Skip to content

Για τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη η μαγειρική δεν είναι απλά ένα επάγγελμα.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ορισμένοι άνθρωποι δεν χρειάζονται συστάσεις. Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με την ελληνική γαστρονομία, τότε σίγουρα έχουν διαβάσει για την πολυβραβευμένη πορεία της, τα πεντανόστιμα πιάτα της και τις νέες επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Αποτελεί πρότυπο θαυμασμού και πηγή έμπνευσης για χιλιάδες νέους μάγειρες και μαγείρισσες. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάποια άλλη, πέρα από τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. Συνδημιουργός του αθηναϊκού Funky Gourmet και η πρώτη Ελληνίδα σεφ που βραβεύτηκε με 2 αστέρια Michelin, συνεχίζει να μας συναρπάζει με κάθε επόμενό της βήμα.

Με το Funky Gourmet στην Αθήνα, και τα Opso, Ino Gastrobar και Pittabun στο Λονδίνο κατάφερες, μαζί με την ομάδα σου, την απόλυτη καταξίωση της ελληνικής γαστρονομίας. Από Avant Garde γεύσεις μέχρι αγαπημένα πιάτα από τα κάρβουνα. Τι άλλο έχει μείνει άραγε να πετύχεις στις κουζίνες;

Μαζί με τον Νίκο Ρούσσο και την Αργυρώ Χιλιαδάκη δημιουργήσαμε και στήσαμε το Funky Gourmet στην Ελλάδα, που βραβεύτηκε με 2 αστέρια Michelin καθιερώνοντας την ελληνική avant-garde γαστρονομία στη χώρα μας. Μαζί με το Νίκο και τους αδερφούς Ανδρέα και Άλεξ Λαμπρίδη δημιουργήσαμε τα εστιατόρια μας στο Λονδίνο. Με αυτή την ομάδα δημιουργούμε διαρκώς ιδέες! Η φαντασία δεν έχει όρια, σύνορα και εμπόδια, όπως και η γαστρονομία! Όσο υπάρχει διάθεση και εξωστρέφεια θα δημιουργούμε γεύσεις σε όλον τον κόσμο! Ακολουθούμε πάντα τις αξίες μας ως προς την ελληνικότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης, ενώ ενημερωνόμαστε διαρκώς για τις νέες τάσεις! Η μαγειρική δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται! 

Σκέφτεστε, με την ομάδα σου, να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας και σε κάποια άλλη χώρα, πέραν της Αγγλίας και της Ελλάδας;

Ναι, φυσικά! Με την εταιρεία μας Consulting Horeca, μέσω της οποίας έχουμε συμβουλευτικό ρόλο προς το μενού και το όλο στήσιμο ενός εστιατορίου, έχουμε  ήδη συνεργαστεί με χώρες όπως το Κατάρ και το Ντουμπάι και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες σε όλον τον κόσμο! Η γαστρονομία είναι μια γλώσσα παγκόσμια που ενώνει τους λαούς γύρω από ένα κοινό τραπέζι.

Ποια είναι η συνταγή για να φτάσει κανείς τόσο ψηλά, για να βραβευτεί με 2 αστέρια Michelin; Μήπως έχετε κάποια κρυμμένα «τελετουργικά» που τηρείτε με την ομάδα σας που σας κάνουν πιο προσηλωμένους και αποτελεσματικούς;

Τα βασικά «συστατικά» της συνταγής μας είναι σίγουρα η σκληρή δουλειά και η προσήλωση στο στόχο, αλλά σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η χημεία που έχουμε ως ομάδα. Οπότε, έχοντας έναν συμπαγή πυρήνα μαζί με ξεχωριστούς συνεργάτες, που μας εμπνέει το ίδιο όραμα και η ίδια επιμονή, μπορούμε και καταφέρνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Ο αγαπημένος μας σεφ Ρεμί από την ταινία Ratatouille λέει πως “Όλοι μπορούν να μαγειρέψουν αρκεί να έχουν το βασικό συστατικό που δεν είναι άλλο από την αγάπη και το θάρρος να κυνηγήσουν το όνειρό τους”. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Έτσι ακριβώς είναι. Θέλει τόλμη και επιμονή εκτός από την έμφυτή σου αγάπη για κάτι. Με τα σωστά βήματα, τις επιλογές βάσει των αξιών σου και της αγάπης γι’ αυτό που κάνεις, θα είσαι στον δρόμο που θα σε γεμίζει, έτσι θα έχεις την απαραίτητη επιμονή και πίστη για να προχωράς μπροστά και να εξελίσσεσαι, χωρίς ποτέ αυτό να το νιώθεις σαν αγγαρία.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου γαστρονομικός προορισμός εντός Ελλάδας; Τι το ξεχωριστό έχει;

Κάθε τόπος έχει άλλη γαστρονομική παλέτα. Ανάλογα την περιοχή αλλάζει η κουλτούρα και τα υλικά. Για παράδειγμα τα νησιά με τα υπέροχα όσπρια, η Ήπειρος με τις πολλές πίτες της, η Κρήτη που είναι μια κατηγορία από μόνη της, το Ιόνιο με τα μποστάνια του και τα ιδιαίτερα αλλαντικά του, η Μακεδονία με τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά και τις επιρροές από τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη. Όλη η Ελλάδα είναι ξεχωριστή με κοινό παρονομαστή την καλή πρώτη ύλη και την ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.

Τι λείπει από τη σημερινή ελληνική γαστρονομία;

Αυτό που λείπει από την χώρα μας στη γαστρονομία είναι το σωστό marketing. Χρειάζεται να επικοινωνηθεί σωστά και να διαδοθεί ο γαστρονομικός μας πλούτος, ώστε να γίνει -επιτέλους- και η Ελλάδα ένας γαστρονομικός τουριστικός προορισμός. Κάθε συνάδελφος δίνει από μεριάς του τον καλύτερο εαυτό του για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα η δουλειά του. Οπότε, θεωρώ ότι η ελληνική γαστρονομία είναι σε πολύ δυνατό επίπεδο και λόγος επίσκεψης στη χώρα μας.

Είσαι πολύ ενεργή στο Instagram. Θα σε ενδιέφερε κάποια στιγμή ν’ αναλάβεις τη δική σου τηλεοπτική εκπομπή γαστρονομίας φτιαγμένη ακριβώς όπως εσύ θα ήθελες;

Μου αρέσει πολύ να μοιράζομαι ιδέες, τεχνικές και συνταγές που έχω δοκιμάσει. Δεν κρύβουν μυστικά και διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωή με το να κάνεις κάτι νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό σε λίγο χρόνο και με ελάχιστο κόπο! Αυτό πιστεύω ότι έχει κεδίσει την αγάπη του κοινού μέσα από το Instagram και τον λογαριασμό μου. Τα βίντεο που ανεβάζω έχουν γίνει ένα είδος συνήθειας και αν δεν ανεβάσω υπάρχουν άνθρωποι που μου στέλνουν ότι τους έλειψα! Αυτή η επικοινωνία που έχω αναπτύξει με τον κόσμο, που με ρωτούν συμβουλές και μοιράζονται τα αποτελέσματά τους με πολλή χαρά και υπερηφάνεια μου είναι αρκετά. Άλλωστε, είναι πολύ πιο διαδραστικό και τονωτικό, πράγμα που δεν θα είχε μια εκπομπή στην τηλεόραση.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια γκάφα σου ή μια αστεία ιστορία από τις κουζίνες που έχεις βρεθεί;

Είναι μια ιστορία που συνέβη στο Funky Gourmet όταν σερβίραμε σε μία πελάτισσα ένα εικονικό αυγό βραστό, που στην πραγματικότητα ήταν γλυκό σορμπέ. Όντας η τέλεια προσομοίωση ενός βραστού αυγού, είπε ότι δεν παρήγγειλε ποτέ κάτι τέτοιο και δεν ήθελε να το δοκιμάσει καθώς της φαινόταν απίστευτο ότι αυτό που έβλεπε μπροστά της ήταν γλυκό. Φυσικά, όταν είδε την παρέα της να το απολαμβάνει, γέλασε και το απόλαυσε.

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που επιχειρούν στο χώρο της γαστρονομίας;

Θα τους συμβούλευα να έχουν έναν στόχο και να ξέρουν τι θέλουν να περάσουν μέσα από τη μαγερική τους. Να έχουν ως προτεραιότητά τους την ποιότητα της πρώτης ύλης και την απλότητα στις γεύσεις. Να είναι έτοιμοι για πολλές προκλήσεις, τόσο σωματικές, όσο και πνευματικές και να μην το βάζουν κάτω!

Θα ήθελες τα παιδιά σου να ακολουθήσουν το ίδιο επάγγελμα με σένα;

Αυτό που θα ήθελα να για τα παιδιά μου είναι να ακολουθήσουν αυτό που ονειρεύονται χωρίς να επηρεάζονται από εμάς, που στην παρούσα φάση είναι λογικό να μας έχουν ως πρότυπο. Αν τελικά θελήσουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, θα είμαι δίπλα τους όπως δίπλα τους θα είμαι και στο οτιδήποτε λαχταρούν και κάνουν.

Το περασμένο καλοκαίρι δοκιμάσαμε με την παρέα μου τα απίστευτα πιάτα που επιμεληθήκατε με τον Νίκο Ρούσσο και τον Περικλή Κοσκινά στο Beachhouse Antiparos. Μιας και πλησιάζει το καλοκαίρι, τι να περιμένουμε από τη φετινή σεζόν; Για ποιο νησί να κλείσουμε εισιτήρια;

Επειδή είμαι άνθρωπος της πόλης σίγουρα θα με βρείτε στο αγαπημένο στέκι του Κολωνακίου, το Zurbaran. Ένας πανέμορφος αστικός χώρος στην καρδιά του κέντρου, με φανταστική μπάρα και μουσική. Εδώ και έναν χρόνο, έχουμε αναλάβει την υψηλή εποπτεία του μενού, όπου ο σεφ Βασίλης Αμπατζίδης ολοκληρώνει σε καθημερινή βάση. Το μενού έχει γεύσεις από όλο τον κόσμο, κλασικά πιάτα που έχουν αγαπηθεί, και ακολουθούν την ιδέα του nostalgia αλλά και όχι μόνο. Είναι ένα μενού στημένο με τέλεια πρώτη ύλη, πολύ νόστιμο σε ένα εντυπωσιακό χώρο με φανταστική ατμόσφαιρα και πολύ δυνατό vibe.

______________________

Ευχαριστούμε το wine bar Τανίνη Αγάπη μου για τη φιλοξενεία.

AUTHOR

Παντελής Κανιούρας

Αμύνταιο, Ερμούπολη, Düsseldorf, Θεσσαλονίκη, Delft, Βιέννη. Όπου και αν ζει, τρώει με πάθος παστίτσιο, παίζει ασταμάτητα ποδόσφαιρο και πάντα ενοχλεί τους γείτονές του προσπαθώντας να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Μα πάνω απ' όλα του αρέσει να ανακαλύπτει νέους καλλιτέχνες. Γι' αυτό λοιπόν, αν έχεις κάτι ξεχωριστό που θα ήθελες να μοιραστείς με τον υπόλοιπο κόσμο, στείλε του ένα email. Μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Loading...
Πώς το ιαπωνικό ουίσκι γίνεται το πιο πολυπόθητο απόσταγμα του κόσμου.
Ο Γιώργος Αυγέρος και η τέχνης της ζαχαροπλαστικής.