Skip to content

Grand Dishes: Ένα γαστρονομικό ταξίδι μέσα από συνταγές γιαγιάδων από όλον τον κόσμο.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Όποια και αν είναι η σχέση σου με τη μαγειρική, το Grand Dishes θα σε κερδίσει από το πρώτο κιόλας ξεφύλλισμα. Στο ξεχωριστό αυτό coffee table book, εβδομήντα γιαγιάδες από όλον τον κόσμο μοιράζονται μαζί μας τις ιστορίες τους μέσα από την προετοιμασία των αγαπημένων τους πιάτων, δίνοντάς μας μια γεύση από τις μοναδικές συνταγές αλλά και τη σοφία τους.

Η ιδέα ενός βιβλίου που θα συγκέντρωνε συνταγές που έχουν τελειοποιήσει η πείρα και το μεράκι γιαγιάδων από διαφορετικά σημεία του κόσμου, ανήκει στην Αναστασία Μιάρη, η οποία εμπνεύστηκε φυσικά το όλο πρότζεκτ από τη δική της αγαπημένη “yiayia”, όπως η ελληνο-αγγλίδα δημοσιογράφος αποκαλεί την Κερκυραία γιαγιά της.

«Η γιαγιά μου μαγειρεύει καλύτερα από όλους στην οικογένειά μου και έχει τόσες ιστορίες που ξεκίνησα να τις σημειώνω και να μαγειρεύω μαζί της για να μάθω τα παραδοσιακά γεύματα της Κέρκυρας και να δημιουργήσω μια συλλογή με τις συνταγές της».

Το αισθητικό αποτέλεσμα των φωτογραφιών που θα συνόδευαν το αρχικό εκείνο λεύκωμα ήταν τόσο ικανοποιητικό, που σύντομα οδήγησε την Αναστασία στην απόφαση να διευρύνει το περιεχόμενό του με την προσθήκη αγαπημένων γευμάτων και μεθόδων μαγειρικής γιαγιάδων από διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Συνοδοιπόρος της στο εγχείρημά της, η φίλη της Iska Lupton, η οποία ανέλαβε το styling των πιάτων και ευθύνεται για το άκρως προσεγμένο αποτέλεσμα των εικόνων που βλέπουμε στις φωτογραφίες του βιβλίου.

Τέσσερα χρόνια και δεκάδες ταξίδια μετά από την πρώτη εκείνη φωτογράφιση στην Κέρκυρα, τα δύο κορίτσια κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις συνταγές εβδομήντα μοναδικών γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων και καταβολών, δημιουργώντας ένα πολυπολιτισμικό γαστρονομικό συνονθύλευμα αυθεντικών γεύσεων που μόνο η πείρα, το μεράκι και η φροντίδα των αγαπημένων μας γιαγιάδων μπορούν να δημιουργήσουν.

Μετά την ολοκλήρωση του πρότζεκτ, η ήδη στενή σχέση της Αναστασίας με τη γιαγιά της, στην οποία, όπως μου εξομολογείται, οφείλει το πάθος της για τη μαγειρική και τη φιλοξενία, έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, γεγονός που τη χαροποιεί ιδιαίτερα.

«Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με την γιαγιά μου! Έχει πλάκα και πολύ γέλιο. Για ‘μένα είναι σύμβολο δύναμης, κουράγιου και πηγή έμπνευσης ενός τρόπου ζωής από τον οποίο μπορούμε όλοι να αντλήσουμε.», μου λέει συνοψίζοντας σε λίγες μόνο φράσεις τον λόγο που κάνει το Grand Dishes τόσο ιδιαίτερο: πέρα από γεύσεις, διατροφικές συνήθειες και μυρωδιές από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, το τελευταίο μας μεταφέρει ένα κομμάτι από τη γνώση, την εμπειρία και τον τρόπο ζωής των πρωταγωνιστριών του, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα μιας ανανεωμένης οπτικής γύρω από το φαγητό αλλά και τη ζωή εν γένει.

______________________
Δείτε περισσότερα στο www.granddishes.com.

AUTHOR

Ιωάννα Μακρυγιάννη

Μια ψυχαναγκαστική δασκάλα που ονειρεύεται τον κόσμο της διανόησης. Η έλλειψη δεξιοτεχνίας την οδήγησε στη θεωρία κι έτσι η ιστορία της τέχνης θα είναι πάντα η περήφανη αγάπη της. Η άλλη, εκείνη για την εκπαίδευση, είναι κρυφή (σςςς).

Loading...
Το speakeasy floor θέλει να παίξει με το μυαλό σου!
Tsipourman: Ήρθαν τα αποστάγματα που όλοι περιμέναμε!