Skip to content

Orange wine: Αξίζει τελικά όλο αυτό το hype;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις. Ένας κόσμος που συνεχώς εξελίσσεται και δεν μας αφήνει ποτέ να βαρεθούμε! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα αρώματα και οι γεύσεις που μπορούμε να αντιληφθούμε, απολαμβάνοντας ένα κρασί είναι εκατοντάδες. Είχαμε όμως μία σταθερά, το χρώμα! Λευκό, ροζέ και κόκκινο ή μήπως όχι…

Τί είναι το οrange κρασί; Μήπως φτιάχνεται από λευκό κρασί με χυμό πορτοκαλιού; Αξίζει, τελικά, να το δοκιμάσουμε;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το χρώμα που αποκτά το κρασί καθορίζεται από το χρώμα της ποικιλίας του σταφυλιού που προήλθε. Δηλαδή ένα κόκκινο ή ροζέ κρασί προέρχεται πάντοτε από μία ερυθρή ποικιλία. Όσο περισσότερο αφήσουμε το σταφυλοχυμό με τα στέμφυλα (φλούδα), το χρώμα του κρασιού σιγά σιγά-από ανοιχτό ροζέ σκουραίνει όλο και περισσότερο, αποκτώντας τελικά το χρώμα που θα αποφασίσει ο κάθε παραγωγός ή οινολόγος.  Ένα λευκό από την άλλη, προέρχεται τόσο από μία ερυθρή όσο και από μία λευκή ποικιλία! Ξεκινώντας από το τελευταίο, αυτό συμβαίνει διότι στα λευκά κρασιά χρησιμοποιείται κυρίως ο χυμός του σταφυλιού, καθώς η φλούδα αφαιρείται αμέσως μετά την πίεση.

Αμφορείς και Orange Wine

Κάπως έτσι, εδώ έρχονται τα orange wines! Ένας όρος που δεν είναι καθολικά αποδεκτός απ’ όλο τον οινικό κόσμο. Η πιο ορθολογική ονομασία θα μπορούσε να είναι skin-contact ή amber wines. Πρόκειται για ένα κρασί που προήλθε από λευκή ποικιλία ακολουθώντας την «ερυθρή οινοποίηση». Πιο αναλυτικά, μετά την πίεση, η πολτοποιημένη μάζα τοποθετείται σε τσιμεντένια ή κεραμικά αγγεία. Στη συνέχεια ωριμάζουν μαζί με τα κουκούτσια και τις φλούδες, με αποτέλεσμα να αποκτήσει την πολυπόθητη orange απόχρωση!

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για την ωρίμανση κόκκινων αλλά και λευκών κρασιών σε βαρέλι. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα οινοποιεία επενδύουν σε αμφορείς. Πρόκειται για μεγάλα πήλινα δοχεία που τοποθετούνται τόσο πάνω όσο και μέσα στη γη, με σκοπό να ωριμάσει το κρασί σε ιδανικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται κατά κόρον στα orange wines. Τοποθετώντας ένα κρασί σε βαρέλι, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητά αναμενόμενο, ωστόσο τα αρώματα καπνού και βανίλιας πλέον δεν αποτελούν έκπληξη για πολλούς. Εκεί έρχονται οι αμφορείς, που δίνουν στο κρασί μία μοναδικότητα, μία γήινη προσέγγιση, που αφήνει την εκάστοτε ποικιλία να ανθίσει.

Γεύση και Pairing

Το orange wine είναι ένα κρασί με προσωπικότητα! Ένα κρασί είτε που θα το αγαπήσεις ή που θ’ αγαπάς να μισείς! Ένα κρασί που δεν μοιάζει με κανένα. Συνδυάζει ένα αρωματικό και γευστικό μπουκέτο με επιρροές τόσο από τις ερυθρές, όσο και από τις λευκές εκδοχές του. Είναι ένα κρασί που ίσως καταφέρνει να κάνει αυτό που όλοι επιζητούμε, να παρουσιάζει τυχόν αδυναμίες ως προτερήματα! Κοφτερές οξύτητες, ιδιαίτερη τανικότητα και -πολλές φορές- μειωμένη διαύγεια, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικά defo (ελαττώματα), αυτό δεν ισχύει όμως και στα orange wines. Εκεί, ίσως τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα κάνουν ελκυστικά μοναδικά!

Πρόκειται για κρασιά που χρωματικά κυμαίνονται μεταξύ ανοιχτού πορτοκαλί μέχρι και το χρώμα της φλόγας. Η παρατεταμένη εκχύλιση οδηγεί μοιραία στην δημιουργία «κοφτερών» τανινών, αλλά και πολυφαινολών, που λειτουργούν σαν φυσικά αντιοξειδωτικά! Γεγονός που επιτρέπει την αποφυγή πρόσθετων εξωγενών ενεργειών-με αποτέλεσμα τη δυνατότητα παρασκευής κρασιών ελαχίστων παρεμβάσεων! Ο αρωματικός τους χαρακτήρας απαρτίζεται από νότες ώριμων τροπικών φρούτων, ιωδίου και αποξηραμένης φλούδας πορτοκαλιού. Στο στόμα, είναι συνήθως γεμάτο και αρκετά όξινο, ενώ καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, ώριμα εσπεριδοειδή και τροπικά φρούτα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα κατακλίσουν τον ουρανίσκο! 

Τα orangewines είναι αυτό που λέμε πασπαρπατού! Λόγω της έντονης γεύσης του, στέκεται επάξια δίπλα σε πληθωρικά πιάτα με πολλά μπαχαρικά, ψημένα λαχανικά, καλομαγειρεμένα κρέατα και γενικότερα πιάτα με πλούσια γευστική παλέτα. Τα orange wines αρέσουν πολύ στην ασιατική κουζίνα! Πιάτα με κοτόπουλο και κάρυ συνοδεύουν υπέροχα έναν orange Ροδίτη, αλλά και τα ψάρια που υπερισχύουν στη συγκεκριμένη κουζίνα, ταιριάζουν εξίσου ωραία με μια «πορτοκαλί» Μαλαγουζιά! Από την άλλη το ελληνικό κοντοσούβλι και ο βορειοελλαδίτικος τραχανάς θα έκανε τέλειο match με μία orangre εκδοχή του Ασύρτικου!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα orange wines δεν είναι μέτρια! Έχουν απαιτήσεις αλλά και πολλές δυνατότητες. Ίσως είναι μόδα, για πολλούς το κρασί των hipsters. Μπορεί στο μέλλον να καταφέρει να «κλέψει» την ισχύ των προκατόχων του. Όπως και να έχει, ο ελληνικός και διεθνής αμπελώνας φιλοξενεί πολύ αξιόλογες προσπάθειες! Μία δοκιμή θα σε κάνει να αποφασίσεις τελικά αν το orange wine είναι όντως για σένα!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Πώς η όσφρηση συνδέεται με τη μνήμη και επηρεάζει τη γευσιγνωσία.
Μήπως το Funky Monkey να γίνει το νέο σου στέκι;