρανούπολη

Kenshō Ornos Restaurant
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός

Kenshō Psarou Restaurant
New Entry
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού

Kooc Taverna Secrets
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος

Le Pavillon
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι

M Flavours
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Μαραθιά
Ελληνική κλασική κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα

Marea Sea Spirit
New Entry
Ψάρι – Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Διαγώνιος – Ναυαρίνο

Μαρίνα
Ψάρι – Θαλασσινά
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ποτίδαια

Melia
New Entry
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Επτάνησα – Ζάκυνθος – Τραγάκι

Milos
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Nikkei Peruvian Resto Bar
Περουβιανή κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κολωνάκι

Old Mill
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

Παπαϊωάννου – Καβούρι
New Entry
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη

Παπαϊωάννου – Κεφαλάρι
New Entry
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά

Παπαϊωάννου – Μικρολίμανο
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Πειραιάς

Prosilio
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Ζάκυνθος

Sense
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μακρυγιάννη

Sterna
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Λακωνίας – Μονεμβασιά

Sushimou
New Entry
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Πλάκα

The Club House
New Entry
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Ζάκυνθος – Τραγάκι

Τηλέμαχος Athens
Κρέας
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Travolta
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Δυτικά Προάστια – Περιστέρι

Vezené
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Ιλίσια

Χαρούπι
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι

Zuma
New Entry
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Στέφανος


One To Watch 2022

Delta
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Καλλιθέα


Chef Patissier 2022

Γιώργος Πλατινός

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ο Γιώργος Αυγέρος και η τέχνης της ζαχαροπλαστικής.
Οξύτητα & τανίνες, δυο λέξεις σε κάθε συζήτηση οινόφιλων.