Skip to content

Η ευτυχία κρύβεται στο σουηδικό Fika της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

«Let’s go and fika», θα έλεγε ένας Σουηδός. Τώρα, το λέμε και στη Θεσσαλονίκη!

Αυτή η μικρή λέξη των τεσσάρων γραμμάτων αποτελεί ένα είδος ευτυχίας στην Σουηδία. Ο όρος «Fika» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Σκανδιναβική χώρα και δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το διάλειμμα για καφέ και σνακ. Πρόκειται για μία σουηδική παράδοση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά τους, να χαλαρώσουν και να γεμίσουν λίγο τις μπαταρίες τους.

Οι Σουηδοί το χρησιμοποιούν ως απόδραση από την καθημερινότητα και ως τρόπο κοινωνικοποίησης. Αυτά τα πολύτιμα λεπτά χαλάρωσης θεωρούνται τόσο σημαντικά, που ακόμη και οι εταιρείες προτρέπουν τους εργαζομένους τους να κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ. Σύμφωνα με το Condé Nast Traveller, η πιο συνηθισμένη στιγμή για το «Fika» είναι γύρω στις 11 το πρωί. Όμως, δεν υπάρχει πίεση. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το «Fika» δεν είναι απλή συνήθεια, είναι τρόπος ζωής και η αλήθεια είναι πως αξίζει να το δοκιμάσουμε, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Σουηδοί ξέρουν τι κάνουν!

Εδώ και λίγο καιρό, στην οδό Γραβιάς 2 στον Άγιο Παύλο, σε απόσταση αναπνοής από την μαγευτική θέα που προσφέρουν τα Κάστρα το Fika, The Swedish Konditori έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε περιμένει να μυηθείς σε αυτή την ιερή πρακτική, πίνοντας φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και δοκιμάζοντας παράλληλα διάφορα σουηδικά γλύκα και αλμυρά εδέσματα. Ο Φώτης και η Χριστίνα, δύο νέοι που έζησαν στην Σουηδία, θέλησαν να μεταφέρουν αυτόν τρόπο ζωής και στην Ελλάδα. Έτσι, σε αυτό το ζαχαροπλαστείο με τις σουηδικές επιρροές μπορεί κανείς να βρει την διάσημη «Τούρτα της Πριγκίπισσας». Ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο γλυκό, με μαρμελάδα, σαντιγί και παντεσπάνι καλυμμένο με παστέλ ζαχαρόπαστα. Σημειώνουμε ότι είναι ιδιαίτερα φωτογενές.

Φυσικά, σε πρώτη θέση στην βιτρίνα του καταστήματος θα δεις τα αφράτα cinnamon buns, μια δημοφιλής λιχουδιά των Σουηδών, η οποία συνοδεύει εκπληκτικά τον καφέ.

Από τις επιλογές σου σίγουρα δεν μπορεί να λείπει το κέικ καρότου, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη Σουηδία και αγαπήθηκε γρήγορα και σε άλλες χώρες. Ένα λαχταριστό γλυκό με κρεμώδες frosting τυριού για όλα τα γούστα! Τέλος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το Αρμενοβίλ, το παραδοσιακό παγωτό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα φανταστικό γλυκό από μαρέγκα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Λέγεται παγωτό, γιατί διατηρείται στην κατάψυξη και σερβίρεται κρύο, όμως η υφή του είναι βελούδινη και μαστιχωτή. Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός που δίνει υπέροχη, χαρακτηριστική γεύση. Από την άλλη, αν είσαι του αλμυρού, το Fika, The Swedish Konditori σου σερβίρει διάφορες επιλογές κυρίως για το πρωινό σου, όπως την διάσημη Räkpaj, δηλαδή γαριδόπιτα.

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Χριστίνα, πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούν στις συνταγές είναι σουηδικά και υψηλής ποιότητας, προκειμένου να επιτυγχάνεται το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα, όσο πιο κοντά στα δεδομένα του παραδοσιακού «Fika» της Σουηδίας, προσαρμοσμένο όμως στα δικά μας γούστα. Εκτός από την ποιότητα των υλικών, το Fika The Swedish Konditori, ως ένα γνήσιο «παιδί» από τη Σουηδία, χαρακτηρίζεται για την περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία του. Γι’ αυτό το λόγο, τα υλικά που χρησιμοποιούν σε όλες τις συσκευασίες είναι βιοδιασπώμενα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Μην χάνεις χρόνο και «Fika»! Πάρε το καφεδάκι σου και μια γλυκιά ή αλμυρή λιχουδιά και απόλαυσε τα στην μικρή βεράντα του μαγαζιού ή μπροστά από το ειδυλλιακό τοπίο που προσφέρει ο Πύργος Τριγωνίου, με την μοναδική θέα προς την πόλη.

 

Fika, The Swedish Konditori
Γραβιάς 2, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη

Facebook: @fikaskg | Instagram: @fikaskg
Τηλ.: 231 404 0149

AUTHOR

Κατερίνα Τσιουρή

Μαγικός ρεαλισμός. Έχει γάτο μουστακάτο. Χρειάζεται καφέ, πολύ καφέ. Νησιώτισσα που έχει πάρει τα βουνά. Ψυχαναγκαστική από κούνια.

Loading...
Το νέο spot «Pizza Dal Professore» είναι το μέλλον της street food πίτσας!
Οι μέρες σου από εδώ και πέρα θα σε βρίσκουν στην αυλή του The Blue Cup!