Τα παλαιά σφαγεία!
Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου
Η πέτρα, το ξύλο, τα τριμμένα σανίδια, οι ρημαγμένες κολώνες και η αίσθηση της εγκατάλειψης πλαισιώνουν το ματωμένο τοπίο, των παλιών σφαγείων. Κάτι, όμως, είναι διαφορετικό.
Τα παλιά σφαγεία της Θεσσαλονίκης. Η περιοχή αυτή, άλλοτε γεμάτη ζωή, ως τόπος φιλοξενίας παραγωγικών δραστηριοτήτων, κατέληξε σε έναν χώρο εγκαταλειμμένο και υποβαθμισμένο. Στις μέρες μας το σκηνικό αλλάζει. Το παλιό βιομηχανικό κτίριο έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό συγκρότημα, αποτελούμενο από πολυχώρους διασκέδασης, όπως το “Block 33”,το ”Stage”, αλλά και τις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του “Porto Palace”.
Οι εγκαταστάσεις των παλαιών δημοτικών σφαγείων αποτελούνται από το διατηρητέο κτίριο, η ανέγερση του οποίου τοποθετείται, χρονικά, στα τέλη του 19ού αιώνα (1896), καθώς και από ένα μεταγενέστερο κτίριο, το οποίο προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί ως “κρεοσκοπικός” θάλαμος. «Ιδιαίτερα ισχυρή υπήρξε και η βιομηχανία της βυρσοδεψίας στην περιοχή, όπως και η επεξεργασία δερμάτων», τόνισε ο Θανάσης Μαμαδάς, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Porto Palace, το οποίο εδρεύει σε αναπαλαιωμένο κτίριο των σφαγείων.
Τα Δημοτικά Σφαγεία λειτούργησαν μέχρι τον σεισμό του 1978, οπότε και υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Μετά την αποκατάστασή τους, τον Ιούνιο του 1980, άρχισαν και πάλι να λειτουργούν μέχρι το 1988, οπότε και κρίθηκε ασύμφορη η λειτουργία τους. Μετά το 1990, λειτούργησαν μαζί με το νεώτερο κτίριο, που υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο, σαν δημοτικό αθλητικό κέντρο.
Το 1994, το κτίριο, καθώς και η γύρω παραθαλάσσια περιοχή του Μπες Τσινάρ, χαρακτηρίστηκε «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με τον περιβάλλοντα χώρο του, διότι αποτελεί αξιολογότατο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής, των αρχών του 20ου αιώνα».
Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Μαμαδά, ένας από τους κυριότερους στόχους του, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του « Porto Palace», ήταν η επιμελής αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου, που κυριαρχεί στην περιοχή των παλαιών δημοτικών σφαγείων.
Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου των Δημοτικών Σφαγείων, στα δυτικά της πόλης, έφερε ξανά ζωή και ανθρώπινη παρουσία στην υποβαθμισμένη περιοχή, που κάποτε έσφυζε από ζωή και βιομηχανική δραστηριότητα
Το κτίριο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των έργων που διήρκησαν πάνω από μια δεκαετία, επαναχρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο, αλλά και ως χώρος φιλοξενίας διάφορων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα, διεθνή και εγχώρια συνέδρια και διαλέξεις ή ημερίδες, χορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις ή εικαστικά γεγονότα.
Η άμεση γειτνίαση του κτιρίου με το λιμάνι, θα προσφέρει μια υπέροχη θέα προς τους γερανούς του λιμανιού και τη θάλασσα.
*Ευχαριστούμε, ιδιαίτερα, για την υπέροχη φιλοξενία, αλλά και για τις πληροφορίες, την διοίκηση του “Porto Palace” και πιο συγκεκριμένα, τους κ. Μαμαδά Θανάση και κ. Μαμαδά Δημήτρη, που ξενάγησαν την ομάδα του Beater και επέτρεψαν την φωτογράφιση του χώρου.