Skip to content

Τα μεγαλύτερα franchise ταινιών όλων των εποχών!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί κολλημένοι μπροστά από μία μικρή ή μεγάλη οθόνη, παρακολουθώντας εκστασιασμένοι την αγαπημένη μας σειρά ταινιών. Όλοι έχουμε νιώσει αυτό το ρίγος και τη χαρά, στο άκουσμα της κυκλοφορίας του αγαπημένου μας sequel, που όλο μεγάλωναν, καθώς έφτανε ο καιρός και προχωρούσαμε επιτέλους προς την σκοτεινή αίθουσα. Ποια είναι,όμως, τα πιο πολυαγαπημένα franchise movies όλων των εποχών; Αυτά με τους φανατικούς οπαδούς και τις ατέλειωτες ουρές, έξω από τους κινηματογράφους; Εμείς ρίξαμε μια ματιά στο Box Office και σας τα αποκαλύπτουμε.

npq4wssijqjb4gublkadMarvel Cinematic Universe

Το πλασματικό σύμπαν της Marvel, περιλαμβάνει ταινίες και σειρές ταινιών βασισμένες σε υπερήρωες και χαρακτήρες, που ξεκίνησαν ως φιγούρες των comics της εταιρίας. Μέχρι σήμερα, στο σύμπαν αυτό περικλείονται 23 ταινίες, χωρισμένες σε τρείς φάσεις. Την πρώτη φάση, σηματοδότησε η ταινία “Iron Man” το 2008 και ολοκλήρωσε η ταινία The Avengers” το 2012. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την κυκλοφορία της ταινίας “Iron Man 3″ το 2013 και έκλεισε με την ταινία Ant-Man” το 2015, ενώ η Τρίτη φάση αναμένεται με την κυκλοφορία της ταινίας “Captain America: Civil War” το 2016. Το budget των κινηματογραφικών της μεταφορών, φτάνει τα 2,078,500,000 $, με πιο ακριβή από τις μέχρι τώρα ταινίες, σε κυκλοφορία αυτή των 250,000,000 $, The Avengers: Age of Ultron”. Οι παραγωγές της Marvel, εκτός από δαπανηρές, είναι και εξαιρετικά κερδοφόρες, αποφέροντας στο Παγκόσμιο Box Office το ποσό των 9,065,299,688 $, με επικερδέστερη την πρώτη ταινία “The Avengers”, αποδεικνύοντας ότι ποτέ κανείς δεν είναι αρκετά μεγάλος, ούτε για comic, ούτε για υπερδυνάμεις.

harry-potter-on-netflixHarry Potter

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε μαζί με τον Harry, ανεβαίναμε εμείς τις τάξεις του σχολείου μας και εκείνος τοu Hogwarts. Οπότε, τα περισσότερα γι’ αυτή την σειρά ταινιών είναι ήδη γνωστά. Για εσάς, που ίσως δεν έχετε δει κάποια από τις ταινίες, ο Harry Potter ξεκίνησε ως λογοτεχνικός ήρωας της J.K.Rowling και μετά το τέταρτο βιβλίο, έγινε και κινηματογραφικός, με την ιστορία του να ολοκληρώνεται σε 8 ταινίες, από το 2001 έως το 2011, που αντιστοιχούν σε 7 βιβλία. Οι ταινίες διηγούνται τις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα, στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει τον σκοτεινό λόρδο Voldemort.Την φετινή χρονιά, αναμένεται και το prequel των ταινιών, η ιστορία του συγγραφέα Newt Scamander, 70 χρόνια προτού ο Harry διαβάσει το βιβλίο του στο σχολείο. Αποτελεί σειρά φαινόμενο, με το brand nameνα επεκτείνεται σε διάφορα είδη, αντικείμενα, παιχνίδια, ακόμη και σε θεματικό πάρκο. Για να αναφερθούμε και σε αριθμούς οι 8 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει, κόστισαν 1,155,000,000 $, ενώ απέφεραν 7,726,174,542 $, με πιο επικερδή την τελευταία, κατά σειρά, «Harry Potter and the deathly hallows – partII».

all-the-bonds-this-fan-theory-explains-why-james-bond-never-grows-oldJames Bond

Στην 3η θέση, συναντάμε τον δημοφιλή πράκτορα της ΜΙ6, 007, άλλο έναν λογοτεχνικό ήρωα που μεταπήδησε στην μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μία από τις μακροβιότερες σειρές ταινιών στην ιστορία. Η πρώτη ταινία, Dr. No”, κυκλοφόρησε το 1962 και η τελευταία, Spectre”, το 2015. Όλα αυτά τα χρόνια, το πρόσωπο του James Bond, του Βρετανού μυστικού κατασκόπου, ενσάρκωσαν στις περιπέτειες του έξι ηθοποιοί, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία ο καθένας, που κατάφεραν ωστόσο την πραγματοποίηση 24 ταινιών, με συνολικά έσοδα 7,068,257,468 $, με το σχετικά πρόσφατο Skyfall”, να διατηρεί τα πρωτεία. Βέβαια, για τις ταινίες αυτές χρειάστηκαν 1,581,200,000 $, με μεγάλη απόκλιση από την πρώτη, που κόστισε μόλις 1,000,000 $, έως στην τελευταία, που κόστισε 300,000,000 $.

2000px-Star_Wars_Logo.svgStar Wars

Αν μη τι άλλο, μία ιστορική σειρά ταινιών, από τον George Lukas, που έκανε πρεμιέρα το 1977. Είναι μία επική όπερα του διαστήματος, που εκτυλίσσεται πολύ καιρό πριν, σε έναν πολύ μακρινό γαλαξία. Το διάστημα, κοινότυπο και πολύ δημοφιλές θέμα εκείνης της δεκαετίας, απογειώθηκε μέσα από τις 3 πρώτες ταινίες της original τριλογίας ,που εξιστορούν την πορεία του Luke Sky walker, από αγροτόπαιδο σε πλήρη Jedi, με αποτέλεσμα άλλες 3, που αποτελούσαν το prequel και τέλος, την τελευταία sequel τριλογία ταινιών ή επεισοδίων, όπως αποκαλούνται, με την πρώτη ταινία να κάνει ντεμπούτο, το Δεκέμβριο του 2015 και τις επόμενες να αναμένονται μέχρι το 2019. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για όλες τις ταινίες, αγγίζουν το ποσό των 611,500,000 $, αποφέροντας το αστρονομικό ποσό των 6,457,105,674 $, με την τελευταία The force Awakens”, να σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αν μιλάμε για φανατικούς οπαδούς, για σειρές , ταινίες, comics, παιχνίδια, οργανισμούς που ξεκίνησαν απλά από μία ταινία, τότε το Star Wars είναι στην κορυφή των franchises.

lord-of-the-rings-movieMiddle Earth Trilogy

Η τριλογία της Μέσης Γης είναι από τις πιο άρτιες σειρές ταινιών, σε παραπάνω από ένα επίπεδα. Περιλαμβάνει την ιστορία του δαχτυλιδιού και των κυρίων του κατά τα χρόνια, καθώς και την περιπέτεια ενός Hobbit (μυθικό πλάσμα) και των συντρόφων του, στο δρόμο για την καταστροφή του δαχτυλιδιού και τη σωτηρία του κόσμου τους. Προέρχονται από την επίσης σειρά βιβλίων του J.R.R Tolkien, που ανέλαβε να δραματοποιήσει ο Peter Jackson. Η επιτυχία της πρώτης σειράς ταινιών, με τον κύριο τίτλο Lord of the rings” που κυκλοφόρησαν από το 2001 ως το 2003, ήταν τεράστια και αμέσως δημιουργήθηκαν φανατικοί οπαδοί, σε ολόκληρο τον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2012, μεταφέρθηκε κινηματογραφικά και άλλη μία τριλογία, υπό τον τίτλο Hobbit”, αποτελώντας prequel της κύριας τριλογίας, και ολοκληρώθηκε το 2014. Για την πραγματοποίηση του φανταστικού αυτού κόσμου, χρειάστηκαν 1,047,000,000 $, το κέρδος, όμως, ήταν πολλαπλάσιο, φτάνοντας τα 5,895,819,745 $, με το Lord of the rings: The return of the king” να αποφέρει περισσότερα και να κάνει την σειρά αυτή ταινιών, να γράψει κινηματογραφική ιστορία.

6Spider-Man

Από τους πιο δημοφιλείς ήρωες comics και ο πιο δημοφιλής της Marvel, δεν εμφανίζεται στο σύμπαν των υπόλοιπων ταινιών της, αλλά διατηρεί τη δική του σειρά, που αποτελείτε από 6 ταινίες ως τώρα. Ο Peter Parker, ταλαντούχος φωτογράφος και επίδοξος επιστήμονας, μετατρέπεται στον υπερήρωα Spider-Man, μετά το δάγκωμα μίας ραδιενεργής γενετικά τροποποιημένης αράχνης. Ο μασκοφόρος ήρωας, με την χαρακτηριστική κόκκινη-μπλε στολή και τους ιστούς, εμφανίστηκε σε 3 ταινίες, από το 2002 έως το 2007, με την μορφή του Tobey Maguire, ενώ το 2010 ανακοινώθηκε μία δεύτερη σειρά ταινιών, οι Amazing Spider-Man”, με τον Andrew Garfield στο ρόλο του ήρωα. Οι ταινίες κόστισαν στην εταιρία παραγωγής 1,017,000,000 $, ενώ στο παγκόσμιο Box Office συγκέντρωσαν το ποσό των 3,963,173,282 $, με πιο κερδοφόρα ταινία, την, όχι και τόσο καλή σε κριτικές, «Spider-Man 3».

7Fast and the Furious

Με εφτά ταινίες και δύο φιλμ μικρού μήκους, ήδη, σε κυκλοφορία, αποτελεί μία από τις σειρές με τις περισσότερες ταινίες. Ενώ, παρά τον χαμό του Paul Walker, ενός εκ των πρωταγωνιστών, στη μέση της έβδομης ταινίας, μέσα στο 2017, αναμένεται η όγδοη και ήδη έχουν ανακοινωθεί από τους πρωταγωνιστές, η ένατη και η δέκατη ταινία, που θα τεθούν σε κυκλοφορία, μέχρι το 2021. Οι ταινίες αυτές έχουν ως θεματικό άξονα τους παράνομους αγώνες αυτοκινήτων, τις ληστείες και την σκιαγράφηση ανθρώπων και χαρακτήρων, μέσα σε αυτές τις καταστάσεις. Για τους λάτρεις των γρήγορων αυτοκινήτων και της περιπέτειας, το “Fast and the Furious” αποτελεί κάτι παραπάνω από μία απλή σειρά ταινιών. Γεγονός που φαίνεται και από τα έσοδά του, που αγγίζουν τα 3,897,621,978 $, με επικερδέστερη την έβδομη ταινία και με παραγωγή μόλις 759,000,000 $.

Transformers-MoviesTransformers

Αποτελεί σειρά ταινιών, βασισμένη σε σειρά παιχνιδιών της δεκαετίας του 80’. Τα δημοφιλή παιχνίδια, έγιναν comics την ίδια δεκαετία και αργότερα, μεταφέρθηκαν σε κινούμενα σχέδια, στη μικρή οθόνη, αλλά και στη μεγάλη, με μία μόνο ταινία, το 1986. Το 2007, έγιναν και επίσημα μέρος του κινηματογραφικού σύμπαντος, μέσα από την πρώτη ταινία, Transformers”. Έπειτα, ακολούθησαν άλλες 3, με την τελευταία το 2014. Η πλοκή τους μας μεταφέρει σε έναν κόσμο, όπου τα ρομπότ μάχονται σε δύο διαφορετικές ομάδες για τη σωτηρία ή την καταστροφή του κόσμου, μεταμφιεζόμενα σε καθημερινά μηχανήματα, κυρίως οχήματα, ενώ ένας έφηβος βρίσκεται παγιδευμένος στον πόλεμο αυτό. Με παραγωγή των 766,000,000 $, η αγαπημένη σειρά, όχι μόνο παιδιών και εφήβων, αλλά και μεγάλων πια, σκαρφάλωσε στην 8η θέση, με έσοδα 3,778,297,170 $, κυρίως από την τρίτη ταινία Dark of the Moon”.

pirates-of-the-caribbean-the-curse-of-the-black-pearl-511717f35ed1fPirates of the Caribbean

Από τις σειρές με τα πιο ακριβά budget όλων των εποχών, με συνολικό κόστος 900,000,000 $ και ακριβότερη ταινία την τρίτη κατά σειρά, At World’s End”, οι πειρατές της Καραϊβικής ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας 3,710,254,215 $, με την δεύτερη, αυτήν τη φορά, ταινία, The Dead Man’s Chest”, να αποφέρει τα περισσότερα. Οι περιπέτειες του Captain Jack Sparrow και της παρέας του, στα νερά της Καραϊβικής, εμπνευσμένες από το ομώνυμο παιχνίδι της Disney, στο θεματικό της πάρκο, έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό και αγαπητό στις παιδικές ηλικίες, τον Johnny Depp. Με το ίδιο κεντρικό cast Depp-Bloom-Knightly πραγματοποιήθηκαν οι τρείς πρώτες ταινίες της προγραμματισμένης, εξ’ αρχής, τριλογίας, που κυκλοφόρησε από το 2003, έως το 2007. Μετά, όμως, από τη μεγάλη επιτυχία, τόσο των ταινιών, όσο και του Sparrow ως χαρακτήρα αποφασιστικέ, άλλη μία ταινία, με επίκεντρο τον χαρακτήρα του Depp, που έκανε πρεμιέρα το 2011. Έξι χρόνια μετά, το 2017, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κάνει πρεμιέρα η πέμπτη ταινία της σειράς, με τίτλο Dead Men Tell No Tales”.

MyCard_The_JokerBatman

Από το σύμπαν της Marvel, πάμε τώρα σε έναν ήρωα που ανήκει στο σύμπαν των comics της DC. Στη θέση νούμερο 10, βρίσκεται η σειρά ταινιών του Batman. Ο μασκοφόρος εκδικητής, ένας από τους πρώτους υπερήρωες μαζί με τον Superman, χωρίς υπερδυνάμεις, αλλά με μόνα όπλα τη δύναμη, το μυαλό και ορισμένα gadgets που του εξασφαλίζει η αμύθητη περιουσία του, πολεμάει το κακό που φωλιάζει στην Gotham City. Ο άνθρωπος νυχτερίδα έχει στο ενεργητικό του, εκτός από μία ταινία κινουμένων σχεδίων, το 1993, βασισμένη στην αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, 10 ταινίες από το 1943, με τη βασική σειρά να ξεκινάει το 1989, με 7 ταινίες και την πολυαναμενόμενη, μέσα στο 2016, Batman vs Superman: Dawn of Justice”. Οι 7 αυτές ταινίες κόστισαν 950,000,000 $ και βρίσκονται στην 10η θέση των franchise ταινιών, με παγκόσμιο Box Office 3,697,227,130 $ και πρώτη σε εισιτήρια, την ταινία The Dark Knight Rises”.

Loading...
Τελείωσε το ντοκιμαντέρ, πού πάμε μετά;
Οι προβλέψεις μας για τα Oscars!