Skip to content

Οι Stringless ξέρουν να τραγουδούν όπως κανείς άλλος!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Stringless, ένα γυναικείο γκρουπ με έδρα την Θεσσαλονίκη. Παράγουν ήχους που σε ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και σε μυούν σε διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις. Επιλέγουν τραγούδια, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, που περνούν μέσα από το μαγικό φίλτρο της πολυφωνίας και χωρίς να πλαισιώνονται από μουσικά όργανα, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο μουσικό αποτέλεσμα. Έξι υπέροχες φωνές, που -αν δεν έχεις ήδη ακούσει- πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις και να με ευχαριστήσεις αργότερα.

 

Πώς ξεκίνησε η ιδέα των ”Stringless”, ενός γυναικείου φωνητικού γκρουπ χωρίς μουσικά όργανα;

Η ιδέες δεν θα ήταν τίποτα αν δεν έβρισκαν τον τρόπο να υλοποιηθούν. Ξεκινήσαμε τον Φλεβάρη του 2012, χωρίς να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Η Αλμπένα και η Ελιόνα κάλεσαν κάποιες απ’ τις καλύτερες τραγουδίστριες και συγκεκριμένα την Αλεξία Χρυσομάλλη, την Έλσα Μουρατίδου, την Βασιλική Αλεξίου και την Κατερίνα Μαυροφρύδου, που κάναμε μαζί αρκετά δοκιμαστικά και πρόβες. Από την πρώτη συνάντηση μας υπήρχε και η Χριστίνα, που ανέλαβε να μανατζάρει και να επιμελείται το γκρουπ. Το όνομα προέκυψε τυχαία από μία λέξη-λογοπαίγνιο, ήταν αποδεκτό απ’ όλες και τελικά «μας πάει κουτί»!

Αυτό που κάνετε επί σκηνής είναι μαγικό! Πόσες δυνατότητες έχει τελικά η ανθρώπινη φωνή;

Η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο απαιτητικό όργανο και αντανακλά άμεσα και την ψυχική κατάσταση του ατόμου. Μέσα απ’ τον τρόπο που τραγουδά κάποιος μπορείς να καταλάβεις πάρα πολλά. Να συντονιστούν όμως πολλές φωνές μαζί και να τραγουδούν σαν μία, αυτό είναι από μόνο του μαγικό, θεραπευτικό, συγκλονιστικό και προϋποθέτει  πολύ και σοβαρή δουλειά, καθώς και ειδική επεξεργασία.

Πόσο εύκολο είναι για ένα πολυφωνικό γκρουπ να σταθεί στην σημερινή ελληνική μουσική βιομηχανία;

Ε, όχι και το πιο εύκολο πράγμα! Ευτυχώς, η καλή μας τύχη μας έφερε τον παραγωγό που πίστεψε απ’ την πρώτη στιγμή σε μας, ο Βαγγέλης Φάμπας, όπου μαζί με τον σκηνοθέτη Άγγελο Κοβότσο και με μια εξαιρετική ομάδα ολοκλήρωσαν ένα ντοκιμαντέρ για τις Stringless, το οποίο βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και εδώ και -σχεδόν- ένα χρόνο, μετά από πολύ δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις, κυκλοφόρησε και το πρώτο μας άλμπουμ.

Το εύρος και η ιδιαιτερότητά του ρεπερτορίου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σας γνωρίσματα. Με ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που θα διασκευάσετε;

Η κάθε μία από μας προέρχεται από διαφορετικό χώρο και αυτή η πολυμορφία μας βοηθά να συλλέγουμε ιδέες και προτάσεις που άλλοτε “κουμπώνουν” με ευκολία κι άλλοτε μας δυσκολεύουν και μας καθυστερούν. Μας αρέσει αυτή η πολυχρωμία, αυτό το ταξίδι ανά τον κόσμο μέσα από τραγούδια, είδη και στιλ.     

Έχετε μία αγάπη στα παραδοσιακά τραγούδια τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων τόπων όπως τα Βαλκάνια. Τι είναι αυτό που σας ελκύει στην παράδοση;  

Το βάθος χρόνου και η μετάβαση στο τώρα.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζουν οι Stringless; Έχετε μουσικά πρότυπα;

Φυσικά, χωρίς να θέλουμε να θίξουμε η να προδώσουμε κάτι, η κάθε μία χωριστά, σίγουρα θα απαντούσε διαφορετικά σ’ αυτήν την ερώτηση. Ως σύνολο μας αρέσουν τα στρουμφάκια!

Είναι εύκολη η σύμπραξη έξι ανθρώπων με κοινή όμως αγάπη για την μουσική;

Έχουμε περάσει από «χίλια μύρια κύματα», με «κλάματα και απειλές», άλλες έφυγαν, άλλες ήρθαν, άλλες όλο φεύγουν κι όλο εδώ είναι. Τα απρόβλεπτα της ζωής. Η Ελιόνα Σινιάρη και η Αλεξία Χρυσομάλλη έχουν αποχωρήσει και οι καινούργιες στρίγκλες πλέον, είναι η Δωροθέα Μιχαήλ και η Στέλλα Γιαλτζή.

Στα τέλη Νοεμβρίου θα βρίσκεστε στο Music Showcase. Πείτε μας λίγα πράγματα για την συμμετοχή σας σε αυτό.

Χαιρόμαστε που μας δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουμε και να παρουσιάσουμε αυτό που κάνουμε σε ένα ευρύτερο κοινό. Επιλέξαμε ότι πιο αντιπροσωπευτικό μπορεί να δει και να ακούσει κάποιος από “pure” Stringless.

Έκτος από τα επερχόμενα events, τι άλλο βρίσκεται στα σχέδια σας για το προσεχές μέλλον;

Ετοιμάζουμε καινούριο υλικό με θέμα την γυναίκα σ’ όλες τις εκφάνσεις της, δουλεύουμε πάνω στην σκηνοθετική και ενδυματολογική εικόνα μας και συλλέγουμε υλικό για το επόμενο δίσκο μας.


Οι Stringless είναι ένα από τα 20 live bands που θα εμφανιστούν στο 1ο Music Showcase Greece, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: 7 stages, 20 live bands και 4 μέρες ασταμάτητης μουσικής στο 1ο Music Showcase Greece!

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα με τις εμφανίσεις.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου
Principal Palace Theatre

LOXANDRA ENSEMBLE | M.A.T.E. | ANGELIKA DUSK | KOZA MOSTRA

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου
Αρχαιολογικό Μουσείο

YAKO TRIO | STRINGLESS | MAGNANIMUS TRIO | ILIODROMIO

Aίγλη Γενί Χαμάμ

REGETICO PROJECT | INNER SAIL | SOMEONE WHO ISN’T ME | IOTAPHI

Σάββατο 24 Νοεμβρίου
Πολυχώρος WE

MIMIS NIKOLOPOULOS | DIONI | CHEEK BY JOWL | DAPHNE AND THE FUZZ | L.O.U.D. | WOLFY FUNK PROJECT
MARY’S FLOWER SUPERHEAD | BAILDSA

Κυριακή 25 Νοεμβρίου
Λιμάνι: Αποθήκη Δ

RONI IRON DJ | MSG – THE CONFERENCE

Αποθήκη 1
Music Documentary

Περισσότερες Πληροφορίες
www.musicshowcase.gr

Loading...
«Όλο σπίτι κρεβάτι κι εκκλησία» στο Θέατρο Αυλαία | Κερδίστε Προσκλήσεις
«Τίμων ο Αθηναίος» στο Θέατρο Rex, για λίγο ακόμα!