Skip to content

Τα βιβλία που θα σου κάνουν παρέα αυτό το καλοκαίρι.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Καλοκαίρι σημαίνει σκιά κάτω από την ομπρέλα, δροσερό ποτήρι στο ένα χέρι και ένα βιβλίο να ακουμπάει στα μπούτια σου. Η καίρια ερώτηση που τίθεται είναι μία: ποιο βιβλίο θα είναι αυτό; Δε νοείται μπάνιο στη θάλασσα ή διακοπές στο νησί ή στόρι στο Instagram χωρίς ούτε ένα βιβλίο. Για αυτό και εγώ συγκέντρωσα σε αυτή τη λίστα τα βιβλία που ξεχώρισαν περισσότερο αυτή τη λογοτεχνική χρονιά, ή αλλιώς τις πιο φρέσκες νέες κυκλοφορίες που δε θα πρέπει να λείπουν όχι μόνο από το φετινό καλοκαίρι, αλλά και από τη λίστα σου με τα βιβλία που έχεις διαβάσει.

______________________

Το Όνειρο της Ζέλμα, Μαριάννα Λέκι

εκδ. Gutenberg

Ένα από τα καλύτερα βιβλία – αν όχι το καλύτερο – που διάβασα αυτή τη χρονιά. Μεταφρασμένο από τη Μαρία Αγγελίδου και από μια συγγραφέα έκπληξη, τη Γερμανίδα Μαριάννα Λέκι, έφτασε στα χέρια του αναγνωστικού κοινού της χώρας στο πλαίσιο της αγαπημένης σειράς Aldina της εκδοτικής Gutenberg.

Στο Όνειρο της Ζέλμα συναντάμε τη Λουίζα αρχικά ως παιδί που ζει σε ένα μικρό χωριό κάπου στη Γερμανία και όπου όλα μοιάζουν φυσιολογικά, αλλά τίποτα δεν είναι. Φημολογείται πως κάθε φορά που η γιαγιά της, η Ζέλμα, ονειρεύεται ένα οκάπι, μια διασταύρωση ελαφιού, καμηλοπάρδαλης και ζέβρας, κάποιος στο χωριό είναι να πεθάνει. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι καθόλου αυτό το ζήτημα της αφήγησης, αλλά περισσότερο η ίδια η ενηλικίωση της μικρής ηρωίδας και ο τρόπος που η ίδια διαμορφώνεται μέσα από όλες τις απώλειες που βιώνει από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενήλικη ζωή της.

Η αυθεντικότατη γραφή της Μαριάννα Λέκι λειτουργεί σαν μυστήρια μουσική που σε προσηλυτίζει σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο. Χαρακτήρες απλοί αλλά ιδιαίτεροι, με ιστορίες που δεν έχεις ξανακούσει παρόμοιες και πλοκή που σε δελεάζει να διαβάσεις μέχρι και την τελευταία σελίδα σε ένα βράδυ.

______________________

Η Ελένα Ξέρει, Κλαούδια Πινιέρο

εκδ. Carnivora

Ένα βιβλίο γροθιά στο στομάχι και κατάλληλο για παρέα στην παραλία μόνο αν σκοπεύεις να του αφιερωθείς. Το Η Ελένα Ξέρει αποτελεί το πιο δυνατό βιβλίο της χρονιάς και παράλληλα το βιβλίο με το οποίο η συγγραφέας, Κλαούδια Πινιέρο, συστήνεται στη χώρα μας. Μεταφρασμένο από την Ασπασία Καμπύλη των εκδόσεων Carnivora, βρίσκεται πλέον στη short list του International Booker του 2022 και αποτελεί το αγαπημένο βιβλίο πολλών αναγνωστών ανά τον κόσμο.

Η ηλικιωμένη Ελένα και η κόρη της, Ρίτα, μοιράζονται μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή, επαρχιακή πόλη. Η Ελένα πάσχει από μια χρόνια πάθηση· όσο μεγαλώνει, χειροτερεύει, έχοντας όμως πάντοτε την αμέριστη φροντίδα και υποστήριξη της κόρης της. Η Πινιέρο στρέφοντας την προσοχή στο κυριότερο ζήτημα που απασχολεί την αφήγηση, τη λύση ενός μυστηρίου, παγιδεύει τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο που είτε έμμεσα είτε άμεσα όλοι μας έχουμε βιώσει: την ασθένεια, την ανθρώπινη φύση που πολλές φορές γίνεται τόσο εύθραυστη που, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη ενός οργανωμένου κράτους, ενός ικανοποιητικά υποστηρικτικού υγειονομικού προσωπικού, χωρίς την οικογενειακή θαλπωρή, γίνεται αβάσταχτη. Μια πραγματικότητα πολύ κοντινή στον αναγνώστη.

______________________

Λατρεία, Χάνα Κεντ

εκδ. Ίκαρος

Το τρίτο βιβλίο της Χάνα Κεντ που κυκλοφορεί στη χώρα μας, μιας συγγραφέας που έχει αγαπηθεί πολύ στη χώρα μας με τα βιβλία της, Οι Καλοί και Έθιμα Ταφής, πάντα από εκδόσεις Ίκαρος. Η γραφή της μαγνητίζει την προσοχή του αναγνώστη αβίαστα και γίνεται μια πολύ ευχάριστη συντροφιά. Εξίσου αβίαστα χτίζει ολόκληρους κόσμους με πανίσχυρες γυναικείες μορφές που υπερισχύουν απέναντι σε δυσανάλογα κοινωνικά φαινόμενα.

Αυτή τη φορά, η Χάνα Κεντ διαπραγματεύεται έναν εφηβικό, queer έρωτα στα πλαίσια μιας αιρετικής οικογένειας που απειλείται άμεσα. Μέσω της πίστης σε έναν Θεό, την ανθρώπινη δύναμη που δαμάζει θάλασσες, θριαμβεύει το Εγώ που προσπαθεί να ισορροπήσει εν μέσω όλων αυτών.

______________________

Ξένο Χώμα, Τζανίν Κάμμινς

εκδ. Δώμα

Οι εκδόσεις Δώμα έχουν κατακτήσει δικαίως μια πολύ ευυπόληπτη θέση στο χώρο των εκδόσεων, φέρνοντας πολλά δημοφιλή ανά τον κόσμο βιβλία στη χώρα μας. Το Ξένο Χώμα κυκλοφόρησε τέλη Ιουνίου και ήδη έχει μετατραπεί στο νέο trend book των βιβλιόφιλων. Το βιβλίο μάλιστα έχει ήδη κυκλοφορήσει σε 34 γλώσσες, ενώ η συγγραφέας του, Τζανίν Κάμμινς, έχει γράψει δύο μυθιστορήματα και ένα αυτοβιογραφικό.

Το Ξένο Χώμα ασχολείται με ένα από τα επίκαιρα κοινωνικά φαινόμενα που ταλανίζει πολλούς πληθυσμούς σε όλον τον κόσμο: τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω μιας επιζήμιας για τη ζωή τους κατάστασης. Σε αυτή την ιστορία, ακολουθούμε τους δυο ήρωες, Λύδια και Λούκα, που εγκαταλείπουν το Μεξικό με στόχο τους τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο σκληρό τους ταξίδι, συναντάμε όλα εκείνα που οι πρόσφυγες καλούνται να βιώσουν και να αντιμετωπίσουν μέχρι τη στιγμή της άφιξης, όπου και πάλι ξεκινά η εξίσου επώδυνη υποδοχή τους. Μοιάζει σαν μια τεράστια δοκιμασία, χωρίς τέλος, για την οποία ο καθένας εγκαταλείπει όλα όσα είναι σημαντικά για την ανθρώπινη ύπαρξη: μια πατρίδα στην οποία ανήκεις, μια οικογένεια μέσα στην οποία γεννιέσαι και μια γλώσσα που μιλάει στην καρδιά σου.

______________________

Θηρίο, Λίζα Ταντέο

εκδ. Κλειδάριθμος

Άλλη μια φρέσκια κυκλοφορία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος: το Θηρίο της Λίζα Ταντέο. Η Λίζα Ταντέο είναι Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος και έχει τιμηθεί δύο φορές με το λογοτεχνικό βραβείο Pushcart Prize για τα διηγήματά της. Το Θηρίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα bestseller για το 2021 και κυκλοφορεί σε 18 χώρες. Ένα ακόμα βιβλίο της που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι το Τρεις Γυναίκες, και πάλι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η Ταντέο απολαμβάνει να περιπλέκει έντονους γυναικείους χαρακτήρες σε μυστήριες καταστάσεις στα βιβλία της. Και στο Θηρίο, ακολουθούμε μια σκοτεινή ιστορία με πολλές διακλαδώσεις – η οργή διαχέεται τη βία και η βία την τοξική αρρενωπότητα. Η ιστορία γεννά, τελικά, καίριες ερωτήσεις στους αναγνώστες: είναι η οργή που κινεί την ηρωίδα ένα ακόμα αποτέλεσμα της καταπιεστικής ανδροκρατίας; Ή, μπορεί να δικαιολογηθεί η βία που προέρχεται από κοινωνικούς παράγοντες που εξωθούν ένα άτομο να την ασκεί; Και τελικά, ενισχύουν οι χαρακτήρες της Ταντέο φεμινιστικά πρότυπα; Είναι, δηλαδή, το Θηρίο ένα φεμινιστικό κείμενο;

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
Οι Placebo επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο live!
99 hours On View: Μια υπεθρια έκθεση από τη Stereosis!