Skip to content

Ο MW Κωνσταντίνος Λαζαράκης απαντά στο ερωτηματολογίο του Proust.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Στo πλαίσιo της 8ης Δραμοινογνωσίας, το Κτήμα Παυλίδη άνοιξε τις πόρτες του και υποδέχτηκε τους οινόφιλους επισκέπτες, ξεναγώντας τους σε όλα τα μέρη του οινοποιείου. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού, καθώς και να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες του κτήματος.

Επιπλέον, ήταν παρών εκεί και ο πρώτος Έλληνας Master of Wine (MW), Κωνσταντίνος Λαζαράκης, όπου παρουσίασε ένα masterclass με τίτλο «Η εξέλιξη του κρασιού στη φιάλη».

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη

«Master of Wine» (MW) ή αλλιώς ο κορυφαίος τίτλος στον χώρο του κρασιού -όπως θεωρείται. Υπάρχουν μόνο τριακόσιοι άνθρωποι στον κόσμο που τον κατέχουν και μπορούμε να υπερηφανευτούμε ότι τρεις από αυτούς είναι Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης το 2002, κατακτά τον τίτλο του MW, κάνοντάς τον, έτσι, τον πρώτο Έλληνα με αυτή τη διάκριση.

Έχει βραβευθεί επτά φορές από παγκόσμιους οινικούς φορείς, όπως η Champagne Bollinger και η AXA. Το βιβλίο του The Wines of Greece (εκδ.Mitchell Beazley) θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό, ενώ παράλληλα είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές για τα κρασιά της χώρας μας. Παράλληά, εκπροσωπεί τη σχολή Wine & Spirit Education Trust, το μεγαλύτερο παγκόσμιο εκπαιδευτικό όμιλο γύρω από το κρασί.

Εκτός των άλλων, αυτό που καταλάβαμε και δια ζώσης όταν βρεθήκαμε στο Κτήμα Παυλίδη είναι πως το χάρισμα της επικοινωνίας είναι βασικό του χαρακτηριστικό, γεγονός που έκανε τόσο το masterclass όσο και τη συνέντευξή μαζί μας… ακόμη πιο απολαυστική!

Έτσι, τον συναντήσαμε-και με τη συνοδεία ενός ποτηριού με παλαιωμένο Ασύρτικο Emphasis 2013, μας απάντησε σε μερικές από τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου του Proust.

Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας;

Nα νοιώθω ότι μπορώ να σχεδιάσω μακροπρόθεσμα. Να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που με αγαπάνε και αγαπάω, αλλά κυρίως να είμαι με ανθρώπους που μπορούν να με καταλάβουν!

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;

Ο θάνατος των αγαπημένων μου προσώπων.

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στον εαυτό σου;

Την κωλυσιεργία.

Ποιο χαρακτηριστικό αποδοκιμάζεις περισσότερο στους άλλους;

Την έλλειψη εντιμότητας.

Ποιον ζωντανό άνθρωπο θαυμάζεις περισσότερο;

Χιλιάδες. Για παράδειγμα από το κομμάτι του κρασιού τον Christian Moueix. Από συγγραφείς που διαβάζω το Thaler και τον Kahneman.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου δαπάνη;

Κρασί. Κρασί με διαφορά.

Ποια είναι η ψυχική σου διάθεση τώρα;

Εξαιρετική! Είμαι στη Δράμα!

Ποια θεωρείς ως την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;

Την σταθερότητά μου.

Σε ποιες περιπτώσεις λες ψέματα;

Όταν νομίζω ότι δε θα κάνω τα πράγματα χειρότερα.

Τι δε σου αρέσει περισσότερο στην εμφάνισή σου;

Η κοιλιά μου.

Ποιον ζωντανό άνθρωπο απεχθάνεσαι περισσότερο;

Προσπαθώ να τους αγαπάω όλους.

Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείς περισσότερο;

Από την άλλη πλευρά.

Ποιο ταλέντο θα ήθελες να έχεις περισσότερο;

Να χορεύω.

Αν θα μπορούσες ν’ αλλάξεις κάτι περισσότερο στον εαυτό σου, τι θα ήταν;

Τη δυνατότητα να προσηλώνομαι ευκολότερα.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά σου;

Η προσωπική μου ζωή.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία στον ελεύθερο χρόνο σου;

Δεν έχω ελεύθερο χρόνο.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;

Και πάλι χιλιάδες. Το τελευταίο που διάβασα και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους είναι η «Υπόθεση της ευτυχίας».

Ποια είναι τα αγαπημένα σου ονόματα;

Της γυναίκας μου και του παιδιού μου: Αντωνία και Αναστάσιος.

Για τι έχεις μετανιώσει περισσότερο;

Δε νομίζω ότι έχω πράγματα για τα οποία έχω μετανιώσει.

Ποιο είναι το motto σου;

Τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

______________________

Ακολούθηκε στον Κωνσταντίνο Λαζαράκη στο Instagram και δες περισσότερα εδώ.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια για το 2023!
Το Pint of Science φέρvει ξανά το τρίπτυχο μπαράκια, ποτάκια και γνώση!