Ramen Tales: Μια αυθεντική ιαπωνική pub στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Izakaya, η εκδοχή της ιαπωνικής pub. Εκεί δηλαδή που μπορείς να πιείς το ποτό σου και να το συνοδεύσεις με κάποιο φαγητό, ακούγοντας καλή μουσική. Αυτή ήταν και η αίσθηση που είχα όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Ramen Tales, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας του.
Από τ’ όνομα και μόνο θα καταλάβεις πως σε αυτό το εστιατόριο θα δοκιμάσεις την αυθεντική ιαπωνική σούπα ράμεν. Ένα φαγητό που, όπως μου εξηγεί ο Γιάννης, οι Ιάπωνες πήραν από τους κινέζους τον 20ο αιώνα, του πρόσθεσαν σόγια και θαλασσινά, ώστε το προσαρμόσουν στα δικά τους «μέτρα», ενώ παράλληλα του έδωσαν έναν χαρακτήρα «ιεροτελεστίας».
Η ράμεν βασίζεται σε 5 στοιχεία. Ο ζωμός -όπου σε πολλές περιπτώσεις βράζεις για ώρες ή ακόμα και μέρες κόκαλα και θαλασσινά για να φτιαχτεί, τα noodles, το tare (ο τρόπος που αλατίζετε μια ράμεν), το αρωματικό λάδι και τα toppings. Ένα φαγητό που μπορεί ν’ αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.
Μια ιδέα που υπήρχε εδώ και καιρό στο μυαλό του Γιάννη Τρασανίδη, του chef που επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου το μενού του Ramen Tales, δημιουργώντας το πρώτο ιαπωνικό εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης σπούδασε μαγειρική στην Ιταλία και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Αφού αμφιταλαντεύτηκε για ένα διάστημα ανάμεσα στα δύο, αποφάσισε πως το φαγητό ήταν αυτό με το οποίο ήθελε ν’ ασχοληθεί.
Θέλοντας να μάθει όσα περισσότερα μπορεί, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό. Δούλεψε για κάποια χρόνια σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Νησιά Φερόε, παίρνοντας κυρίως εμπειρίες από τη fine-dining κουζίνα και από εστιατόρια με 1 ή και 2 αστέρια Michelin, κάτι που αποδείχθηκε μια καταπληκτική εμπειρία για τον ίδιο.
Μετά τη πανδημία του κορονοϊού, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα για να κάνει κάτι δικό του κι έτσι, μετά από καιρό αναζήτησης και σκέψης, δημιούργησε το Ramen Tales. Ένα εστιατόριο ιαπωνικής κουζίνας που υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο όσα περιλαμβάνει η αγαπημένη ασιατική κουλτούρα, ενώ αντιμετωπίζει τη μαγειρική σαν δημιουργία και όχι απλά σαν εκτέλεση μια συνταγής.
Μπορεί να μην είχε δουλέψει ξανά σε ιαπωνικό εστιατόριο, αλλά η fine-dining κουζίνα κρύβει πολλές ιαπωνικές τεχνικές που, πλέον, δουλεύονται καθημερινά και στην ανοιχτή κουζίνα του Ramen Tales. Μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις μάγειρες έχει αναλάβει τα ηνία, ενώ κάθε επισκέπτης που αποφασίζει να πιάσει μια θέση στο bar, τους βλέπει να κινούνται αρμονικά.
Ετοιμάζουν -μόνο κατά παραγγελία- δεκάδες μικρά και μεγάλα πιάτα, που περιλαμβάνουν από τη περιβόητη σούπα ράμεν, τα διάφορα kushiyaki (σουβλάκια με κρέας και λαχανικά) του καταλόγου, καθώς και άλλα πιάτα ή συνοδευτικά.
Κάθε πιάτο απ’ αυτά κρύβει από πίσω του αρκετές ώρες προετοιμασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, παρόλο που το μαγαζί λειτουργεί τις καθημερινές μετά τις 17:00, θα βρεις πάντα κάποιον εκεί να δουλεύει εντατικά, ετοιμάζοντας με προσοχή όλα τα υλικά. Έτσι, το πιάτο που θα παραγγείλεις θα έρθει μπροστά σου μέσα σε 5’, ενώ στην πραγματικότητα απαιτεί 8-9 ώρες προετοιμασίας. Από τους ζωμούς, τα λαχανικά, το κρέας, μέχρι και τα χειροποίητα noodles.
Παράλληλα, η αγάπη του Γιάννη για τις ζύμες, είναι επίσης κάτι που αποτυπώνεται και στα πιάτα του, μιας και τα χειροποίητα noodles που αναφέραμε δεν είναι και απλή υπόθεση. Άλλωστε, η κουζίνα της ασιατικής ηπείρου αποτελούσε πάντοτέ μια ανεξάντλητη πηγή γι’ αυτά. Φτιαγμένα σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, που μπορούν να συνδυαστούν με σάλτσες, σούπες και διάφορα άλλα υλικά.
Ανοίγοντας το μενού του Ramen Tales, θα βρεις τέσσερις επιλογές σε ράμεν, εκ των οποίων η μία vegan. Vegan; Ναι, vegan! Με ζωμό από καραμελωμένο rice koji (ιαπωνικό υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παρασκευές), konbu, lemongrass, μανιτάρια και άλλα αρωματικά, που δημιουργούν μια μοναδική γεύση.
Οι υπόλοιπες τρεις συνταγές έχουν ως βάση ζωμούς κότας και χοιρινού, συνοδεύονται όλες από χειροποίητα noodles σικάλεως και συνδυάζονται με διάφορα άλλα υλικά -ακόμη και της αρεσκείας σου, που κάνουν τη ράμεν απολαυστική. Παράλληλα, στο μενού έρχεται να προστεθεί η Mazesoba, μια καλοκαιρινή εκδοχή της ράμεν χωρίς το ζεστό ζωμό, αλλά φτιαγμένη μ’ ένα συνδυασμό υλικών που την κάνουν εξαιρετικά γευστική.
Περνώντας στα υπόλοιπα πιάτα του καταλόγου, χρειάστηκε να δώσω λίγο παραπάνω σημασία στα πεντανόστιμα guōza. Φρέσκια ζύμη με μοσχαρίσια μάγουλα, ginger και σπιτική ponzu sauce, σε μια πολύ καλή εκτέλεση.
Ακόμα, μία από τις αγαπημένες μου πλέον συνήθειες, έχει γίνει ο συνδυασμός των Kushiyaki με μία ή και δύο επιλογές από τα διαθέσιμα ιαπωνικά αποστάγματα. Αναλυτικά, όπως είπαμε και παραπάνω, τα Kushiyaki είναι μικρά σουβλάκια που λειτουργούν ως συνοδευτικά. Οι συνδυασμοί τους είναι πολλοί, κρεμμυδάκι, μανιτάρια, σελινόριζα, κοτόπουλο, μοσχάρι και χοιρινό. Όλα περασμένα σε μικρά sticks, όλα μαγειρεμένα με έστω ένα υλικό της ιαπωνικής κουζίνας. Μπορείς να συνοδέψεις όλα τα παραπάνω με ένα μπολ αχνιστό ρύζι ή/και kimchi, το αυθεντικό κορεάτικο τουρσί με λάχανο.
Όσο για τα αποστάγματα, στον κατάλογο του Ramen Tales βρεις μια μικρή λίστα με ιαπωνικά gin, vodka και ουίσκι, ενώ όλα αυτά χρησιμοποιούνται και ως βάση στα δικά τους signature cocktails. Τέλος, φυσικά το σάκε έχει την τιμητική του (ιαπωνικό ποτό που φτιάχνεται από ρύζι), υπάρχουν επιλογές σε κρασί, καθώς και μερικές καλοδιαλεγμένες μπίρες -κάποιες ιαπωνικές ή άλλες φτιαγμένες από μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.
Το Ramen Tales σου δίνει πολλούς και καλούς λόγους να το δοκιμάσεις. Προσφέρει ένα μικρό μενού, στο οποίο κάνεις διάφορες νέες προσθήκες σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να ικανοποιήσει και τους πιο συχνούς επισκέπτες.
Δεν ξέρω αν σου φαίνεται απλό, αλλά για εμάς έγινε το ιδανικό στέκι που τελικά θα πας και θ’ απολαύσεις ένα γεύμα. Ένα γεύμα απλό, που κρύβει πολλή δημιουργικότητα, όρεξη και προσπάθεια από μια ομάδα που χειρίζεται τα υλικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να σου σερβίρει την αυθεντική ιαπωνική γεύση.
______________________
Ramen Tales
Japanese Cuisine
Αλ. Σβώλου 16
Πληροφορίες: 231 027 7641
Ωράριο Λειτουργίας
Τετάρτη – Παρασκευή: 17:00-23:00
Σάββατο: 17:00-23:30
Κυριακή: 13:30-18:30
(Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά)