Isabelle Legeron: Ο άνθρωπος πίσω από την έκθεση RAW WINE.
Το κρασί ελαχίστων παρεμβάσεων ή αλλιώς «φυσικό» κρασί ή είναι η νέα τάση στη βιομηχανία κρασιού τα τελευταία χρόνια. Οι καταναλωτές και οι λάτρεις του κρασιού ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να μάθουν και να το δοκιμάσουν, ενώ οι εκθέσεις φυσικού κρασιού έχουν γίνει ένας δημοφιλής τρόπος για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να συναντηθούν και να μοιραστούν το πάθος τους γι’ αυτή τη φιλοσοφία οινοποίησης.
Εμείς μιλήσαμε με την Isabelle Legeron, διοργανώτρια της έκθεση RAW WINE, που ξεκινώντας από το Λονδίνο, κι έχοντας περάσει από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου όπως Τορόντο, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, συνεχίζει το ταξίδι της σε νέους προορισμούς. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για το αυξανόμενο κίνημα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φυσικοί παραγωγοί κρασιού και τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να βρει σε αυτές τις εκδηλώσεις. Είτε είσαι έμπειρος λάτρης του κρασιού είτε απλά είσαι περίεργος για αυτήν τη συναρπαστική τάση, διάβασε για ν’ ανακαλύψεις περισσότερα για τον κόσμο του φυσικού κρασιού.
Πώς προέκυψε και ασχολήθηκε με τον «κόσμο του φυσικού κρασιού»; Πότε προέκυψε η ιδέα του RAW WINE;
Ασχολήθηκα με το κρασί από μικρή ηλικία, μεγάλωσα στο Κονιάκ της Γαλλίας, μέσα σε μια οικογένεια που ασχολούντας χρόνια πριν με την αμπελουργία, οπότε έζησα τα πρώτα μου χρόνια «μέσα το κρασί». Ασχολήθηκα με διάφορα πράγματα, αλλά επέστρεψα στο κρασί γύρω στα 20 μου. Για μένα το φυσικό κρασί είναι μέρος ενός ολόκληρου τρόπου ζωής. Μεγάλωσα σε επαφή με την φύση, οπότε όταν άρχισα να μελετώ το κρασί, ήθελα πολύ να μάθω πού τα πάντα για τα βιολογικά κρασιά, την βιοδυναμική καλλιέργεια και ούτω καθεξής.
Στην αρχή, ήμουν πολύ απογοητευμένη με την τότε αγορά του κρασιού. Το κρασί ήταν μια μεγάλη επιχείρηση, οι άνθρωποι δεν μιλούσαν πραγματικά για τη γεωργία και την καλλιέργεια των σταφυλιών, αλλά μόνο για τη γεύση του. Έτσι, πολύ γρήγορα επέλεξα τη «βιολογική πλευρά» του κρασιού και του φυσικού κρασιού. Θέλοντας να βοηθήσω τους ανθρώπους που παράγουν αυτού του είδους τα προϊόντα, να γνωρίσω άλλους ανθρώπους σαν εμένα και να ανακαλύψω διαφορετικά φυσικά κρασιά διεθνώς.
Άρα είσαι από τη Γαλλία και είναι η πρώτη φορά που διοργανώνετε RAW WINE εκεί. Πώς επιλέγετε τα μέρη όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση κάθε φορά;
Συνήθως λαμβάνουμε υπόψη αυτό που θέλουν οι παραγωγοί. Ξεκινήσαμε στο Λονδίνο πριν από 10 χρόνια και οι συμμετέχοντες ήθελαν να κάνουμε το ίδιο και σε άλλες πόλεις. Ακολούθησε η Βιέννη, μετά ήθελαν να κάνουμε κάτι στο Βερολίνο και στη συνέχεια ακολουθούν οι ΗΠΑ, όπου έως τότε δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Του χρόνου θα παρουσιάσουμε την πρώτη μας έκθεση και στην Ασία.
Με αυτόν τον τρόπο, πλέον στέλνουμε τακτικά ένα ερωτηματολόγιο στους παραγωγούς για να βρούμε τον επόμενο προορισμό. Την τελευταία φορά που το κάναμε, μας ζήτησαν το Παρίσι και την Κοπεγχάγη, οπότε και ανακοινώνουμε αυτές τις δύο πόλεις. Από τη μία, αυτός ήταν πάντα ένας τρόπος για να οδηγηθούμε σε έναν νέο προορισμό, από την άλλη μερικές φορές επιλέγουμε μια περιοχή όπως το Τορόντο επειδή είναι μια πόλη όπου το φυσικό κρασί ξεκινάει να εδραιώνεται. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε σε αυτό το κομμάτι, ακόμα κι αν είναι μια μικρή αγορά κατά κάποιο τρόπο.
Και όταν μια νέα πόλη προστίθεται στο πρόγραμμα σας, συνεχίζει να γίνεται κάθε χρόνο και εκεί;
Συνήθως ναι. Κάναμε μια έκθεση στο Μαϊάμι όπου δεν έχουμε επιστρέψει ξανά, αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ημερολόγιο όπου θα επιστρέφουμε σε ένα μέρος κάθε χρόνο.
Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε μία έκθεση; Συμμετέχουν μόνο παραγωγοί από τη χώρα διεξαγωγής;
Όχι, μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας. Αυτόν τον Μάρτιο στο Παρίσι το 70% των συμμετεχόντων θα είναι Γάλλοι, ενώ έχουμε και παραγωγούς από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γεωργία και άλλα μέρη. Αρκεί ο παραγωγός να ασχολείται με τη βιολογική, βιοδυναμική ή με παρόμοια φιλοσοφία στον τρόπο παρασκευής ενός κρασιού. Να παράγει κρασιά με χαμηλά επίπεδα θειωδών, χωρίς άλλα πρόσθετα και μετά απλά χρειάζεται να υποβάλει την αίτηση συμμετοχής σ’ εμάς.
Έχεις προσπαθήσει να φτιάξεις το δικό σου κρασί;
Ναι, κάποια στιγμή. Δούλεψα σε ένα project στη Γεωργία πριν από πολλά χρόνια, δοκίμασα να φτιάξω ένα κρασί και ξεκίνησα ένα project που δεν προχώρησε όπως περίμενα, αλλά είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να κάνω στο μέλλον. Όταν έχω περισσότερο χρόνο, θα ήθελα να βρω ένα μέρος και ως παράλληλη ασχολία, να φτιάξω το δικό μου κρασί. Η οικογένειά μου έχει ένα κτήμα, οπότε δούλευα εκεί από μικρή.
Συμμετείχαν ποτέ στη RAW WINE;
Όχι, την έχουν επισκεφθεί μόνο. Παράγουν κονιάκ και δεν καλλιεργούν βιολογικά.
Ποια από τις πόλεις έχετε ήδη διοργανώσει μια έκθεση σου άρεσε περισσότερο και γιατί;
Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αγαπώ όλους τους προορισμούς το ίδιο για πολύ διαφορετικούς λόγους. Όλοι τους έχουν εντελώς διαφορετική ενέργεια. Για παράδειγμα, το Βερολίνο μας πήρε πολλά χρόνια για να μετατραπεί σε ένα μία μεγάλη έκθεση. Όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά, την εκδήλωση παρακολούθησαν ως επί το πλείστον άνθρωποι που προέρχονταν από χώρες εκτός Γερμανίας, είχαμε πολλούς Ουκρανούς, Ρώσους, Ρουμάνους και άλλους επισκέπτες. Καθώς τα χρόνια προχωρούσαν, αρχίσαμε να έχουμε όλο και περισσότερους Γερμανούς επισκέπτες, σομελιέ, εστιατόρια και μπαρ. Αυτό ήταν που θέλαμε και να πετύχουμε, συνειδητοποιήσαμε την πρόοδο του τι συμβαίνει στη Γερμανία και πώς άλλαξαν τα πράγματα σε αυτό το κομμάτι με την πάροδο του χρόνου.
Στο Μόντρεαλ, οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται από το Κεμπέκ, επομένως έχει μια διαφορετική ενέργεια. Στο Λος Άντζελες έχουμε πολλούς ανθρώπους που έρχονται από το Μεξικό και την Ασία. Κάθε έκθεση έχει ένα πολύ «διαφορετικό DNA» που αποτελείται από πολύ διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά η αίσθηση είναι ίδια. Το κοινό είναι αρκετά νεαρής ηλικίας, νοιάζεται για το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θέλει να στηρίξει επιχειρήσεις που υπηρετούν την ίδια αξία με αυτούς.
Ανέφερες ότι στη διοργάνωση της RAW WINE στο Παρίσι θα συμμετάσχουν 156 παραγωγοί, πόσο δύσκολο είναι να διοργανώνεις μια τέτοια εκδήλωση σε πολλές διαφορετικές πόλεις σχεδόν κάθε μήνα;
Θέλουμε να έχουμε πάντα μια άρτια διοργάνωση, οπότε έχουμε πολύ προσωπικό και μια καλή ομάδα που δουλεύει μαζί μου και συντονίζει το καθετί. Αναλαμβάνουν όλη την παραγωγή και την επικοινωνία με τους παραγωγούς, ενώ παράλληλα η ιστοσελίδα μας λειτουργεί ως μια πολύτιμη βάση δεδομένων για όλους. Εκεί έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για τους παραγωγούς, πράγμα που απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια για να συλλεχθεί. Κάθε χώρα έχει τις δικές της προκλήσεις, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά έχουμε οργανώσει περίπου 35 εκθέσεις μέσα σε 11 -πλέον- χρόνια, επομένως είμαστε καλά εκπαιδευμένοι και ξέρουμε τι να κάνουμε.
Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα με τα «φυσικά» κρασιά τα τελευταία 10-11 χρόνια από τότε που ξεκινήσατε;
Η αλλαγή είναι τεράστια. Όταν ξεκινήσαμε, οι άνθρωποι δεν μιλούσαν πραγματικά για φυσικό κρασί, οι καλλιεργητές δυσκολεύονταν να πουλήσουν το κρασί τους. Τώρα είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να το δεις ακόμη και από την Ελλάδα, όπου πλέον υπάρχουν πολλοί καταπληκτικοί παραγωγοί.
Αν κάποιος ξέρεις πως να φτιάχνει καλά το κρασί, αλλά και να διηγείται μια ωραία ιστορία γύρω απ’ αυτό, σίγουρα θα βρει ένα κενό στην αγορά που θα μπορέσει να καλύψει. Παράλληλα, η αγορά έχει αλλάξει τελείως και οι περισσότεροι καλλιεργητές εξάγουν εύκολα το κρασί τους σε πολλές χώρες. Πρέπει απλά όλοι όσοι ασχολούνται να είναι και καλά δικτυωμένοι, γι’ αυτό και διοργανώνουμε αυτή την έκθεση. Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται ακόμη και από την Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ κ.λπ., επιβεβαιώνοντας πως η Raw Wine μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη πλατφόρμα για τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν το δικό τους δίκτυό.
______________________
Η επόμενη RAW WINE θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 12 & 13 Μαρτίου.
Δείτε περισσότερα: rawwine.com
The woman behind the RAW WINE exhibition.
Natural wine has been a buzzword in the wine industry for the past few years. Consumers and wine enthusiasts alike are increasingly interested in learning about and tasting wines made with minimal intervention and without additives. Natural wine fairs have become a popular way for producers and consumers to come together and share their passion for this style of winemaking.
In this interview, we spoke with Isabelle Legeron, RAW WINE organizer, to learn more about the growing movement, the challenges facing natural wine producers, and the unique experiences that can be found at these events. Whether you’re a seasoned wine aficionado or simply curious about this exciting trend, read on to discover more about the world of natural wine.
I’d like to hear something about you first. How did you get involved with “the world of natural wine”? When did the idea RAW WINE come up?
I got involved with wine from an early age, I was raised in Cognac, France with my “viticulture family” so I was always brought up with wine. I did many other things, but then I went back to wine in my late 20s, but for me, natural wine is part of a whole lifestyle. I was brought up in touch with the season, so when I started studying wine the things, I really wanted to get to know where everything about organic wines, viticulture and so on.
I was getting very frustrated with the “wine world” when I first started. Wine used to be a big business thing, people didn’t really talk about farming, it was only about how wine tasted, and no one was talking about the process of how grapes were farmed. So, very quickly I chose the “organic” side of wine and natural wine because I wanted to help the people who produce this kind of products, meet other people like me and discover different natural wines internationally.
So, you are from France and it’s the first time you organize RAW WINE there. How do you choose the places where RAW WINE is taking place?
We usually follow what the growers want. We started in London 10 years ago and the participants want us to do the same in other cities. Vienna followed, then they wanted us to do something in Berlin, and after this, the USA follows because there was nothing like this happening by then. Next year we will be in Asia.
In this way, now we regularly send a questionnaire to the growers and asked them “Where next?” The last time we did this, the people said that they want us to come to Paris and Copenhagen and that how we announce these two cities. We were always driven by breaking new grounds and sometimes we pick a territory like Toronto because it’s a city where natural wine is just at its very beginning. Our job is to help that place, even if it might be a small market in a way. Also, if there is a desire from growers to go somewhere like Copenhagen because it’s a much bigger market, we also must fulfil it.
And if the fair was held in a new city, does it continue to take place every year in the same place as well?
Usually yes. We did an event in Miami where we haven’t done anything again, but we try to establish a calendar where we come back to a place every year.
How can growers participate in these events? Does someone have to produce wine in these countries in order to participate?
No, everyone could join. This March in Paris 70% of the participants will be from France, but we also have producers from Greece, the USA, Canada, Austria, Germany, Georgia and other places. You need to farm organically, biodynamic or with a similar philosophy and make your wine naturally. So, low levels of sulfites and no other additives and then you apply.
Have you ever tried to produce your own wine?
Yeah, I have a little bit. I worked on a project in Georgia many years ago, I made a wine and started a project that did not really work but this is something I would love to do. When I have more time, I can settle down somewhere and as a side project, I would like to make my own wine. My family has a vineyard, so I used to work there from an early age.
Have they ever participated in RAW WINE?
No, they have only visited. They produce cognac and they are not farming organically.
Which of the cities have you already organized an event you liked most and why?
That is an interesting question. I love all the destinations the same for very different reasons. All of them have quite different energy. For example, Berlin has taken us many years to turn it into a vibrant event. When we first started, the event was attended by mostly people coming from outside of Germany, we had a lot of Ukrainians, Russians, Romanians, and other visitors. As the years progressed, then we get to more and more German visitors, sommeliers, restaurants, and bars which is nice. We realized the progress of what’s going on in Germany and how things changed through the years.
In Montreal, we have most people coming from Quebec, so it has hugely different energy. In Los Angeles we have many people coming from Mexico and Asia. So, every event has a very different DNA consisting of very different people but the energy is very much the same. The audience is quite young, they care for the environment, and they want to support businesses that have the same value as them.
You said that in the Paris event, 156 producers will participate, how difficult is it to organize an event like this in many different cities almost every month?
We want to produce something which is well executed, so we’ve thing about everything, we have a lot of staff and I also have a team who work with me. They do the production, and the work with the growers and our website is a very valuable resource. We have all this data about all the growers, but that takes a lot of time and energy to collect. We’ve organized about 35 events so we’re well trained, and we know what to do but every country has its own challenges, so we must be careful.
How have things with natural and biodynamic wine changed through the last 10-11 years since you started?
The change is huge. Back when we started, people didn’t really talk about natural wine, the growers used to find it difficult to sell their wine. Now it is very easy. Even if you look at what is happening in Greece now, where there are many more amazing growers. So, now if you know how to make your wine properly and you can tell your story, it’ll be to find a market. The market has completely transformed, and most growers sell their wine in many locations easily. You must be very well connected, that is why we organize this event. There are people coming even from Korea, Japan, the USA etc. and Raw Wine could be a particularly useful platform for growers to be able to develop their network.
______________________
Find more: rawwine.com