Skip to content

Οι Συνθετικοί και η δική τους πορεία, έξω από τις επιτακτικές μουσικές νόρμες.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Συνθετικοί είναι μια μπάντα εκ των πρωτοπόρων της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δημιουργήθηκε το 1985 στην Δραπετσώνα από τους Αποστόλη “Λοβέρδο” Αυγερινό (στίχοι, σύνθεση, φωνή, κιθάρα) και τον Διονύση Αυγερινό (στίχοι, σύνθεση, φωνή, πλήκτρα). Με καταγωγή από το Ληξούρι, τα δύο αδέλφια  εξελίχθηκαν γρήγορα σε ένα μουσικό δίδυμο, με πρωτοποριακό ήχο, βαθύ στίχο, σημαντική δισκογραφία και… εκρηκτικά live.

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου έρχονται στον Πολυχώρο WE και με αφορμή αυτό, κάναμε μια όμορφη κουβέντα γύρω από το ταξίδι τους στη μουσική σκηνή από τα μέσα των 80s’ μέχρι σήμερα, για τη στιχουργία τους, τις επιρροές τους και -φυσικά- τα live τους.

Πότε και πώς αποφάσισαν τα αδέλφια από το Ληξούρι να δημιουργήσουν το μουσικό project των Συνθετικών;

Το 1985, τότε βέβαια μέναμε στην Αθήνα. Το να ασχοληθούμε με τη μουσική το είχαμε σκεφτεί από την ηλικία του δημοτικού σχολείου.

Ποιοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα επηρέασαν το μουσικό σας ύφος, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρονικής και synth μουσικής;

Πολλοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Θεωρητικά, ό,τι ακούγαμε και μας άρεσε. Μας ενδιέφερε (και μας ενδιαφέρει ο προσωπικός ήχος). Τα συγκροτήματα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής που μας άρεσαν είναι:  Kraftwerk, Giorgio Moroder, Soft Cell, Gary Numan κ.α..

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες σκέψεις σχετικά με τη δημιουργική διαδικασία σας κατά τη σύνθεση και παραγωγή της μουσικής σας;

Η διαδικασία γίνεται ενστικτωδώς. Ουσιαστικά, δεν την κατανοούμε, δεν ξέρουμε πως γίνεται.

Ποια θέματα ή έννοιες προσπαθείτε να εξερευνήσετε μέσω των κομματιών σας;

Μιλάμε για πράγματα που μας απασχολούν. Αυτά προσπαθούμε όμως να τα δώσουμε με ποιητική διάσταση.

Τα lives σας έχουν αποσπάσει εκθειαστικές κριτικές από το κοινό και όλοι καλούν τους πάντες να παρευρεθούν στις εμφανίσεις σας. Πώς βιώνετε εσείς το live και ιδιαίτερα την ανταπόκριση από νέο ηλικιακά κοινό;

Μας αρέσει όλο αυτό, στο live το διασκεδάζουμε.

Παραγωγή, σύνθεση και live: Μπορείτε να τα βάλετε σε σειρά προτεραιότητας και να αιτιολογήσετε;

Σύνθεση – live – παραγωγή. Η σύνθεση είναι το ανώτερο κομμάτι. Η δημιουργία μας αρέσει πάνω απ’ όλα και το live έρχεται δεύτερο. Η παραγωγή είναι βασικό συστατικό των τραγουδιών μας και την προσέχουμε πολύ. Θέλουμε να βγαίνουν άρτιες παραγωγές. Το κομμάτι της παραγωγής έχει μία ρουτίνα συγκριτικά με τα άλλα δύο.

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες αξέχαστες εμπειρίες από τις ζωντανές σας εμφανίσεις ή από χώρους που έχετε παίξει;

Κάθε live είναι αξέχαστη και μοναδική εμπειρία, με σταθερό φανατικό κοινό που μας ακολουθεί, αλλά και συνεχώς νέο κοινό που κάθε φορά διαφοροποιείται.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως ντουέτο σε ό,τι αφορά την ισορροπία της δημιουργικής συμμετοχής και της λήψης αποφάσεων στη διαδικασία δημιουργίας μουσικής;

Ίσως επειδή είμαστε αδέρφια και έχουμε συναισθηματική σχέση, δεν υπάρχουν εγώϊσμοί μεταξύ μας για να μας φέρουν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Δουλεύουμε αρμονικά και κρατάμε το καλύτερο.

Πώς έχει επηρεάσει η εξελισσόμενη τεχνολογία την εξέλιξη του ήχου και των τεχνικών παραγωγής σας; Δεδομένου ότι έχετε ξεκινήσει το 1985 και συνεχίζετε μέχρι σήμερα -αλλά με κάποιες παύσεις στο ενδιάμεσο.

Την έχει επηρεάσει και την επηρεάζει. Παρακολουθούμε την τεχνολογία. Έχουμε χρησιμοποιήσει στους τελευταίους μας δίσκους πιο πολλά VST καθώς και ψαχνόμαστε με νέα effects.

Το ντοκιμαντέρ «Συνθετικοί: Ένα Φίλμ για κάτι» παρουσιάστηκε τον Μάρτιο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από τον κινηματογραφιστή και δημιουργό Βαγγέλη Τσάκα. Πώς αισθάνεστε με αυτό και τι θέλετε να κρατήσει ο θεατής από αυτό;

Μας άρεσε όλο αυτό. Ο θεατής θέλουμε να κρατήσει ότι ένα σχήμα χωρίς να είναι σε κυκλώματα, εταιρείες κ.λπ., κατόρθωσε να πραγματοποιήσει το στόχο του και να βρει κάποια καταξίωση από ένα κομμάτι του κόσμου. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί κι ως ένα αισιόδοξο μήνυμα προς τους νέους δημιουργούς.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε φιλόδοξους παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής που αναζητούν τη δική τους φωνή σε έναν κορεσμένο χώρο;

Να δώσουν τη δική τους φωνή, γιατί υπάρχει. Αρκεί να την ανακαλύψουν.

Τέλος, ποιο είναι το επόμενο βήμα για το συγκρότημά σας; Υπάρχουν επερχόμενες κυκλοφορίες, live ή δημιουργικές προσπάθειες που θέλετε να μοιραστείτε και τι να περιμένουμε από το live στη Θεσσαλονίκη;

Σε λίγο καιρό (περίπου) σε 2-3 μήνες θα κυκλοφορήσει το νέο μας album – έκτο στη σειρά, του οποίου δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τίτλος. Τα τραγούδια έχουν τελειώσει δημιουργικά, μένει μόνο η ηχογράφηση. Θα παίξουμε δύο τραγούδια απ’ αυτό το album και θα γίνει «Συνθετική Έκταση» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα επανακυκλοφορήσει σε βινύλιο, το ίδιο χρονικό διάστημα περίπου, και το 1ο μας album (κατ’όπιν λαϊκής απαίτησης).

______________________

Συνθετικοί Live

Μετά τα επικά πια live τους στην Αθήνα και την απόλυτα ξεσηκωτική εμφάνισή τους στο In-Edit Festival 2023, οι Συνθετικοί, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη! Αγαπημένα κομμάτια-σταθμοί “Είναι σίγουρο”, “Σταύρος Κοσμά Πέτρης”, “Θέλω ηδονές”, χορός μέχρι τελικής πτώσης και η απόλυτη Συνθετική έκσταση έρχονται στο WE!

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023
Πολυχώρος WE

Εισιτήρια: Προπώληση 8€ | Ταμείο 10€
Προπώληση μέσω more.com

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00 || Η συναυλία ξεκινάει στις 22:00

*Οι φωτογραφίες είναι από την τελευταία εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη και το In-Edit Festival 2023.

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
Boho διακόσμηση στο σπίτι; Tips για ένα υπέροχο αποτέλεσμα!
Ένα λεύκωμα για «παράδοξα σπορ» από τον φωτογράφο Sol Neelman.