Skip to content

Τα βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ| #tdf18

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

IMG_0301

Το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ενήλικο πλέον, και φτάνοντας στο τέλος του, μας αποχαιρέτησε, δίνοντας απλόχερα τα βραβεία του. Μαζί του, μας αποχαιρέτησε και ο μέχρι πρότεινως καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Ειπίδης, “πατέρας” του Φεστιβάλ, δίνοντας την υπόσχεση της μετέπειτα στήριξής του. Την βραδιά της τελετής λήξης παρουσίασε, για ακόμη μία χρονία, η Μάγια Τσόκλη.

Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ:

Βραβεία κοινού Fischer 2016 | ταινίες άνω των 45′

Για ελληνική παραγωγή: Argo Navis | Σουζάνε Μπάουζινγκερ και Στέλιος Ευσταθόπουλος, Ελλάδα/ Γερμανία

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»): Η ορχήστρα της ανακύκλωσης- Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος | Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, ΗΠΑ/ Παραγουάη/ Νορβηγία/ Βραζιλία

Βραβεία κοινού Fischer 2016 | ταινίες κάτω των 45′

Για ελληνική παραγωγή: Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης | Ιωάννης Γρηγορόπουλος και Μιχάλης Αριστείδου, Ελλάδα

Για ξένη παραγωγή: Κλοντ Λανζμάν: Φαντάσματα του Shoah | Άνταμ Μπενζίν, Μεγάλη Βρετανία/ Καναδάς

Βραβεία FIPRESCI

Για ελληνική παραγωγή: Τα σημάδια του ουρανού | Μάρω Αναστοπούλου, Ελλάδα

Για ξένη παραγωγή: Αυτό που έκανε | Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν, Δανία

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστείας

Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες | Μάνι Γ. Μπεντσελάχ, Λίβανος/ Ελβετία/ Μεγάλη Βρετανία

Βραβείο WWF

Ραγδαίος αφανισμός | Λούι Ψυχογιός, ΗΠΑ

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

LUDLOW, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα | Λεωνίδας Βαρδαρός, Ελλάδα

Σκεπτικό επιτροπής: «Η ταινία φωτίζει, με σπάνιο αρχειακό υλικό, μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της Αμερικής, αναδεικνύοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών»

Βραβείο Docs in Progress 

Το βραβείο Docs in Progress 2016 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρίας post-production 2|35 Inc και μεταφράζεται σε υπηρεσίες post production αξίας 15.000 ευρώ.

Amal | Μοχάμεντ Σιάμ, Εταιρεία παραγωγής: ArtKhan, Συμπαραγωγή: Σάρα Μποκεμέγιερ (Detail Film), Αίγυπτος/ Γερμανία

Σκεπτικό επιτροπής: «Tο Amal εκτυλίσσεται σε μια περίοδο πέντε ετών και μας συγκίνησε αυτή η σε βάθος χρόνου προσέγγιση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Μας αρέσει η ιδέα του να βλέπουμε την Αμάλ να μεγαλώνει με φόντο την Αιγυπτιακή επανάσταση και να αναλογίζεται την πολιτική κατάσταση της χώρας της. Η Αμάλ είναι ένας δυνατός χαρακτήρας με τον οποίο συνδεθήκαμε, χάρη στην επιμονή και το ισχυρό πνεύμα της. Η εκ των έσω επαφή μαζί της αυτά τα πέντε χρόνια μας επιτρέπει ως θεατές να συνδεθούμε με όλες τις πτυχές της ζωής της καθώς εξελίσσεται. Ζει μέσα σε ένα κόσμο αντιθέσεων, χαράσσοντας τη δική της διαδρομή και ανοίγοντας χώρο για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της. Μέσα από εξαιρετική κινηματογράφηση και μοντάζ, ανυπομονούμε να δούμε την Αμάλ να μεγαλώνει μέσα σε αυτή την ταινία!»

ΕΡΤΒραβείο Doc on Air

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής απονέμει το βραβείο DOC ON AIR στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN, αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και σε δικαίωμα της πρώτης μετάδοσης του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ.

Debut | Αναστάσια Μιροσνιτσένκο, παραγωγή: Βόλια Τσαϊκούσκαγια, Λευκορωσία

Βραβείο EDN 2016

To ετήσιο βραβείο του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN) στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki, απονέμεται σε έναν οργανισμό, ομάδα ή άτομο για την εξαιρετική συνεισφορά του στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ντοκιμαντέρ. Το 12ο Βραβείο του EDN απονεμήθηκε στην Μαριάν Λεβί-Λεμπλόν, Υπεύθυνη των Παραγωγών Web and Transmedia του ARTE / Γαλλία, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς της στη διαμόρφωση της κουλτούρας των ταινιών τεκμηρίωσης, στο πεδίο του διαδικτυακού και διαδραστικού ντοκιμαντέρ.

12697164_965107043554365_1029077631851019473_o

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Γνωρίζοντας τον Mark Cousins! #tdf18
Δείτε το νέο video clip της PJ Harvey!