Skip to content

Summer wine list #2:Τα ροζέ των διακοπών του Αυγούστου!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Απαραίτητος συνοδός στις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι τα αγαπημένα μας ροζέ. Φρουτώδη και δροσιστικά μπορούμε να τα απολαύσουμε τόσο σκέτα όσο και με φαγητό, λόγω της οινοποίησης και του τρόπου παραγωγής τους. Πάμε να τα δούμε γρήγορα για να ετοιμάσετε και βαλίτσες!

Αγαπημένο μου ροζέ από Αγιωργίτικο είναι το Saint-Georges από το Κτήμα Ιερόπουλου από 100% Αγιωργίτικο. Με έντονη μύτη από ζουμερές φράουλες και κεράσια, ανθικά αρώματα, δροσιστική οξύτητα και έντονο φρούτο στο στόμα μπορεί να σταθεί δίπλα σε λαδερά αλλά και ριζότο θαλασσινών ή γαρίδες σαγανάκι.

Saint-Georges από το Κτήμα Ιερόπουλου

Σταθερή επιλογή μου το 8 από το Οινοποιείο Moschopolis από Ξινόμαυρο και Syrah με βαθύχρωμο ροζ χρώμα. Το κρασί περνάει 8 μήνες από πολυχρησιμοποιημένο βαρέλι το οποίο του δίνει όγκο και το καθιστά ιδιαίτερα γαστρονομικό.Το Λημνιό του Οινοποιείου Γκιρλέμη το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα και μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.  Έντονα φρουτώδες με κόκκινα φρούτα και νότες τριαντάφυλλου, τόσο σε μύτη όσο και στο στόμα, ανάλαφρο με καλή οξύτητα  και με ωραία φρουτώδη διάρκεια. Το νέο κρασί ALMA από το Κτήμα Παυλίδη, από ένα  χαρμάνι  Αγιωργίτικου – Syrah είναι μια εξαιρετική γαστρονομική παρέα στο τραπέζι. Η χρονιά του 2023 έχει ωριμάσει τόσο σε ανοξείδωτες όσο και σε δρύινες δεξαμενές με αποτέλεσμα ένα σομόν ροζέ με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, ώριμου γιαρμά, ανθικές νότες, λευκού πιπεριού και μπαχαρικών. Στο στόμα λιπαρό, φρουτώδες, με καλή διάρκεια και δροσιστική οξύτητα, μπορεί να ταιριάξει τόσο με sushi όσο και με πικάντικα πιάτα.

Λημνιό του Οινοποιείου Γκιρλέμη & ALMA από το Κτήμα Παυλίδη

Το Rose της σειράς Domaine Costa Lazaridi Single Vineyards από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη μάλλον δεν χρειάζεται τις δικές μου συστάσεις για να το προτιμήσετε καθώς έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του πολλές φορές. Για μένα αποτελεί πάντα μια ασφαλή επιλογή για ένα καλοκαιρινό σουαρέ finger food με φίλους που προτιμούν ροζέ . Είναι ένα ιδιαίτερο χαρμάνι από Merlot, Αγιωργίτικο και Grenache. Με σαγηνευτικό τριανταφυλλί χρώμα, φρουτώδες και με γλυκά μπαχαρικά σε μύτη και στόμα, γεμάτο, με ωραία λιπαρότητα και μακρά διάρκεια, θα συνοδέψει τέλεια επίσης πικάντικες πίτσες.

Amuse rose από το Κτήμα Μουσών

Το Amuse rose από το Κτήμα Μουσών από ένα ιδιαίτερο χαρμάνι 90% Sauvignon Blanc και λίγο Μούχταρο.Mε ανοιχτόχρωμο σομόν χρώμα και ξεμυαλιστική μύτη από passion fruit και κόκκινα φρουτάκια είναι το απόλυτο κρασί είτε για απεριτίφ είτε για να το απολαύσεις μόνο του το βράδυ στη βεράντα. Τέλος, για τους λάτρεις των κρασιών ελάχιστης παρέμβασης, δοκίμασα πρόσφατα το Ροζε “Horis” από το Κτήμα Αργατία από 100% Ξινόμαυρο. Με πολύ ιδιαίτερη μύτη από ντομάτα, φράουλα και κεράσι αλλά και έλαια από πορτοκάλι και σαγκουίνι, δροσιστική οξύτητα και ωραία διάρκεια, είναι ένα κρασί ιδιαίτερα γαστρονομικό και ευέλικτο στο τραπέζι. Δοκιμάστε το με ντολμαδάκια γιαλαντζί με έξτρα λεμόνι και θα με θυμηθείτε.

Τα ξαναλέμε σύντομα σε ερυθρές αποχρώσεις!

AUTHOR

Γιώργος Καρακούσης

Ο Γιώργος Καρακούσης ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Ανάλυση, κάτοχος πιστοποιητικού σύγχρονης οινοτεχνίας και κατάρτισης στην γευσιγνωσία από το ΚΕΔΙΒΙΜ του ΑΠΘ και επίσης κάτοχος του WSET Level 3 in Wines.
Είναι οινόφιλος και αγαπάει το καλό φαγητό και του αρέσει να κάνει πειράματα με τους συνδυασμούς τους. Πιστεύει πως το κρασί είναι εκλεπτυσμένο αλλά δεν για τους λίγους. Στον ελεύθερο του χρόνο διαβάζει παραμύθια με τα Τρία Γουρουνάκια ή βλέπει Στρουμφάκια με τα κορίτσια του. Αγαπάει το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο ενώ λατρεύει το Nebbiolo και τα Chardonnay από το Chablis, τα οποία και αποθηκεύει ως προίκα για τα κορίτσια του. Πιστεύει πως το καλύτερο κρασί είναι αυτό που σου αρέσει και επιλέγεις να συνδυάσεις τις πιο ευτυχισμένες, όμορφες και ιδιαίτερες στιγμές σου.

Loading...
Ο Παύλος Παυλίδης στο φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών!
Bιβλιοπροτάσεις #3: 2+2+1(για αρχάριους, advanced και έμπειρους αναγνώστες)