Skip to content

Τα πλεονεκτήματα της ζωής στη Βιέννη!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφίες: Barbara Reynolds

Μια φορά κι έναν καιρό, μια νεαρή δημοσιογράφος αποφάσισε να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, με στόχο να εκπληρώσει την τύχη της και να γίνει πριγκίπισσα. Έπρεπε να εγκαταλείψει την οικογένεια και την πατρίδα της και να διασχίσει ολόκληρη την Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας περιπέτειες και δοκιμασίες, σε κάθε της βήμα. Εφοδιασμένη με σκουριασμένες γνώσεις γερμανικών, βαριές αποσκευές και χωρίς τους πιστούς της συντρόφους, έφτασε στην παγωμένη πρωτεύουσα της Αυστρίας, την Βιέννη.

Φυσικά, η ιστορία αυτή έχει αλληγορικό χαρακτήρα, αλλά πάντα όταν συλλογίζομαι τη ζωή μου στη Βιέννη, νιώθω σαν ηρωίδα παραμυθιού. Η αληθινή αφορμή για την μετακίνησή μου ήταν σπουδές, αν και πάντα θα πιστεύω πως ήταν της μοίρας μου γραφτό να γνωρίσω και να ερωτευτώ αυτή την πόλη.

Μόλις έφτασα,αμέσως αναγνώρισα την αξία της.Το νέο μου περιβάλλον εξέπεμπε αυτοκρατορική αίγλη και με κατέπληξε απολύτως, από την πρώτη στιγμή. Η πόλη ήταν πανέμορφη.Το πανεπιστήμιο ήταν μεγαλοπρεπές. Το ιστορικό κέντρο ήταν γεμάτο από αξιοθέατα. Επιβλητικά μέγαρα, λεωφόροι, αξιοθαύμαστοι καθεδρικοί, μαγικά παλάτια και καταπράσινοι κήποι, άμαξες από μια άλλη εποχή, αλλά καισύγχρονα πολυκαταστήματα. Δεν ήξερα που να πρωτοκοιτάξω! Ωστόσο, δεν είναι τουριστικό, καθώς εκπέμπει ιστορία και ταυτόχρονα, περιβάλλεται από ρομαντική ατμόσφαιρα. Η Βιέννη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα,είχε κλέψει την καρδιά μου.
IMG_8351Βέβαια, πρέπει να επαναλάβω πως στη Βιέννη ήρθα για σπουδές. Την επέλεξα για τον κοσμοπολίτικο αέρα, για την ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα , για το πολιτισμένο πνεύμα. Την επέλεξα για το πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το περίφημο UniversitätWien αποτελεί έναν ακαδημαϊκό ναό. Το κύριο κτήριο του πανεπιστημίου, το οποίο χτίστηκε το 1365, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέγαρα της Ringstrasse. Από αρχιτεκτονική άποψη, έχει σχεδιαστεί από τον HeinrichFerstel, με επιρροές από την Αναγέννηση. Όλοι οι ταξιδιωτικοί οδηγοί επισημαίνουν τις 154 προτομές διάσημων επιστημών, ανάμεσά τους και 15 νομπελίστες, που κοσμούν την εσωτερική αυλή. Ωστόσο, εμένα και κάθε εκπρόσωπο της γενιάς του HarryPotter, με εντυπωσίασε η βιβλιοθήκη. Ο χώρος ήταν επιβλητικός. Το μέγεθος της αίθουσας εντυπωσιακό. Η ησυχία που επικρατούσε, νεκρική. Αντικρίζοντας τους φοιτητές να διαβάζουν στα μακριά έδρανα, κάτω από το φώς των παλιών πράσινων λυχνιών, ένιωσα ότι μεταφέρθηκα στον μαγικό κόσμο του Hogwarts. Τελικά, έφυγα πολύ μακριά από το Α.Π.Θ. και πλέον ανήκω στο δυναμικό ενός ιστορικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, που θέτει ερωτήματα στον κόσμο της διανόησης, εδώ και 650 χρόνια.

Στον ελεύθερό μου χρόνο, απολάμβανα τις λιγοστές μέρες με λιακάδα, κάνοντας βόλτα στα υπέροχα πάρκα της πόλης. Ο Volksgarten, ή αλλιώς ο κήπος του λαού, είναι ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Βιέννης. Ο κήπος αποτελεί τμήμα του ανάκτορου Hofburg,που χτίστηκε το 1821, από τον LudwigRemy. Αποτελεί ένα ανθισμένο διάλειμμα, μέσα στην πόλη.

IMG_9191Σε μια πόλη που σφύζει από πράσινο, από ζωή και από πολιτισμό, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μουσεία. Εξαιρετικά κλασσικά κτίρια της αυτοκρατορικής περιόδου, φιλοξενούν θησαυρούς του παρελθόντος, ενώ σε απόσταση αναπνοής, βρίσκονται μοντέρνες εγκαταστάσεις, με σύγχρονες και εναλλακτικές εκθέσεις. Επιπλέον, εξαιρετική θέση στην πολιτιστική ατζέντα της Βιέννης έχουν οι καλές Τέχνες, μιας και πάνω από 35 μουσεία εικαστικών Τεχνών δέχονται αμέτρητους φιλότεχνους επισκέπτες, καθημερινά. Καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο, ο Μονέ, ο Μουνχ ξεναγούνται στην πόλη από τον περίφημο Βιεννέζο Κλιμτ, που δεσπόζει ανάμεσά τους, σε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των συμπολιτών του.

IMG_9073Τέλος, δεν μπορεί κάποιος να κάνει λόγο για τη Βιέννη και να μην αναφερθεί στα λαμπερά παλάτια και στα αυτοκρατορικά ανάκτορα. Από το Hoffburg, στην καρδιά της πόλης, ως το Schonbrunnστην αστική εξοχή, νιώθεις την αύρα της RomySchneiderνα συνοδεύει με ρυθμούς βαλς το κάθε σου βήμα.

Είμαι από τα κορίτσια, που πιστεύουν στα παραμύθια. Τον πρίγκιπα με το λευκό άλογο, τον ψάχνω ακόμα. Η αναζήτηση αυτή με οδήγησε στη Βιέννη, την αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αυστρίας. Μια πόλη, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που είναι τόσο γνωστή για την μαγευτική της ομορφιά, όσο και για την μοντέρνα της όψη, με τα γραφικά σοκάκια, σε οδηγούν στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου η πριγκίπισσα θα αντιμετωπίσει τον δράκο μόνη της.

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Η ομάδα του Phormix καταλαμβάνει το υπόγειο του Ρομάντσο!
Ο Rsn φλερτάρει απροκάλυπτα με ήχους funk, soul και trip-hop!