Οίνος, τόπος, άνθρωποι: Η Δυτική Μακεδονία αφηγείται την ιστορία της!
Αμύνταιο, τέλη Ιουνίου. Ο αέρας μοσχοβολά καλοκαίρι, και στα αμπελοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας κάτι ξεχωριστό ετοιμάζεται. Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου 2025, η καρδιά του κρασιού χτυπάει στον τόπο που το Ξινόμαυρο έχει ριζώσει βαθιά στο χώμα και στη συνείδηση των ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Οίνου με τίτλο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών: Οίνος – Τόπος – Άνθρωποι» έρχεται να ενώσει επιστήμη, παράδοση και βιωματική εμπειρία σε έναν αληθινό διάλογο για το μέλλον του οίνου, της γης και του τουρισμού.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ, την Αναπτυξιακή Φλώρινας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου, συνδιοργανώνει ένα συνέδριο που μοιάζει περισσότερο με ταξίδι: ένα ταξίδι γνώσης, γεύσης και ανθρώπινης σύνδεσης. Γιατί ο οίνος δεν είναι μόνο προϊόν – είναι αφήγηση, είναι πολιτισμός, είναι ταυτότητα.
Από το Αμύνταιο στο Βελβεντό: η Δυτική Μακεδονία στο προσκήνιο

Οι εργασίες ξεκινούν στο Αμύνταιο, έναν τόπο με σπάνιο terroir και βαθιά οινική ιστορία. Οι πρώτοι χαιρετισμοί από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Αμανατίδη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα και την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη δίνουν τον τόνο: εδώ μιλάμε για μια Περιφέρεια που πιστεύει στον οίνο ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα είναι πλούσιο και πολυεπίπεδο. Θέματα όπως η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην αμπελουργία, η ανάδειξη της τοπικής οινικής ταυτότητας και ο στρατηγικός σχεδιασμός στον οινοτουρισμό ανοίγουν τη συζήτηση σε μια εποχή που η αμπελουργία καλείται να προσαρμοστεί, να εξελιχθεί και να προστατευθεί.
Ξεχωρίζουν εισηγήσεις από καταξιωμένους επιστήμονες, όπως ο Franco Meggio (Πανεπιστήμιο Πάδοβας), που εστιάζει στη βιωσιμότητα των αμπελώνων υπό το βάρος της κλιματικής κρίσης, και η Ολυμπία Σαμαρά, που φέρνει παραδείγματα βιοδυναμικής καλλιέργειας από τη Νότια Γερμανία. Παράλληλα, η γηγενής ποικιλία Ξινόμαυρο, η οινοπαραγωγή του Αμυνταίου και η ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού brand αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρουσιάσεις. Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, το πάνελ «Δυτική Μακεδονία 2035» επιχειρεί να φανταστεί το μέλλον μέσα από τα μάτια έμπειρων και νέων παραγωγών. Ο συντονισμός του Ιωάννη Βογιατζή υπόσχεται έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο.
Οίνος, τουρισμός και εμπειρία
Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στον οινοτουρισμό – έναν τομέα που δεν έχει να κάνει μόνο με κρασί, αλλά με εμπειρίες, αισθήσεις και πολιτισμική αφήγηση. Πώς «πουλάς» ένα ποτήρι κρασί ως κομμάτι μιας ευρύτερης ιστορίας; Το πάνελ που συντονίζει η δημοσιογράφος Μερόπη Παπαδοπούλου φέρνει στο τραπέζι καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά το στρατηγικό σχέδιο οινοτουρισμού της Δυτικής Μακεδονίας, με εισηγητές τον Δημήτρη Μαυροματίδη, τον Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου από την Κρήτη και την ίδια την Δρ. Φαρμάκη, που μιλά με πάθος για την ανάγκη δημιουργίας ισχυρής περιφερειακής ταυτότητας. Και φυσικά, τίποτα δεν μένει στη θεωρία: το συνέδριο είναι βαθιά βιωματικό. Επισκέψεις σε οινοποιεία όπως το Alpha Estate, το Κτήμα Καρανίκα, η Βεγορίτις και ο Α.Σ.Ε.Π.Α., δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να «γευτούν» όσα συζητήθηκαν θεωρητικά – κυριολεκτικά.

Στα οινοπέδια του Βελβεντού – και όχι μόνο
Η τελευταία μέρα μάς μεταφέρει από τα αμφιθέατρα στους αμπελώνες. Το Βελβεντό, η Καστοριά, η Σιάτιστα και η Κοζάνη αποκαλύπτουν τον πλούτο τους μέσα από περιηγήσεις που αναδεικνύουν τη σχέση του κρασιού με τη φύση και την τοπική γαστρονομία. Με την καθοδήγηση του sommelier Άρη Σκλαβενίτη, οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν με όλες τις αισθήσεις τους. Η αυλαία πέφτει με μια αυθεντική οινογαστρονομική εμπειρία στο ξενοδοχείο «Αγνάντι», εμπλουτισμένη με τοπικά πιάτα, επισκέψεις σε φυσικά και πολιτιστικά σημεία όπως οι καταρράκτες Σκεπασμένου, το Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού και η Βιόσφαιρα της Λίμνης Πολυφύτου.

Ένα συνέδριο που αφήνει γεύση… αυθεντικότητας
Το συνέδριο «Τα Οινοπέδια των Λιμνών» δεν είναι απλώς άλλη μία επιστημονική εκδήλωση. Είναι μια πρόσκληση να ξαναδούμε τον τόπο μας με νέα ματιά· να αναδείξουμε την ταυτότητά μας μέσα από τον οίνο, να ποντάρουμε στη βιωσιμότητα, και να επενδύσουμε στη συνεργασία. Είναι μια υπενθύμιση πως η Δυτική Μακεδονία δεν είναι απλώς ένας οινοπαραγωγικός τόπος – είναι ένα πεδίο συνάντησης πολιτισμού, γης και ανθρώπου. Και τελικά, σε κάθε ποτήρι που σηκώνεται εκείνες τις μέρες, δεν γιορτάζεται μόνο το κρασί – γιορτάζεται μια ολόκληρη κοσμοθεωρία.