Skip to content

Η απαραίτητη wine list των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Αισίως βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο ανέμελης εποχής του χρόνου! Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά και μας προσκαλεί να το απολαύσουμε. Ήδη, οι καλοκαιρινοί προορισμοί και οι παραλίες είναι γεμάτες κόσμο, που απολαμβάνει τη δροσιά δίπλα στο κύμα.

Στόχος των φετινών διακοπών είναι αρχικά να γεμίσουμε μπαταρίες για την ερχόμενη σεζόν, αλλά και να μεγιστοποιήσουμε τη συνολική εμπειρία με τη βοήθεια των κατάλληλων συμμάχων. Ο καυτός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν εκτός από καπέλο και αντιηλιακό, καλούς φίλους, νόστιμο φαγητό και ωραία ποτά για να το απολαύσουμε στο έπακρον!

Για πολλούς, το ποτό του καλοκαιριού είναι η μπίρα -και όχι άδικα. Ωστόσο, ο μαγικός κόσμος του κρασιού μας δίνει το κάτι παραπάνω! Δροσιστικές οξύτητες, φρέσκα αρώματα, λουλουδάτη επίγευση και χαμηλό αλκοόλ, είναι μερικά χαρακτηριστικά του κρασιού που μπορούμε να επιλέξουμε ώστε να περάσουμε όσο πιο όμορφα γίνεται.

Αν είσαι από αυτούς που θα επιλέξεις μία οργανωμένη παραλία δίπλα σε κάποιο κοσμοπολίτικο beach bar, το πράγμα γίνεται πολύ ευκολότερο. Επιλέγεις με τη βοήθεια του σερβιτόρου ή του sommelier, την καταλληλότερη πρόταση για σένα, ανάλογα την ώρα, την τοποθεσία (είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε επιλογές από τις γύρω περιοχές), το φαγητό αλλά και την παρέα σου. Σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με τις “by the glass” προτάσεις, ώστε να έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις περισσότερες επιλογές και να καταλήξεις στην αγαπημένη σου!

Αν από την άλλη σου αρέσουν οι πιο «χαμηλόφωνες» παραλίες, που σου προσφέρουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία, εκεί ίσως χρειαστεί μία μικρή προετοιμασία. Μία cooler bag ή ένα ψυγειάκι, είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε το κρασί μας δροσερό. Από την άλλη και ένα παιδικό κουβαδάκι γεμάτο πάγο και λίγο θαλασσινό νερό κάνει την ίδια περίπου δουλειά με λιγότερο κουβάλημα… Τώρα, σχετικά με τα ποτήρια, είναι αστείο να πούμε ότι το κρασί πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά σε κρυστάλλινα κολονάτα ποτήρια… Μερικά χάρτινα ποτήρια από το πλησιέστερο περίπτερο ή ακόμη και ένα ατομικό θερμό αρκούν. 

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, το καλοκαίρι είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον ελληνικό αμπελώνα στην ίσως πιο καλοκαιρινή χώρα του κόσμου! Παρακάτω, δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε 5+1 επιλογές για να κάνουμε τις διακοπές μας φέτος όσο πιο νόστιμες γίνεται!

______________________

Μαλαγουζιά

Κτήμα Γεροβασιλείου
Μαλαγουζιά, Επανομή

Δεν ξέρω αν Μαλαγουζιά = Κτήμα Γεροβασιλείου ή Κτήμα Γεροβασιλείου = Μαλαγουζιά, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το καλοκαίρι ήταν κρασί θα ήταν ξεκάθαρα Μαλαγουζιά. Αναμφίβολα, μία από τις πιο εμβληματικές ετικέτες της ποικιλίας στην πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της! Με μία μεθυστική μύτη και ένα πληθωρικό στόμα, που θα αφήσει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή ικανοποιημένο, το Κτήμα Γεροβασιλείου μας χαρίζει μία πολύ νόστιμη επιλογή για να μας δροσίσει κάτω από τον καυτό ήλιο!

______________________

Nefos Rose

VOI VIGNES
Ξινόμαυρο – Κρασάτο – Σταυρωτό, Ραψάνη

Ο Ιάσων Λίγας, ίσως ο πιο ανατρεπτικός οινολόγος του ελλαδικού χώρου, παρουσιάζει ένα κρασί για αυτούς που σκέφτονται «έξω από το κουτί». Λάτρης και υποστηρικτής των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων, πάντρεψε τις τρεις ποικιλίες της Ραψάνης, δημιουργώντας ένα άκρως ξεχωριστό αποτέλεσμα. Αν και δε μιλάμε για ένα συνηθισμένο ροζέ, είναι ιδιαιτέρως απολαυστικό στο στόμα και στη μύτη, με νότες από τραγανό κεράσι, μαρμελάδα φράουλα και αποξηραμένου κράνου. Θα ενθουσιαστείτε με το πόσο όμορφα ταιριάζει με τα καλοκαιρινά λαδερά φαγητά που βασίζονται στα λαχανικά, όπως το μπριάμ, αλλά τον μουσακά!

______________________

Ασύρτικο

Κτήμα Άλφα
Ασύρτικο, Αμύνταιο

Αν και έχουμε συνηθίσει ότι ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, «ανθίζουν» κυρίως στη Σαντορίνη, το Κτήμα Άλφα είναι εδώ και μας διαψεύδει ολοκληρωτικά. Δοκιμάζοντάς το, θα εκπλαγείτε με το πόσο υπέροχα έχει εναρμονιστεί η συγκεκριμένη ποικιλία στο μικροκλίμα του Αμυνταίου! Αρώματα λευκών πυρηνόκαρπων, δίπλα στην υπάρχουσα ορυκτότητα και στο τέλος η απολαυστική οξύτητα, συντελούν ώστε το Ά-Ασύρτικο να αποτελεί ιδανικό σύμμαχο του καλοκαιριού. Κουβαλώντας το ορεινό αεράκι από το ηπειρωτικό Αμύνταιο, είναι έτοιμο να δροσίσει τα καλοκαιρινά μας ταξίδια!

______________________

Ρομπόλα

Gentilini Winery
Ρομπόλα, Κεφαλονιά

Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο -καλύτερος sommelier στην Ελλάδα- Άρης Σκλαβενίτης: «Η Ρομπόλα είναι μία πιο ελαφριά εκδοχή του Ασύρτικου». Έτσι, αν προτιμάς κάτι εξίσου νόστιμο αλλά λιγότερο πληθωρικό από το Ασύρτικο, το οινοποιείο Gentilini μας χαρίζει τη Ρομπόλα στα καλύτερά της! Έντονα και φρουτώδη αρώματα, υψηλή οξύτητα και ένα πολύ ενδιαφέρον mineral υπόβαθρο είναι αρκετά για να σε κάνουν να δοκιμάσεις μία ποικιλία που έχει ξετρελάνει του ξένους οινόφιλους, ενώ σιγά-σιγά κατακτά και τους Έλληνες! Μία επίσης καλύτερη ιδέα είναι να επισκεφθείς και την Κεφαλονιά, ώστε να το απολαύσεις στην καταλληλότερη τοποθεσία με το καταλληλότερο pairing, καθώς η τοπική κουζίνα του νησιού είναι ιδανική για το συνδυασμό του.

______________________

Άτι ροζέ

Argyrakis Winery
Syrah – Ξινόμαυρο, Νάουσα

Εδώ μιλάμε για την αιώνια διαμάχη μεταξύ του νέου και του παλιού, σε μία εκδοχή συμφιλίωσης. Το πάντα έμπειρο Ξινόμαυρο συνοδεύει το ζωηρό Syrah σε μία ιππική βόλτα, πάνω στο «ροζέ άλογο» του κτήματος Αργυράκη, πλάι στους αμπελώνες της Νάουσας! Ένα  κρασί με νόστιμη και κατανοητή πολυπλοκότητα, φρέσκαδα και ωραία επίγευση. Μία επιλογή για τα καλοκαιρινά σούρουπα, που μοσχοβολάνε κόκκινα φρούτα, λουλούδια και βανίλια!

______________________

Limnio Red

Οικογενειακό Οινοποιείο Ασλάνη
Λημνιό, Επανομή

Ποιος είπε ότι το καλοκαίρι πίνουμε μόνο λευκά και ροζέ κρασιά; Η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία με αναφορές στην Ομήρου Οδύσσεια, είναι μία ποικιλία που μπορούμε να την απολαύσουμε το ίδιο ευχάριστα και τους θερινούς μήνες. Το Λημνιό από την οικογένεια Ασλάνη είναι μία ντελικάτη επιλογή, που θα μας κάνει τέλεια παρέα τα δροσερά βράδια στα μπαλκόνια, εκεί που οι παρέες μιλάνε από την καρδιά τους, χωρίς φτιασίδια και δεύτερες σκέψεις -όπως ακριβώς και το κρασί. Μη διστάσεις ακόμη και να το δροσίσεις λίγη ώρα στο ψυγείο, πριν το απολαύσεις. Θα σου αρέσει ακόμη περισσότερο! Μία επιλογή που θα παντρευόταν υπέροχα με τα καλοκαιρινά «ψηστήρια» στις αυλές και στα μπαλκόνια!

AUTHOR

Μιχάλης Φραντζής

-Δεν υπάρχει πόνος όταν είσαι γεωπόνος, θα τον ακούσεις να λέει συχνά. Τα καλοκαίρια και το φθινόπωρο θα τον βρεις στο Αμύνταιο να μαζεύει ροδάκινα και σταφύλια. Του αρέσει το καλό φαγητό και κρασί. Πιστεύει επόμενη γενιά του ελληνικού αμπελώνα, θα δώσει στο εγχώριο κρασί τη θέση που του αξίζει!

Loading...
Τύποι ψυχαγωγίας στο Slots Palace Casino!
Beater Essentials #120: Τα τραγούδια της εβδομάδας!