Skip to content

Το Ξινόμαυρο και 5 προτάσεις για να το ανακαλύψεις.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο ελληνικός αμπελώνας έχει την τύχη να φιλοξενεί πολλές γηγενείς ποικιλίες. Από την Κρήτη και τη Σαντορίνη μέχρι το Αμύνταιο και την Ορεστιάδα θα βρούμε διάφορες επιλογές οινοποιήσιμων ποικιλιών. Αν και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση για το πόσες γηγενείς και ενδημικές ποικιλίες καλλιεργούνται στην ελληνική επικράτεια, γίνεται λόγος για 150-300 περίπου.

Η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη παράγει ένα πολύ μικρό ποσοστό κρασιού, (αν σκεφτεί κανείς ότι μεμονωμένες περιοχές στη Γαλλία παράγουν πάνω από τις διπλάσιες ποσότητες), πλέον το επώνυμο ελληνικό κρασί, έχει κατορθώσει να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό διότι, λόγω της τεράστιας ποικιλομορφίας του εδάφους, της διαφοράς των θερμοκρασιών, της μεγάλης ακτογραμμής, ο ελληνικός αμπελώνας καταφέρνει και αποκτά μοναδικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε να τα βρούμε σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου!

Μία από αυτές τις ποικιλίες, που κατόρθωσε να συστηθεί και να αγαπηθεί από το διεθνές οινικό εμπόριο, είναι το ξινόμαυρο. Μία ερυθρή ποικιλία, που όμοιά της δύσκολα θα βρεις.

Αν υποθέταμε πως οι ελληνικές ποικιλίες είχαν κάποιο αξίωμα, τότε σχεδόν σίγουρα το ξινόμαυρο θα είχε το ύψιστο. Δύστροπο και ευγενικό. Επιθετικό και χαριτωμένο. Απαιτητικό και ανθεκτικό. Ξηρό και γλυκό. Ήρεμο και αφρώδες. Κόκκινο, λευκό και ροζέ. Αντιθέσεις και χαρακτηριστικά που σίγουρα θα βρίσκαμε σε ένα βασιλιά…

Ξινό και Μαύρο. Όντως το ξινόμαυρο είναι μία ερυθρή ποικιλία (μαύρο) και ναι, πολλές φορές η οξύτητά του είναι ξυράφι (ξινό)…

Ξινόμαυρο στο Αμπέλι

Το ξινόμαυρο θα το βρούμε σχεδόν σε όλο τον ελλαδικό χώρο, μερικές περιοχές όμως έχουν ιδανικά terroir για την καλλιέργειά του και έτσι έχουν πάρει την πιστοποίηση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης). ΠΟΠ ξινόμαυρο θα βρούμε στο Αμύνταιο, στη Νάουσα, στη Ραψάνη -με κρασάτο ή σταυρωτό, αλλά και στη Γουμένισσα με προσθήκη Νεγκόσκας.

Μιλάμε για μία πολυδυναμική και παραγωγική ποικιλία, σχετικά ανθεκτική σε ασθένειες,  αλλά και αρκετά προσαρμόσιμη σε διαφορετικά εδάφη και θερμοκρασίες. Είναι όψιμη -ο τρύγος του ξεκινάει συνήθως από μέσα Σεπτέμβρη και πολλές φορές φτάνει μέχρι και τέλος Οκτώβρη.

Ξινόμαυρο στο Ποτήρι

Το ξινόμαυρο είναι μία ποικιλία που προφανέστατα μπορούμε να δούμε κόκκινα κρασιά, με ωραία οξύτητα, τραγανές τανίνες, και αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων αλλά και τομάτας.

Ροζέ κρασιά με μέτριο ή γεμάτο σώμα, με αρώματα και γεύσεις ροδιού, φράουλας, ροδάκινου αλλά και μαρμελάδας τομάτας.

Λευκά με υψηλές οξύτητες, γεύσεις και αρώματα πηρυνόκαρπων, αχλαδιού και ωραία επίγευση.

Οι φυσαλίδες ταιριάζουν πολύ στο ξινόμαυρο. Μοναδικά αφρώδη με ωραίες οξύτητες που μοσχοβολάνε από κηρήθρα και μέλι μέχρι φρυγανισμένο ψωμί και κόκκινα φρούτα.

Όπως και να ‘χει, το ξινόμαυρο είναι σίγουρα μία από τις σπουδαιότερες ελληνικές ποικιλίες. Ένα κόκκινο σταφύλι που δεν έχει πρόβλημα να συστηθεί σαν ροζέ ή λευκό. Μπορεί να σταθεί με ή χωρίς υπολειπόμενα σάκχαρα. Δεν το πειράζει ακόμη και να μπλεχτεί με φυσαλίδες… Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό! Άλλωστε δεν έχει να αποδείξει πλέον τίποτα σε κανένα, μια διεθνής αναγνωρισμένη ποικιλία, με πολλούς διαφορετικούς τύπους κρασιού που μπορούν να συνοδεύσουν κάθε στιγμή ενός οινόφιλου!

Παρακάτω προτείνουμε μερικές επιλογές από διαφορετικές εκδοχές του ξινόμαυρου.

Γη Και Ουρανός
Οινοποιείο Θυμιόπουλος, Νάουσα

Ένας από τους πιο εμβληματικούς παραγωγούς της ποικιλίας παγκοσμίως. Μία Νάουσα που δε χρειάζεται να περιμένεις να την απολαύσεις αφού μαλακώσουν οι τανίνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία μοντέρνα Νάουσα, εναρμονισμένη με την ιστορία της περιοχής, δοσμένη σε μία κατανοητή για όλους εκδοχή του ξινόμαυρου. Αρώματα ροδιού, ώριμης φράουλας και μπαχαρικών συναντούν τις φίνες τανίνες στο στόμα, με νότες ελιάς και βοτάνων.

______________________

Xinomavro
Οινοποιία Τσικρικώνη, Καβάλα

Το ροζέ ξινόμαυρο στα καλύτερά του! Πρόποδες Παγγαίου με θαλασσινό αεράκι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά terroir. Μυρωδιές κερασιού και μπαχαρικών συναντώνται με απολαυστικές οξύτητες στο στόμα, αφήνοντας μία άκρως ικανοποιητική επίγευση. Ένα κρασί που αγαπάει τόσο τα όστρακα και θαλασσινά της Μεσογείου, όσο και το καθημερινό μαμαδίστικο φαγητό.

______________________

Amyntaio Sparkling Rosé Demi Sec
Οινοποιείο Αμυνταίου, Αμύνταιο

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα με ένα από τα πιο δημοφιλή αφρώδη. Άλλωστε, μας μαθαίνει υπέροχα όλα αυτά τα χρόνια, ότι το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται συλλογικά και συνεταιριστικά… Ακομπλεξάριστο, με απαλή γλυκήτητα στο στόμα, αρώματα λεμονάτου μπισκότου και τάρτα φράουλας,σίγουρα αποτελεί ιδανική επιλογή για το καλωσόρισμα ή το κλείσιμο ενός δείπνου.

______________________

miniMus
Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα

Μία νέα οινολόγος που αποδεικνύει περίτρανα ότι το ξινόμαυρο οινοποιείται υπέροχα και «φυσικά». Βιολογικοί αμπελώνες Γουμένισσας. Αβίαστη οινοποίηση, αφιλτράριστο, με ελάχιστα θειώδη μόνο πριν την εμφιάλωση. Με  ένα μπουκέτο κόκκινων φρούτων και τη συνοδεία γλυκόριζας και τομάτας. Για εμάς Χλόη Χατζηβαρύτη ανοίγει τον δικό της δρόμο προς την επόμενη μέρα του ελληνικού αμπελώνα.

______________________

Blanc De Noir
Οινοποιείο Πατιστής, Πήλιο

Και φυσικό, και λευκό και ξινόμαυρο, γίνεται; Κι όμως, γίνεται! Στους πρόποδες του Πηλίου με το θαλασσινό αεράκι να δροσίζει το βιολογικό αμπελώνα, το οινοποιείο Πατιστή μας παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λευκά ξινόμαυρα. Έντονη μύτη από ώριμα εσπεριδοειδή, κυδώνι και ελιά, συνοδεύουν ένα γεμάτο, αρκετά λιπαρό στόμα με τραγανή οξύτητα. Ένα κρασί που θα συνόδευε άριστα ένα κόκκινο ψάρι ή κόκκινο κρέας, ακόμη και τα ντολμαδάκια της γιαγιάς!

______________________

Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου στο Blé Vin

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ξινόμαυρου (1η Νοέμβρη), το Blé Vin Wine Gallery & Bar γίνεται το σημείο συνάντησης για μερικούς από τους σημαντικότερους παραγωγούς της μοναδικής αυτής ποικιλίας.

Περισσότεροι από 15 παραγωγοί, σας περιμένουν στο κελάρι του Blé Vin για δύο wine tasting events (1 και 2 Νοέμβρη), ενώ τη γευστική δοκιμή θα συνοδεύσουν foodpairing bites. Επιπλέον, μία ειδικά σχεδιασμένη wine list με επιλεγμένες ετικέτες ξινόμαυρου θα είναι διαθέσιμη για όλη την εβδομάδα (1-5 Νοέμβρη).

Εισιτήριο Ημέρας: 9€

1 & 2 Νοεμβρίου
19:00 – 22:00

Γεωργίου Σταύρου 14, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 231 023 1201

Δηλώστε συμμετοχή εδώ!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στα οινοποιεία βόρειου Ελλάδος!
To Athens Bar Show επιστρέφει στην Τεχνόπολη!