Skip to content

Συνέντευξη με τον Σταύρο Ζαλμά.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου | Φωτογραφίες: Γιάννης Τόμτσης

Μετά την επιτυχημένη πορεία του σε Αθήνα και Καβάλα, «Το ψωμί της Νινευί» ήρθε στη Θεσσαλονίκη για λίγες μόνο παραστάσεις. Εμείς, βρεθήκαμε στο Θέατρο Αμαλία με τον πρωταγωνιστή, Σταύρο Ζαλμά και μιλήσαμε μαζί του για τη δυναμικότητα και τη συγκίνηση του έργου των αδερφών Κούφαλη και την παράσταση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά.

 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο έργο;

Μου έκαναν την πρόταση και βρήκα πολύ ενδιαφέρον το κείμενο και σίγουρα, ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ με την κ. Λήδα Πρωτοψάλτη

Πώς είναι να δουλεύετε μαζί της;

Πρώτη φορά συνεργάζομαι μαζί της, το ήθελα διακαώς και είναι ευτυχία και μεγάλη τιμή. Πέρα από την ιστορία της και την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο, η συνεργασία αυτή, τόσο στις πρόβες όσο και στη σκηνή είναι απελευθερωτική. Το ήθος της είναι μοναδικό. Αισθάνεσαι μεγάλη ασφάλεια να παίζεις μαζί της, για το ηθικό αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια για τον Σαμίρ, το χαρακτήρα που υποδύεστε.    

Ο Σαμίρ εκπροσωπεί το λαïκό κομμάτι της κοινωνίας της Μοσούλης. Είναι απλός, ακατέργαστος, με μεγάλη αγάπη για τη ζωή. Είναι φούρναρης, με πολύ μεράκι για τη δουλειά του και βάζει όλη του την αγάπη σε αυτό. Άθελά του βρέθηκε μπλεγμένος στην ιστορία του πολέμου, στρατολογήθηκε με τη βία στον ISIS, για ένα χρόνο, μέχρι που κατάφερε να ξεφύγει.

untitled-13

Τι ακριβώς συμβαίνει στο έργο;

Ο Σαμίρ, που ανήκει στη λαïκή τάξη και η Νουρ (=Φως), που ανήκει στην ανώτερη τάξη, είναι δύο πρόσφυγες που αναγκάζονται να ζήσουν σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας κι εκεί να γιατρέψουν τις «πλήγες» του πολέμου. Εκεί, διοργανώνεται μια εκδήλωση, όπου αυτοί οι δύο θα δεχτούν από την τοπική κοινωνία ερωτήσεις για να καταλάβει κατά πόσο ενσωματώνονται. Έτσι, συναντώνται και αφού ο καθένας διηγηθεί την ιστορία του, συνειδητοποιούν ότι ναι μεν τους ενώνει η προσφυγιά, αλλά τους χωρίζουν φρικτά πράγματα. Κάπως έτσι, αντιλαμβάνονται πως η ιστορία τους ξεκίνησε πολύ πιο πριν, σ’ένα στρατόπεδο στη Μοσούλη. Θα αρχίσει μια άτυπη μεταξύ τους δίκη και στο τέλος, καταρακωμένοι συνειδητοποιούν ότι δε γίνεται να ζήσουν χώρια και ότι πρέπει να ακουμπήσει ο ένας πάνω στον άλλο για να γιατρευτούν από τη φρίκη του παρελθόντος. Το αισιόδοξο κομμάτι του έργου είναι αυτό, ότι μέσα από τις στάχτες του πολέμου, δημιουργείται μια καινούρια σχέση.

Οι συγγραφείς, ο σκηνοθέτης και εμείς φερθήκαμε με σεβασμό στο έργο από την αρχή, γιατί καταλάβαμε ότι στα χέρια μας «κρατάμε αίμα». Τα γεγονότα που διηγούνται είναι αληθινά κι όχι αποκυήματα της φαντασίας, είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν στον καθένα.

Τι συναισθήματα σας δημιουργεί το γεγονός ότι μπαίνετε στο ρόλο ενός πρόσφυγα, έστω και για λίγο;

O ηθοποιός για να ενσαρκώσει ένα ρόλο, κάνει έρευνα, για να ανακαλύψει όσα περισσότερα στοιχεία για την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα γίνεται. Έτσι, κάναμε κι εμείς, παρ’ολο που ήταν δύσκολο, αφού τα γεγονότα αυτά δεν συμβαίνουν τώρα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληγωθεί τόσο βαθιά κι έχει διαταραχτεί η ψυχική τους ισορροπία, με αποτέλεσμα να μεταπηδούν από το γέλιο στο κλάμα, χωρίς ενδιάμεσο χωροχρόνο. Οι εικόνες που κουβαλάει μέσα του ο Σαμίρ, είναι τόσο σκληρές που κάνει απεγνωσμένη προσπάθεια να μη θυμάται, ενώ η Νουρ το αντίθετο. Αυτά είναι πολύ βασικά στοιχεία, όπως και η προσπάθειά τους να ενταχθούν σε μια κοινωνία, που κάθε άλλο παρά φιλική είναι. Η Νουρ βάφει τα μαλλιά της ξανθά και ο Σαμίρ στρέφεται στο ποδόσφαιρο και τη Μπάγερν, προσπαθώντας να νιώσει μέλος μιας ομάδας. Επίσης, να προσθέσω ότι το έργο αποδείχθηκε προφητικό, γιατί μετά από την πρεμιέρα της παράστασης, ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη. Οι συγγραφείς δεν ήθελαν να κάνουν τόσο φανερό ότι μιλούν για τον ISIS κι έτσι χρησιμοποίησαν το Ιράκ, αντί για τη Συρία.

untitled-16

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Για την παράσταση και για εσάς.

Η παράσταση ξεκίνησε μια λαμπρή σταδιοδρομία και τώρα κάνει την «εκδρομή» της στην περιφέρεια. Ξεκίνησε από Καβάλα, με μεγάλη επιτυχία, ήρθαμε εδώ και θα συνεχίσουμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που μας έχουν καλέσει, καθώς και στην Κύπρο, ενώ θα επιστρέψει στην Αθήνα για τον επόμενο χειμώνα.

Παράλληλα, παίζω και σε μια άλλη παράσταση «Ο Συγγραφέας σου πέθανε» με το Γιάννη Βούρο και τη Ζέτα Δούκα, η οποία θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη 27-29/04, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» και θα συνεχιστεί, επίσης, το χειμώνα. Το καλοκαίρι θα έρθω πάλι στη Θεσσαλονίκη, με μια άλλη παράσταση, για να παίξουμε σε εξωτερικό χώρο τη δραματοποιημένη Βάρδια του Νίκου Καββαδία σε συνδιασμό με τας τραγούδια του Σταυρού του Νότου, με 40μελή θίασο και το Θάνο Μικρούτσικο επί σκηνής, με πιάνο και ορχήστρα.

Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης;

Ο κάθε ένας παίρνει ένα ξεχωριστό μήνυμα. Υπάρχουν θεατές που μας είπαν πως φεύγοντας από εδώ άλλαξαν τον τρόπο που σκέφτονται για τους πρόσφυγες, παράλληλα, άλλοι που έχουν ζήσει προσφυγιά έχουν άλλου είδους ταύτιση. Βλέπουν πως βιώνει ο άνθρωπος τις ακραία φρικιαστικές καταστάσεις και αυτό είναι ένα σοκ για το θεατή. Υπήρξαν φορές που τελειώσαμε την παράσταση, πήγαμε στα καμαρίνια και οι θεατές δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους. Είναι ένα έργο που προσφέρει πολλά μηνύματα –και σε πολιτικό επίπεδο- , ο κάθε θεατής το παίρνει και κάνει την προσωπική του δουλειά.

______________________

Συντελεστές
Κείμενο: Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Σαραντοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αμαλία Αντώνη
Eιδικός συνεργάτης: Αλέξανδρος Βαμβούκος

Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ζαλμάς

Πληροφορίες της παράστασης
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, Καβάλα
Παραστάσεις: 24-25-26 Μαρτίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: 30 Μαρτίου – 9 Απριλίου 2017
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ (ανέργων, φοιτητικό)
Η προπώληση των εισιτηρίων για την Καβάλα πραγματοποιείται καθημερινά, 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Προπώληση Εισιτηρίων για τη Θεσσαλονίκη: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt, Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του Θεάτρου Αμαλία
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Τρίτη 10:30-13:30, Τετάρτη έως και Κυριακή 17:30-21:00

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Το Club Division κλείνει τη σεζόν με το καλύτερο party!
Το Thessaloniki Pride υποψήφιο για το EuroPride 2020!