“Ορκισμένη Παρθένα” της Laura Bispuri #tiff56
Κείμενο: Χρύσα Λαγού
Σε ένα απόμερο χωριό της Αλβανίας, η Χάνα, νεαρή ακόμα σε ηλικία, αρνείται να γίνει σύζυγος οποιουδήποτε άντρα. Έτσι, με τη βοήθεια του θείου της, δίνει όρκο αιώνιας παρθενίας για να μπορέσει να ζήσει ελεύθερη και να μην καταπιέσει τα θέλω της σε έναν δυσβάσταχτο γάμο και η Χάνα μετονομάζεται σε «Μαρκ». Μετά από πολλά χρόνια, ο Μαρκ κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, που είχε ακυρώσει, στην Ιταλία. Εκεί, έχοντας στο πλάι του την αδελφή του, θα ανακαλύψει το γυναικείο σώμα του,θα ξεσκεπάσει τις ανησυχίες που είχε τόσο καιρό,θα έρθει σε επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και θα αφεθεί στην προοπτική ενός νέου έρωτα, μεταπηδώντας από το αρσενικό, στο θηλυκό.
Η ταινία ακολουθεί, σε όλη τη διάρκειάτης, την αβέβαιη πορεία μίας γυναίκας, που προσπαθεί εκ νου διεκδικήσει την αρχική της ταυτότητα. Εκεί με την βοήέου να διεκδικήσει την αρχική της ταυτότητα. Ωστόσο, τα θέματα του σώματος, του φύλου και της σεξουαλικότητας είναι από τα πιο συνηθισμένα τον τελευταίο καιρό στον κινηματογράφο και έχουν πάρει χιλιάδες μορφές. Εν συντομία, είναι δύσκολο να ειπωθούν νέα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία παρουσιάζει τις παραδόσεις της Αλβανίας και τις συνδέει με την ανάγκη για προσωπική ελευθερία. Επίσης, για ένα τόσο τολμηρό θέμα, παραδόξως, δεν υπάρχει καμία σκηνή βίας και γι’ αυτό μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα χαρακτήρα, όπως αυτός της Χάνα, να μην εμπλέκεται σε σοβαρά περιστατικά. Αντιθέτως, η σεξουαλικότητά της αναπτύσσεται με φυσικό και αργό τρόπο, κάτι το οποίο κάνει το φιλμ ήσυχο, χωρίς καμία ένταση.
Η πρωταγωνίστρια δείχνει την αντρική της φύση, χωρίς να το παρακάνει όμως,ενώ το υπερβολικά γυναικείο πρόσωπό της μπερδεύει κάποιες φορές το θεατή. Τέλος, η σκηνοθέτης έχει ταλέντο να παρουσιάζει τη φυσικότητα στην οθόνη,να απομακρύνει κάθε είδους γυμνό και να περάσει το μήνυμά της, βασιζόμενη σε μία σκηνή, σαν αυτή της πισίνας, όπου από την μία νέα κορίτσια προσπαθούν να συγχρονιστούν και από την άλλη, η κάμερα ζουμάρει σε νέους και γέρους κολυμβητές, σε γυναίκες με tattoo, σε παιδιά. Νόμοι της διαφορετικότητας και της αντίθεσης.
Η ταινία θα προβληθεί ξανά στις14/11 και ώρα 23:00, στην αίθουσα «StavrosTornes».