Skip to content

Κρασί με μόλις 15€; Η απόλυτη value-for-money δεκάδα του ελληνικού αμπελώνα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουμε πάντα το άγχος, αν το ποσό που διαθέτουμε για την αγορά του εκάστοτε προϊόντος «αξίζει» τα χρήματα του. Αν δηλαδή η σχέση ποιότητας τιμής είναι τελικά συμφέρουσα γι’ εμάς. Άλλοι πάλι, έχουν συνυφασμένο στο μυαλό τους, ότι για να είναι κάτι καλό πρέπει να είναι και ακριβό!

Ισχύει το ίδιο και στο κρασί; Πόσα χρήματα πρέπει να δαπανήσουμε για να πιούμε ένα αξιοπρεπές κρασί; Τί καθορίζει την τελική τιμή της κάθε φιάλης; Υπάρχουν αξιόλογες value-for-money επιλογές;

Η αλήθεια είναι ότι στον οινικό κόσμο κυριαρχεί η άποψη ότι καλό κρασί=ακριβό κρασί και το αντίστροφο! Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις νέες καλλιεργητικές μεθόδους, η παραπάνω άποψη τείνει να απομακρύνεται. Η τιμή ενός κρασιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι ιδιαιτερότητες του εδάφους όπου βρίσκονται οι αμπελώνες, η παραγόμενη ποσότητα, η ποιότητα των φιαλών, ο χρόνος παλαίωσης, καθώς ακόμη και το δίκτυο πωλήσεων που αναλαμβάνει την προώθηση, είναι μερικοί μόνο παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή στο ράφι!

Χωρίς καμία αμφιβολία, υπάρχουν δεκάδες αξιόλογες προσπάθειες του ελληνικού αμπελώνα, που συνδυάζουν χαμηλή τιμή και υψηλή ποιότητα! Παρακάτω θα δείτε την απόλυτη «value-for-money» δεκάδα, διαθέτοντας λιγότερο από 15€!

Aiora Red

Moschopolis winery, Θεσσαλονίκη
Ξινόμαυρο-Syrah-Μαυροτάγανο, Amphora

Κρασί σε πήλινο! Ένα ιδιαίτερο blend που δε θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Μία επιτυχημένη προσέγγιση ενός αξιοσημείωτου οινοποιείου, που ξεχειλίζει κόκκινα φρούτα και γήινα αρώματα. Με παραμονή τριών μηνών σε μεγάλους πήλινους αμφορείς, ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και δίνει την ευκαιρία σε αυτούς που δεν πίνουν ερυθρό κρασί, να το ξανασκεφτούν!


Σκαντζόχοιρος

Alpha estate, Αμύνταιο
Ξινόμαυρο, Βαρέλι

Η επιτομή του ξινόμαυρου! Ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία του ελλαδικού χώρου, παρουσιάζει μία premium και ταυτόχρονα προσιτή εκδοχή της ποικιλίας. Αρώματα από πιπεράτη λιαστή τομάτα συναντούν ώριμα φρούτα του δάσους, που δύσκολα θα τους αντισταθείς! Κάνει τέλειο “match” με το κόκκινο κρέας και με τις πεντανόστιμες τοπικές πιπεριές Φλωρίνης!


Limnio

Aslanis Family Winery, Επανομή
Λημνιό, Βαρέλι-bio

Όταν η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία συνάντησε την Επανομή, magic happened! Φινετσάτο και στιβαρό την ίδια στιγμή, είναι μία παραπάνω από ενδιαφέρουσα επιλογή. Είναι από τα λίγα κόκκινα που ταιριάζουν υπέροχα -τόσο με λευκό και κόκκινο κρέας, όσο και με τα θαλασσινά της Επανομής!


Negoska Red

Κτήμα Τάτσης, Γουμένισσα
Νεγκόσκα, Βαρέλι-bio

Μία brutal Νεγκόσκα! Από τους πρώτους παραγωγούς που ακολούθησαν τη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια, το κτήμα Τάτση αγαπά πολύ το αμπέλι! Η μονοποικιλιακή ερυθρή του Νεγκόσκα αποτελεί επιλογή για ιδιαίτερους ουρανίσκους. Η κοφτερή οξύτητα, η ενδιαφέρουσα τανικότητα και η πολύπλοκη γευστική παλέτα, απαιτούν ισχυρούς συμμάχους στην απόλαυση, όπως κυνήγι και κοκκινιστό.


APLA White

Oenops wines, Δράμα
Μαλαγουζιά-Ασύρτικο-Ροδίτης

Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο… APLA! Ένα blend από τρεις ελληνικές ποικιλίες που δίνουν ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα. Δεν είναι ένα ακόμη εύπεπτο και αρωματικό λευκό κρασί! Αν και είναι πολύ γενναιόδωρο στη μύτη, με λουλουδένια αρώματα και νότες πυρηνόκαρπων, ανταγωνίζεται επάξια τις ακριβότερες εκδοχές του συγκεκριμένου παντρέματος αυτών των ποικιλιών.


Rose de Xinomavro

Αμπελώνες Θυμιόπουλος, Νάουσα
Ξινόμαυρο, Βαρέλι

Ο “rock star” του Ξινόμαυρου τα πάει εξίσου καλά και στα ροζέ! Αν και τα περισσότερα ροζέ προτείνεται να πίνονται φρέσκα, το Rose de Xinomavro φαίνεται να τα πηγαίνει τέλεια και με την παλαίωση. Ένα κρασί με ωραία δομή, έντονη οξύτητα και υπάρχουσες τανίνες που μοσχοβολάει γλυκά μπαχάρια και μαρμελάδες κόκκινων φρούτων.


Vorias & Helios

Οινοποιείο Μαρκόγιαννη, Ολυμπία
Ροδίτης, Bio-orange

Ίσως το πιο προσιτό orange της αγοράς! Αν δεν έχεις ξαναπιεί ποτέ orange wine, τότε θα ήταν καλό να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας τον Ροδίτη από το οινοποιείο Μαρκόγιαννη. Βιολογική καλλιέργεια, μηδενικές παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση και ελάχιστα θειώδη, καθιστούν το Vorias & Helios μία «φυσικά» ενδιαφέρουσα πρόταση!


Ροζακί

Οινοποιείο Τσικρικώνη, Καβάλα
Ροζακί

Στους πρόποδες του Παγγαίου το κτήμα Τσικρικώνη αναβιώνει μία μέχρι τώρα «υποτιμημένη» ποικιλία. Σε αμπελώνες πενήντα ετών και άνω, το Ροζακί είναι μία λευκή ποικιλία που πρέπει να τη δοκιμάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μοιάζει με άλλη λευκή ποικιλία, αλλά αν σου αρέσει το ασύρτικο, σίγουρα θα την λατρέψεις! 


ΝΕΜΕΑ

Acra winery, Νεμέα
Αγιωργίτικο, Βαρέλι

Μία Νεμέα που ζει στα Acra! Ένα πολυδιάστατο και πολλά υποσχόμενο κρασί από δύο αδέρφια που δίνουν στην αγορά μία «new age» Νεμέα. Είναι μία ετικέτα που συνδυάζει την νεανική ματιά του οινολόγου και την ιστορία της άκρως ενδιαφέρουσας ζώνης ΠΟΠ. Αρώματα λεβάντας και δαμάσκηνου κατακλύζουν το ποτήρι, αφήνοντας στο στόμα μία -κατανοητή για όλους- επίγευση.


Atlantis

Κτήμα Αργυρού, Σαντορίνη
Ασύρτικο-Αηδάνι-Αθήρι

Η απόλυτη σχέση ποιότητας-τιμής για ένα κρασί από τη Σαντορίνη! Το κτήμα Αργυρού δίνει την ευκαιρία στους οινόφιλους του κοσμοπολίτικου νησιού να γευτούν ένα πολύ ευχάριστο κρασί. Αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων συναντούν την οξύτητα, την μεταλλικότητα και το γεμάτο σώμα του Ασύρτικου.

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Οι Nomade et Sauvage στήνουν νταβάδες στο Hyatt Regency Thessaloniki.
Βάκχες: H γιορτή του «φυσικού» κρασιού επιστρέφει στο Ρομάντσο.