Skip to content

Street Mode θα πει… έρωτας για τη ζωή!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Το Street Mode Festival δεν είναι ένα ακόμη τυπικό φεστιβάλ. Είναι μια εμπειρία. Μια εμπειρία που μπορούν να σου περιγράψουν μόνο όσοι το έχουν ζήσει. Και αυτοί είναι πολλοί. Φτάνοντας στη δέκατη επετειακή διοργάνωση το Street Mode, το φεστιβάλ που έχει «εξυμνήσει» τη street κουλτούρα και την ένωση αυτής με τη μουσική, γιορτάζει με ένα πολυσυλλεκτικό τετραήμερο, 6 stages και περισσότερους από 100 καλλιτέχνες την πιο ολοκληρωμένη και πληρέστερη μορφή του. Το φετινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει DJ sets, shows και διαγωνισμούς graffiti, street art, breaking, street dance, parkour, freerunning, skateboarding, longboarding και ατέλειωτη μουσική, με άλλα λόγια όλα όσα θα ήθελες να δεις, να ακούσεις και να βιώσεις.

Λίγο πριν στηθούν οι πρώτες σκηνές και οι ράμπες, λίγο πριν σηκώσουν τα μανίκια τους οι καλλιτέχνες του δρόμου, λίγο πριν μπουν οι ενισχυτές στην πρίζα, συνομιλήσαμε με τον Δημήτρη Κότση, ένα από τα μέλη της ομάδας, για την πιο επική -μέχρι τώρα- διοργάνωση!

 

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την αρχή αυτού του εγχειρήματος, που τελικά κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς της φεστιβαλικής κουλτούρας της πόλης;

To cut the long story short: Ο Γιάννης “Nox” Ευσταθίου ξεκίνησε το φεστιβάλ στην πλατεία της Θέρμης το 2009, χάρη στην αγάπη του για τη street κουλτούρα. Χρόνο με τον χρόνο οι διάφορες δράσεις, όπως και οι μουσικές συναυλίες αυξάνονταν μέχρι που φτάσαμε στο 2014 και τη μεταφορά του φεστιβάλ στον χώρο του Λιμανιού Θεσσαλονίκης. Το 2017 (πέρυσι δηλαδή) έγινε το μεγάλο βήμα, με την εκ νέου μεταφορά του, αυτή τη φορά στον Πολυχώρο του Φιξ, για να καταλήξουμε στη φετινή επετειακή 10η edition, που είναι μεγαλύτερη και πληρέστερη παρά ποτέ.

Street Mode Festival 2017 - Thessaloniki, Greece

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ στη διάρκεια του οποίου προβάλλονται και συνυπάρχουν οι τέχνες και η street κουλτούρα. Τι σημαίνει για εσένα ο όρος “street culture”;

Δανείζομαι ένα απόσπασμα από το δελτίο τύπου του φεστιβάλ για να στο απαντήσω αυτό, γιατί νομίζω το περιγράφει πλήρως: “Ως street κουλτούρα, ορίζουμε την υποκουλτούρα που αναπτύσσεται κυρίως σε αστικές περιοχές και εκφράζεται ελεύθερα μέσα από τέχνες όπως το graffiti και το break dance, μέσα από σπορ όπως το skateboarding και το parkour, ενώ παράλληλα εκπροσωπείται από τους ήχους της hip-hop, punk rock, heavy rock και ska/reggae/dub μουσικής.”

Πιστεύεις πως το φεστιβάλ συνέβαλλε και συμβάλλει στην εξέλιξη και στην ανάδειξη της street κουλτούρας στην πόλη;

Με κάθε ταπεινότητα, θα σου πω πως συμβάλλει στην εξέλιξη και την ανάδειξη της street κουλτούρας όλης της χώρας, και τολμώ να πω ακόμη και όλης της Βαλκανικής χερσονήσου. Παρακολουθώ τα φεστιβαλικά δρώμενα αρκετά, ως απλώς ενδιαφερόμενος, αλλά και ως παρευρισκόμενος πολλές φορές και ξέρω πως λίγες προσπάθειες είναι σαν αυτήν. Καλή / κακή ή ό,τι άλλο, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος. Πάντως σίγουρα μοναδική και με δική της ταυτότητα.

Street Mode Festival 2017 - Thessaloniki, Greece

Από το 1ο Street Mode Festival στο 10ο! Πως μετράτε ή αναγνωρίζετε εσείς την επιτυχία του φεστιβάλ;

Από την πλατεία της Θέρμης, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, από εκεί στον πολυχώρο του Fix και ποιος ξέρει που αλλού. Το Street Mode Festival χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και η αγάπη του κόσμου προς αυτό. Είναι αυτό που λένε «μιλούν οι αριθμοί για εμάς», αλλά δεν σταματάει εκεί, μιας που στόχος της ομάδας ήταν και είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης φεστιβαλικής εμπειρίας, που νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ως προς αυτό. Δεν ξέρω αν ονομάζεται επιτυχία αυτό, αλλά είναι γεγονός πω οι στόχοι μας επιτυγχάνονται ένας προς έναν.

Ο χώρος του Fix ήταν μια νέα επιλογή για το φεστιβάλ. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε στο μέλλον αλλαγή στο χώρο διεξαγωγής, ή το Street Mode έχει βρει το σπίτι του;

Δεν θα μπορούσε να στο απαντήσει κανείς αυτό, ούτε όταν το φεστιβάλ γινόταν στην πλατεία της Θέρμης, αλλά ούτε και αργότερα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι δικές μας προσπάθειες εστιάζονται στο κάθε χρόνο να μεγαλώνει, οπότε θα είναι χαρά μας αν κάποια μέρα, ακόμη και το Φιξ σταματήσει να μας χωράει. Άλλωστε «σπίτι είναι εκεί που βρίσκεται η καρδιά»!

Street Mode Festival 2017 - Thessaloniki, Greece

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους: Αν κάποιος επισκεφθεί το φεστιβάλ για πρώτη φορά, ποια φράση θα χρησιμοποιήσετε για να περιγράψετε την εμπειρία που πρόκειται να βιώσει;

Όχι «ένα ακόμη φεστιβάλ».

Τι αλλάζει στη φετινή, επετειακή διοργάνωση; Θα ζήσουμε κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του φεστιβάλ;

Ξεκάθαρα «ναι». Δεν έχει καμία σχέση με πέρυσι ή με τις προηγούμενες χρονιές. Νομίζω πως έχουμε οργανωθεί πολύ καλά σε κάθε επίπεδο. Η αισιοδοξία μας είναι φυσικά πάντα συγκρατημένη, γιατί καλό είναι να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, αλλά νομίζω πως όποιος έρθει θα βιώσει κάτι πρωτόγνωρο όπως είπες. Το βασικό είναι πως το φεστιβάλ φέτος έχει και -κατά πολύ- πλουσιότερο περιεχόμενο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές: 100 συναυλίες (από 55 που είχαμε πέρυσι), πολλά DJ sets, after parties, 6 μουσικές σκηνές (από 5 που είχαμε πέρυσι), προβολές ταινιών, δράσεις κάθε τύπου, πάντα εστιασμένες στην street κουλτούρα, καθώς και κάποια πράγματα ακόμη για τους «Junior Street Moders». Δύσκολο να βαρεθείς εκεί μέσα!

Street Mode Festival 2017 - Thessaloniki, Greece

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για τις επόμενες διοργανώσεις;

Να συνεχίσει να πραγματοποιείται, και η στήριξη του κόσμου σε αυτό να είναι όλο και μεγαλύτερη, όπως άλλωστε μέχρι στιγμής γίνεται. Τώρα το τι θα γίνει, δεν ξέρω για να απαντήσω, αλλά ιδέες υπάρχουν πολλές. Περισσότερες σκηνές; Μεγαλύτερο line-up; Μεγαλύτερα ονόματα; Περισσότερες δράσεις; Όλα είναι πιθανά!

Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μια ιστορία ή κάποιο περιστατικό που σας έχει μείνει στο μυαλό από το φεστιβάλ;

Είναι τόσο πολλά! (Γέλια) Νομίζω πως αγαπάμε όλοι μας κάθε στιγμή αυτού του φεστιβάλ! Ακόμη και τις ημέρες πριν από αυτό, που απλά είμαστε όλοι αγχωμένοι, άυπνοι και τσακωνόμαστε μεταξύ μας συνεχώς. Όλα είναι μέρος του «ταξιδιού»!

Τελικά, Street Mode θα πει…

Street Mode θα πει… έρωτας για τη ζωή!

Διαβάστε ακόμη: Καλλιτέχνες, δράσεις και όλα όσα θα δείτε στο 10 Street Mode Festival!


[icon name=”info-circle” class=”fa-2x” unprefixed_class=””]

10th Street Mode Festival
30 & 31 Αυγούστου – 1 & 2 Σεπτεμβρίου 2018 Fix Open-Air Multiplex (Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Street Mode Festival | Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ελλάδας επιστρέφει για 10η επετειακή χρονιά, στην πιο ολοκληρωμένη μορφή του, με πάνω από 100 συναυλίες και όλες τις δράσεις της street κουλτούρας, συνιστώντας την απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία της χρονιάς!

To Street Mode είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής, τέχνης και αθλητισμού, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2009. Το 2017 (στην 9η έκδοσή του) συγκέντρωσε πάνω από 40.000 επισκέπτες, σε ένα πολυήμερο πρόγραμμα που περιλάμβανε συναυλίες σε 5 παράλληλες σκηνές, μουσικούς διαγωνισμούς και street δραστηριότητες, και φέτος επιστρέφει, δυνατότερο από ποτέ, σε μία διοργάνωση που θα διαρκέσει –για πρώτη φορά– 4 ημέρες (Πέμπτη 30 Αυγούστου – Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου) και με ένα ακόμη stage (σύνολο 6).

Website: www.streetmode.gr
Facebook page: www.facebook.com/streetmodefestival
Facebook Event: www.facebook.com/events/232529140652420
Instagram: www.instagram.com/street_mode_festival
Youtube: www.youtube.com/streetmodeGR

Προπώληση Εισιτηρίων
Μπες από τώρα στο κλίμα του φεστιβάλ αγοράζοντας εισιτήρια σε προνομιακές / εκπτωτικές τιμές:
4ήμερο: Από 30€
3ήμερο: Από 23€
2ήμερο: Από 20€
1ήμερο: 12€

Ηλεκτρονικά μέσω viva.gr: https://goo.gl/a9XxJb

Πανελλαδικά στα καταστήματα: Public & Seven Spots

Toπικά στα συνεργαζόμενα σημεία: Ticket House Thessaloniki, Stereodisc Record Shop, The Nephilim Metal Musicstore, Tattooligans, Nico Tattoo, Vida Pirata Tattoo, Stay Hybrid Youth Hostel, The Box Gallery, Λωτός / Lotus Record Store, Café-Bar Διώροφον, Fragile – Στην Ταράτσα, Καφέ Νίκης 35, Stones Rock Bar, Rover Bar, Snuff (Λάρισα), Syd Records (Αθήνα), Reload Stores (Αθήνα), Viva Kiosks (Σύνταγμα & Τεχνόπολις / Αθήνα), Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης (Αθήνα)

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του τετραημέρου!

*Όλες οι φωτoγραφίες και βίντεος στο παρόν αποτελούν προϊόν προηγούμενων εκδόσεων του Street Mode Festival. Για την μεμονωμένη η αποσπασματική αναδημοσίευσή τους, παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε πρώτα με το φεστιβάλ στο [email protected]

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Καλλιτέχνες, πρόγραμμα, δράσεις, και όλα όσα θα δείτε στο 10o Street Mode Festival!
Kamaal Williams: Ο Βρετανός καλλιτέχνης που πρέπει να δεις live!