Skip to content

Οι 10 καλύτερες ανά τον κόσμο εκθέσεις αρχικτεκτονικής και design για το φετινό καλοκαίρι!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Καλοκαιρινές λίστες και πολιτισμός πάνε οπωσδήποτε μαζί! Παρακάτω χάζεψε μερικές από τις καλύτερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design που τρέχουν τώρα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία μέχρι τον Σεπτέμβρη. Από video game και κινηματογράφο, μέχρι μόδα και σύχρονη τέχνη, θα βρεις σίγουρη κάποια που να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και – γιατί όχι – να σε παροτρύνει να κλείσεις εισιτήριο!

 

 

Stanley Kubrick: The Exhibition
Design Museum, 224-238 Kensington High Street, Kensington, London W8 6AG
Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2019

Η έκθεση αφορά ένα από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς σκηνοθέτες τους 20ου αιώνα. Επικεντρώνεται στην λεπτομερή προσέγγισή του στα στησίμα των σκηνικών των ταινιών του. Ο curator της έκθεσης είναι ο ίδιος ο διευθυντής του μουσείου, ο Deyan Sudjic.

Ανάμεσα στα εκθέματα θα βρεις πάνω από 700 αντικείμενα, γράμματα, συνεντεύξεις και σπάνιες φωτογραφίες. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που εισχωρεί εις βάθος στη σχέση του Kubrick με το Λονδίνο, την πόλη όπου σκηνοθέτησε τις περισσότερες ταινίες του, όπως το Clockwork Orange.

______________________

Camp: Notes on Fashion
Costume Institute, The Metropolitan Museum of Art, 1000 Fifth Avenue, New York, NY 10028
Μέχρι 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η ετήσια έκθεση του Costume Institute βασίζεται στις σημειώσεις της συγγραφέως και ακτιβίστριας Susan Sontag από το 1954. Στη διαδεδομένη κουλτούρα βέβαια, η λέξη camp χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε σχέδιο που σχετίζεται με τον φεμινισμό και γενικά με την κοινότητα LGBT+. Γλυπτά, πίνακες και σχέδια εκτίθενται δίπλα σε ρούχα μόδας και όλα μαζί ως εκθέματα βρίσκονται μέσα σε βιτρίνες με έντονα μονόχρωμα και φωτεινά χρώματα.

______________________

Formgiving
Danish Architecture Centre, Bryghusgade 10, 1473 Copenhaven, Denmark
Μέχρι 5 Ιανουαρίου 2020

Η έκθεση παρουσιάζει τη δουλειά του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG) από τη Δανία. Παράλληλα, διερευνάται η αρχιτεκτονική πρακτική σε σχέση με την ιστορική δανέζικη λέξη για το design, formgiving. Σχετικά με τη σημασία της λέξης, από το Big Bang έως το πιθανό μέλλον των ανθρώπων και της ζωής τους στον Άρη, η έκθεση περιλαμβάνει μια γκαλερί από Lego που επιτρέπει στους επισκέπτες να διερευνήσουν το πως μπορεί να μοιάζει ένα πιο διασκεδαστικό περιβάλλον δημιουργίας στο μέλλον.

______________________

The Craft of Swedish Game Design
ArkDes, Exercisplan 4, 111 49 Stockholm, Sweden
5 Ιουλίου – 25 Αυγούστου 2019

Ο πυρήνας αυτής της έκθεσης αφορά την ραγδαία εξέλιξη της δημιουργικής κοινότητας που ασχολείται με τα video games. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζεται το αθέατο μέχρι στιγμής υλικό από 5 Σουηδικά studios, όπως τα Landfall Games, Might and Delight και Avalanche Studios, που δημιουργούν video games. Έτσι, sketchbooks και illustrations εκτίθενται δίπλα σε πρωτότυπα και μοντέλα που δημιουργούν οι σχεδιαστές κατά τη δημιουργική διαδικασία.

______________________

Daan Roosegaarde – Presence
Groninger Museum, Museumeiland 1, 9711 ME Groningen, Netherlands
Μέχρι 20 Ιανουαρίου 2020

Η πρώτη μεγάλη ατομική έκθεση του Δανού σχεδιαστή Daan Roosegaarde. Δεν είναι όμως αυτό το εντυπωσιακό αυτής της έκθεσης. Μια κατασκευή 800 τετραγωνικών μέτρων σε ένα διαδραστικό φωσφορίζον περιβάλλον έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της και μεταμορφώνει την έκθεση ανάλογα με την αντίδραση του κάθε επισκέπτη. Στο περιβάλλοντα χώρο, βρίσκονται φουτουριστικές σφαίρες που δημιουργούν patterns στο πάτωμα. Εντυπωσιακό.

______________________

Lina Bo Bardi: Habitat
Museu de Arte de São Paulo (MASP), Av Paulista, 1578, 01310-200 São Paulo, Brazil
Μέχρι 28 Ιουλίου 2019

Ομότιτλη έκθεση με το περιοδικό που ίδρυσε η Βραζιλιάνα αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και κριτικός Lina Bo Bardi (1914-1992) μαζί με τον σύζυγό της Pietro. Ένας μικρός φόρος τιμής για την ίδια, μια από τις πιο πρωτοποριακές προσωπικότητες της γενιάς της με ελευθεριακό πνεύμα, που συνδύασε με μεγάλη επιτυχία τον Ευρωπαϊκό μοντερνισμό και την νοτιοαμερικάνικη κουλτούρα. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 3 βασικά σημεία: Lina Bo Bardi’s Habitat, From Glass House to Hut, Rethinking the Museum.

______________________

Values of Design
Design Society, Nanshan, Shenzhen, Guangdong, China
Μέχρι 4 Αυγούστου 2019

Η σημαντικότερη έκθεση του μουσείου για τη σεζόν που τελειώνει με διάρκεια 18 μήνες. Μια τελευταία ευκαιρία να δεις τα 250 αντικείμενα από τις 31 διαφορετικές χώρες που δάνεισε το V&A museum του Λονδίνου στη γκαλερί Design Society, που επίσης ανήκει στο βρετανικό ινστιτούτο. Πρόκειται για μια εξερεύνηση για το πως οι αξίες μας αντανακλώνται στα αντικείμενα που επιλέγουμε να μας περιβάλλουν. Λίγο μετά τη λήξη της έκθεσης, θα γίνουν τα εγκαίνια μιας «αδελφικής» της, με τίτλο Values of Design in China.

______________________

Food: Bigger than the Plate
V&A, Cromwell Road, London, SW7 2RL
Μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019

Η έκθεση περιλαμβάνει πάνω από 70 projects, συμπεριλαμβανομένου μια κεραμικής τουαλέτας, φτιαγμένης από κοπριά αγελάδας και ενός βιοδιασπώμενου δοχείου για νερό, φτιαγμένο από φύκια. Όπως κατάλαβες, η έκθεση σχολιάζει το μέλλον της τροφής μας υπό τη δομή των 4 βασικών σταδίων του κύκλου τους: λιπασματοποίηση, καλλιέργεια, εμπορία και κατανάλωση.

______________________

Fiction and Manufacture: Architecture Photography after the Digital Revolution
Maat, Ave. Brasília, 1300-598 Lisbon
Μέχρι 19 Αυγούστου 2019

Το μουσείο της Λισαβόνας γιορτάσει τα 30 χρόνια από την εφεύρεση του Photoshop με αυτή την έκθεση, που στρέφει το βλέμμα στην εικονοπλαστική αρχιτεκτονική και την σύγχρονη φωτογραφία και πως αυτά τα δύο χρησιμοποιούνται και «αλλοιώνονται»  για την μαζική κατανάλωση. Η έκθεση περιλαμβάνει δουλειές από 5 καλλιτέχνες, όπως του Γερμανού φωτογράφου Andreas Gurski, γνωστού για την πολύχρωμες μεγάλων διαστάσεων εικόνες του, και του Καναδού φωτογράφου Jeff Wall.

______________________

Creatures Made to Measure
Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, Belgium
Μέχρι 29 Σεπτεμβρίου 2019

Οι άνθρωποι στο βάθος των αιώνων, έχουν χρησιμοποιήσει τα ζώα για διάφορους σκοπούς. Φαγητό, υποκείμενα για επιστημονικά πειράματα, τρόπαια κυνηγιού ή ακόμη και ως παρέα. Τί επιφυλάσσεται για την συνύπαρξη τους στο μέλλον; Αυτή η περίπλοκη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο ζώο και το πως οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο μέλλον είναι το αντικείμενο αυτής της έκθεσης. Όπως υπονοείται από την έκθεση, για παράδειγμα, ένα κατοικίδιο μπορεί να αντικατασταθεί από μια έκδοση ρομπότ, ενώ η vegan διατροφή θα μπορούσε να κυριαρχήσει παγκοσμίως.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
VTSS: Η νέα, δυνατή προσθήκη στη σύγχρονη techno γενιά!
Οι Florence & The Machine στο Ηρώδειο: Η προπώληση αρχίζει!