Skip to content

Χρυσοί Σκούφοι 2021: Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο. Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους («Hervé», «Santoro» και «The Ziller’s»)ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο «Apiri» του Ηρακλείου Κρήτης. Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.

Την τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων, η οποία έγινε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για τους προσκεκλημένους, παρουσίασε με άκρως σοβαρό… χιούμορ ο Γιάννης Στάνκογλου ο οποίος, με αφορμή τη φετινή εθνική μας επέτειο, έκανε μια αναδρομή στις γαστρονομικές επαναστάσεις ανά τους αιώνες, θυμίζοντας μας πως «η ιστορία της γαστρονομίας έχει ορόσημα, έχει ήρωες, έχει πρωτοπόρους, έχει φωτιές που άναψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχει μανιφέστα, έχει ύμνους, έχει συνθήματα». Αυτά τα ορόσημα, τα μανιφέστα και τα συνθήματα παρέλασαν από τα κείμενα και το video wall της τελετής, μέσα από 15 ιστορικούς σταθμούς που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο είτε διεθνώς είτε εδώ στην Ελλάδα. Γαστρονομία και επανάσταση συναντήθηκαν με χιουμοριστικό τρόπο, οι πρωτεργάτες χειροκροτήθηκαν και το συμπέρασμα δεν ήταν άλλο από το ότι η γαστρονομία είναι μια διαρκής επανάσταση που συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή καθώς τώρα άλλη μια επανάσταση, αυτή της «Ηθικής Γαστρονομίας» βρίσκεται προ των θυρών έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σε του πλανήτη

Το μενού του diner de gala της φετινής τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, δημιούργησε ο ρηξικέλευθος Έκτορας Μποτρίνι, σεφ-ιδιοκτήτης του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας τα τελευταία εννιά χρόνια, του «Etrusco» στην Κέρκυρα.

Σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, ο Έκτορας Μποτρίνι εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων ο Μποτρίνι δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού. Δικαίως χειροκροτήθηκε με πάθος από σύσσωμη την αίθουσα στο τέλος του δείπνου.

Παρόντες στην τελετή, εκτός φυσικά από τους βραβευμένος, ήταν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων και διακεκριμένοι επιχειρηματίες.

Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς η γαστρονομία είναι για την Περιφέρεια ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της προβολής του brand name της Αττικής, έτσι ώστε να καταστεί δημοφιλής τουριστικός προορισμός για όλον τον χρόνο.

Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Group Brand Manager Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη,ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η Γενική Διευθύντρια Marketing Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.

Η τελετή απονομής των Ελληνικών Γαστρονομικών Βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Δείτε την πλήρη λίστα των βραβευμένων εστιατορίων.

Etrusco
17 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Επτάνησα – Κέρκυρα – Κάτω Κορακιάνα

Botrini’s
16 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι

Fresco
16 / 20
Ιταλική κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη

Σπονδή
16 / 20
Γαλλική κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Παγκράτι

Varoulko Seaside
16 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο

Herve Restaurant (New Entry)
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Πετράλωνα

Hytra
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος

Lauda
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Lycabettus Restaurant
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Matsuhisa Athens
15,5 / 20
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη

Σελήνη
15,5 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά

Squirrel
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη

Treehouse
15,5 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού

Aleria
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο

Grandma’s
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Ίος – Χώρα

CTC
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κεραμεικός

Dionysos
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

The Zillers
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

GB Roof Garden
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Petra Restaurant
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Salonica Restaurant & Bar
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο

Santoro
15 / 20
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι

Tomata
15 / 20
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη


Top Notch 2021

Alali
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ακρωτήρι

Ανδρέας
Κρέας
Μακεδονία – Ν. Σερρών – Σκοπιά

BeefBar Mykonos
Κρέας
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης

Bubo Fine Dining Restaurant 
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού

Yacht Club 
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα

Γλυκάνισος
Ψάρι – Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Πυλαία

Daios Cove Taverna 
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος

Dome Real Cuisine 
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη

Ηλιοβασίλεμα 
Ψάρι – Θαλασσινά
Κυκλάδες – Σύρος – Γαλησσάς

Grada Nuevo 
Ψάρι – Θαλασσινά
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Πλ. Ελευθερίας

Jackie O’ Beach 
Beach Bar – Restaurant
Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις

Kamares by Spondi 
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ουρανούπολη

Kenshō Psarou Restaurant 
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού

Κρητικός
Κρέας
Αττική – Μεσόγεια – Παλλήνη

L’ Abreuvoir 
Γαλλική κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Κολωνάκι

Μαραθιά
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα

Μαρίνα
Ψάρι – Θαλασσινά
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ποτίδαια

Mikrasia Restaurant
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης

Mikrasia Restaurant Santorini
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Bill & Coo Gastronomy Project
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος

Naos
Σύγχρονη κουζίνα
Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία

Nikkei Peruvian Resto Bar
Bar restaurant
Αττική – Αθήνα – Κολωνάκι

Sense
Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Μακρυγιάννη

Sterna
Σύγχρονη κουζίνα
Πελοπόννησος – Ν. Λακωνίας – Μονεμβασιά

Sushimou
Γιαπωνέζικη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Πλάκα

Τηλέμαχος Athens
Κρέας
Αττική – Αθήνα – Κέντρο

Travolta
Ψάρι – Θαλασσινά
Αττική – Δυτικά Προάστια – Περιστέρι

Vezené
Σύγχρονη κουζίνα
Αττική – Αθήνα – Ιλίσια

Water Restaurant
Σύγχρονη κουζίνα
Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη

Χαρούπι
Ελληνική Νεοαστική Κουζίνα
Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Στο Wondernest Positive Dining μάθαμε τι θα πει «δημιουργική κουζίνα»!
Η Μπονμπονέλλα φτιάχνει Winterails (ζεστά cocktails) για τις κρύες νύχτες!