Skip to content

Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στο MYCAVA Portfolio Showcase!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Την Δευτέρα 18/11/2024 βρέθηκα στο Makedonia Palace, στην Θεσσαλονίκη για την έκθεση του portfolio του My Cava. Ο Στέλιος Δημητριάδης και η ομάδα του μέσα από διαρκή αναζήτηση έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο portfolio με μια ευρεία γκάμα κρασιών τόσο από διεθνή όσο και ελληνικό αμπελώνα: από Nebbiolo και Brunello di Montalcino μέχρι Pinot Noir από Καλιφόρνια και από Μονεμβασιά από Πάρο μέχρι Ασύρτικο Σαντορίνης.

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) η παρουσία του Λευτέρη Χανιαλίδη MS ο οποίος πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό εξιδεικευμένο masterclass για τα κρασιά της υποπεριοχής Santa Barbara County το οποίο και παρακολούθησα αλλά και τα κορίτσια μου που με περιμένανε για να τα κάνω μπανάκι και να τα κοιμίσω, δεν μου επέτρεψαν να δοκιμάσω όλα τα κρασιά, οπότε αναγκαστικά πήγα κατευθείαν στην Σαντορίνη και στην Νάουσα και έπειτα στον διεθνή αμπελώνα. Τα κρασιά που ξεχώρισα εν μέσω άλλων εξίσου καλών ήταν:

ALS extreme terroir 2022

Το εντυπωσιακό αυτό και σπάνιο Ασύρτικο έχει έντονα αρώματα τσακμακόπετρας, ώριμου λεμονιού και πυρηνόκαρπων φρούτων, με γεμάτο σώμα, υψηλή ενσωματωμένη οξύτητα και έντονες γεύσεις τσακμακόπετρας και φρούτου, με μακρά διάρκεια. Ένα Ασύρτικο το οποίο θα παλαιώσει εύκολα για τα επόμενα 8 χρονάκια τουλάχιστον.

Gramina, cuvee des vignerons 2022  Οινοποιείο Βασσάλτη

Aρώματα και γεύσεις από έντονα εσπεριδοειδή και ροδάκινο, βρεγμένη πέτρα και τσακμακόπετρα και αρώματα ζυμών. Το κρασί έχει περάσει ένα χρόνο με τις οινολάσπες του και έχει αποκτήσει μια υπέροχη στρογγυλάδα, παρόλη την υψηλή του οξύτητα και ένταση στο στόμα. Ατσάλινο και πολύ δυνατό, με μακρά επίγευση και απεριόριστη διάθεση για 10ετή παλαίωση για πλάκα. Από τα πιο ισορροπημένα Ασύρτικα που έχω δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό.

Chardonnay Murphy Goode 2021

Το Chardonnay αυτό από την περιοχή Sonoma της Καλιφόρνια έχει μύτη από τροπικά φρούτα και αρώματα βανίλιας και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ένα καλοδουλεμένο ισορροπημένο σύνολο με καλή ένταση τροπικών φρούτων και μπαχαρικών και ωραία ευχάριστη επίγευση. Τυπικότατο δείγμα Chardonnay Καλιφόρνια το οποίο μπορείς να απολαύσεις και σκέτο.

Chardonnay Katherine’s vineyard Cambria Winery 2021

Tο συγκεκριμένο Chardonnay σε τυφλή δοκιμή θα σε στείλει κουβά. Από την σχετικά ψυχρή υποπεριοχή Santa Maria Valley στην Santa Barbara County έχει τον χαρακτήρα Βουργουνδίας. Αυστηρό στη μύτη με αρώματα λεμονιού, ορυκτότητας και βουτύρου, με υψηλή οξύτητα και εξαιρετική δομή. Ισορροπημένο, με έντονο φρούτο και ορυκτά αρώματα στο στόμα, με ωραία διάρκεια.

Άτι ερυθρό Αργυράκη 2021

Ένα καθαρόαιμο άλογο από Ξινόμαυρο και ΠΟΠ Νάουσα των ιδιοσυγκρασιακών αδερφών Αργυράκη. Από τις πιο ολοκληρωμένες τους δουλειές, πιο κοντά στην μοντέρνα σχολή με πλούσιο κόκκινο έντονο φρούτο σε στόμα και μύτη, με έντονες αλλά δουλεμένες ταννίνες και υψηλή οξύτητα. Το χάδι του χρησιμοποιημένου γαλλικού βαρελιού του έχει δώσει στρογγυλάδα και πολυπλοκότητα αρωματική και γευστική.  Με πολύ μέλλον μπροστά του.

Pinot Noir Julia’s vineyard Cambria Winery 2021

Tο ψυχρό κλίμα της Santa Maria έχει ωφελήσει το Βουργουνδικής προσέγγισης αυτό Pinot Noir το οποίο δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση Νέο Κόσμο. Έντονα αρώματα από σμέουρα και μύρτιλο, ώριμο κόκκινο κεράσι, βρεγμένη γη και μπαχαρικά. Στο στόμα η οξύτητα είναι υψηλή, με έντονο κόκκινο και μαύρο φρούτο, με αρώματα βρεγμένης γης και καπνού αλλά και ταννίνες έντονες. Κομψό και ισορροπημένο, θυμίζει πολύ τα αδερφάκια του από τα βορειότερα μέρη της Βουργουνδίας και εκλιπαρεί σχεδόν για 5ετή παλαίωση πριν το δοκιμάσεις.

Barolo del Commune di la Morra  Corino 2020

Υπήρχε περίπτωση να μην έχει η λίστα αυτή Barolo; Φυσικά και όχι, όταν πέφτω σε τέτοια διαμαντάκια.
 Έντονη μύτη από κόκκινο κεράσι και φράουλα,αρωματικά βότανα, άνισο μαζί με αρώματα ξύλου, μοσχοκάρυδου και ψημένων γαρύφαλλων. Γεμάτο στο στόμα, με την γνωστή ταννική δομή της ποικιλίας, την διαπεραστική οξύτητα αλλά και το έντονο κόκκινο τραγανό φρούτο σε συνδυασμό με αρώματα από πράσινο τσάι και μπαχαρικά που εξισορροπούν το έντονο αλκοόλ και δημιουργούν ένα ισορροπημένο σύνολο. Μακρά και φρουτένια διάρκεια. Ένα απόλυτα τυπικό της περιοχής La Morra Barolo, από το μικρό οικογενειακό αυτό οινοποιείο.

Άξιο αναφοράς αποτελεί πως η έκθεση διεξήχθη σε καθεστώς άψογης οργάνωσης που επέτρεψε –εν μέσω άλλων- την σωστή δοκιμή χωρίς σκουντήγματα και στριμωξίδι αλλά και στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Τα λέμε σύντομα!

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
Land(e)scapes #2: Κοπεγχάγη
Το νέο άλμπουμ του ΛΕΞ είναι εδώ!