Skip to content

Τα βραβεία του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! #tiff56

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

LTYLS_STILL_03

Με αναφορές στις τραγικές επιθέσεις στη Γαλλία και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο ισλανδικό Rams ο Χρυσός Αλέξανδρος.

Μετά την τελετή ακολούθησε η προβολή της τελευταίας ταινίας του Αρνό Ντεπλεσέν, ο οποίος αναφερόμενος στα γεγονότα στο Παρίσι είπε ότι το σινεμέ έχει τη δυνατότητα να εκφράζει πόσο εύθραυστοι νιώθουμε όλοι.

Τα βραβεία

Δύο αδέλφια που έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια, μερικές δεκάδες κριάρια και το παγωμένο τοπίο της Ισλανδίας σε μια ταινία που συνδυάζει κωμωδία και δράμα «έπεισαν» την κριτική επιτροπή του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να απονείμουν το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ισλανδική ταινία Δεσμοί Αίματος (Rams) του Γκρίμουρ Χακόναρσον.

Την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία άνοιξε την τελετή εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Φεστιβάλ στη Γαλλία, λέγοντας ότι η επιθέσεις ρίχνουν βαριά σκιά στην εκδήλωση.

Η Γη και η Σκιά από την Κολομβία απέσπασε τον Αργυρό Αλέξανδρο.

Ο Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία Ο Δρόμος για το Λα Πας, του Φρανσίσκο Βαρόνε από την Αργεντινή, ένα road movie – αποδοχή στη διαφορετικότητα.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν για την ταινία 600 Μίλια.

Βραβείο Σεναρίου απέσπασε ο Λορένσο Βίγας για την ταινία Από Μακριά (From Afar).

Η Ντέβον Κέλερ κέρδισε βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την ταινία Petting Zoo, ενώ βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Αλφρέδο Κάστρο για το Από Μακριά.

Η κριτική επιτροπή απένειμε και βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης στην ταινία Sparrows του Ρούναρ Ρούναρσον.

Η κριτική επιτροπή είχε πρόεδρο τη Μισέλ Ρέι Γαβρά και μέλη τον σκηνοθέτη Κορνέλιου Πορουμπόιου, τον κριτικό κινηματογράφου Τζέι Ουάισμπεργκ, την παραγωγό Ελίζ Ζαλαντό και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου.

Τα δικά της βραβεία απένειμε και η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI), η οποία αποτελείτο από τους: Στίβεν Γέιτς, Γιάνκα Μπαρκόσι και Ιωσήφ Πρωιμάκη.

Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και για ελληνική ταινία στον Καύσωνα της Τζόις Νασαουάτι.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.

Το βραβείο της Βουλής – Ανθρώπινες Αξίες απονεμήθηκε στην ταινία Η Γη και η Σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σημείωσε ότι μπροστά στη βαρβαρότητα πρέπει να προτάξουμε την αλληλεγγύη και να πολεμήσουμε τον φόβο.

Το βραβείο του κοινού Fischer για το διαγωνιστικό τμήμα απονέμεται στην ταινία Η Γη και η Σκιάτου Σ.Ασεβέδο.

Το βραβείο του κοινού για ελληνική ταινία απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Το Ξύπνημα της Άνοιξης του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη.

Το βραβείο κοινού για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια απονέμεται στην ταινία Ατίθασες (Mustang).

Το βραβείο κοινού για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες απονέμεται στην ταινία Εγώ, ο Ερλ και το Κορίτσι που Πεθαίνει.

Η κριτική επιτροπή του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads βράβευσε το σχέδιο ταινίας USUD, σε σκηνοθεσία Στεφάν Μαλάσεβιτς, μία συμπαραγωγή Σερβίας – Βοσνίας.

Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC) προσφέρει βραβείο 10.000 ευρώ για ανάπτυξης σεναρίου. Η κριτική επιτροπή το απονέμει στο κινηματογραφικό σχέδιο Η Γη του Κανενός σε σκηνοθεσία Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιουζ.

Η κριτική επιτροπή απένειμε, επίσης, με Ειδική Μνεία το κινηματογραφικό σχέδιο The T Factor, σε σκηνοθεσία Φραντσέσκο Κοστάμπιλε από την Ιταλία.

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο TIDE, σε σκηνοθεσία/παραγωγή Χουσεν Ιμπραήμ από τον Λίβανο.

Προσφέρει επίσης μια μερική υποτροφία στο κινηματογραφικό σχέδιο The Disappeared σε σκηνοθεσία Ραμίν Ματίν από την Τουρκία.

Η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film προσφέρει υπηρεσίες για την ανάπτυξη ενός ελληνικού κινηματογραφικού σχεδίου και πιο συγκεκριμένα στο: Ελευσίνα σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα.

Agora Works in progress

Η εταιρία GRAAL βραβεύει μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο στο σχέδιο City with no compass, σε σκηνοθεσία Αντόνιο Σαβινέλι και απονέμει Ειδική Μνεία στην ταινία: The Last Day, σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλ Αχίμ.

887436_1641600152778312_3140595853708639276_o

 

πηγή

Loading...
Beater Tapes | Andrej Micajkov
Μια παράσταση χορού που διερευνά την έννοια της πτώσης!