Skip to content

Στον εσωτερικό κόσμο της Έλενας Ζέππου!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Δώρα Βασιλάκου

Από την Παρασκευή 6 Μαρτίου, και για 15 μέρες, το Art Room του “Propaganda Rollin co. Store”  θα φιλοξενεί  την ατομική έκθεση χαρακτικών, της Έλενας Ζέππου.  Λίγες ώρες πριν τα επίσημα εγκαίνια, είχαμε μία σύντομη και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη νεαρή δημιουργό.

Πως προέκυψε η ατομική σου έκθεση, στο χώρο της “Propaganda”;

Επέλεξα να εκθέσω  στην “Propaganda”, επειδή γνωρίζω ότι είναι ένας φιλικός  και οικείος χώρος, με εκτίμηση προς την σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα.

Μπορείς να μας πεις, εν συντομία, την εκθεσιακή δραστηριότητα σου μέχρι τώρα;

Είμαι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η πρώτη ατομική έκθεση ήταν στην γκαλερί  “ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ”,  με τίτλο «Άνθρωποι + Πόλη» το 2004, έχοντας αποφοιτήσει από τη σχολή “Βακαλο”. Ως φοιτήτρια στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.,  με ειδίκευση στη χαρακτική, είχα τη τύχη να συναντήσω δασκάλους, όπως το Μανόλη Γιανναδάκη, στο εργαστήριο του οποίου μαθήτευσα,  και τον Ξενή Σαχίνη, που βοήθησαν ως προς τους τρόπους έκθεσης της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας και της  παρότρυνσης της συμμετοχής μας σε εκθέσεις.  Έχω πάρει μέρος σε Biennalle και Triennalle, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέτωντας ομαδικά σε χώρες, όπως τη Σουηδία, Ρουμανία, Βουλγαρία και τη Σερβία.

Έχω εκθέσει χαρακτικά μου, στο Μουσείο Λιθογραφίας της Στοκχόλμης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη στo Αιτωλικό, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στο  Ίδρυμα “Μελίνα Μερκούρη”, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), στο Κέντρο Χαρακτικής  «Ήλιος» του δήμου Νεάπολης. Έχοντας ως αφορμή, κάποιες φορές, θέματικές, οι οποίες μεταπλάστηκαν,  σε σχέση με τον προσωπικό τρόπο έκφρασης, δίνοντας μια νέα σήμανση.

10420243_1514593122163357_8414746642139441934_n

«INNER LAND» O τίτλος της ατομικής σου έκθεσης. Τι ακριβώς πραγματεύεται; Υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό;

Ο τίτλος «InnerLand», που παραπέμπει στον εσωτερικό κόσμο ή γη, πραγματεύεται την απόδοση ενός εσωτερικού τοπίου, που προέρχεται από μια προσωπική ενδοσκόπιση. Κάποιες φορές, κάνω αναφορά στα χέρια κι αυτά, εκτός του ότι μορφολογικά διαθέτουν αυτή τη δυναμική, τα φαντάζομαι να γυρίζουν προς το εσωτερικό του σώματος και να νοηματοδοτούν ένα ενεργειακό πεδίο. Το τελικό σχεδιαστικό αποτέλεσμα, το παρομοιάζω με ιδεόγραμμα, το οποίο καταγράφει την κατάσταση. Την αισθητική της δουλειάς μου δημιουργεί  η ελεύθερη γραφή, σε συνδυασμό με τη γεωμετρία και το χρώμα.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσεις στην έκθεση;

Στην εν λόγω έκθεση, θα δείτε μια σειρά από χαρακτικά έργα, στα οποία χρησιμοποιώ  κυρίως την τεχνική της λινογκραβούρας και του stencil. Είναι τεχνικές, οι οποίες πραγματοποιούνται, με τη βοήθεια της πρέσας.

Έλενα, ασχολείσαι αποκλειστικά με την χαρακτική ή πειραματίζεσαι και με άλλες τεχνικές;

Τα τελευταία χρόνια, ασχολούμαι με τη χαρακτική. Στο χώρο της χαρακτικής, έχω βρεί τους κώδικές μου, με έχει συνεπάρει ως προς τους τρόπους, τη γλώσσα, δηλαδή, που διαχειρίζομαι ως προς το αποτέλεσμα της δουλειάς μου. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν όρια στην τέχνη. Ο πειραματισμός είναι αναπόφευκτος, για να μπορέσει κανείς να διευρύνει τις ικανότητές του και  να βρίσκει τρόπους να εξελίσσει αυτό που θέλει να αποδώσει.

10898108_1519404061682263_6721521155162231215_n

Αν δεν κάνω λάθος, αποφοίτησες πρόσφατα, το 2014, από την Καλών Τεχνών εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Πως βλέπεις τον εικαστικό χώρο, όντας πλέον έξω από τη σχολή? Ποιες δυσκολίες πιστεύεις ότι έχει να αντιμετωπίσει ένας απόφοιτος της  σχολής Καλών Τεχνών σήμερα, δεδομένου όλης της σύγχρονης εικαστικής (και μη) πραγματικότητας;

Μέσα στη σχολή, ο κάθε φοιτητής μπορεί να αποκομίσει αυτό που ζητάει, έχοντας όμως επίγνωση προς τα που κατευθύνεται όλη η σύγχρονη πραγματικότητα. Απο εκεί και ύστερα, γίνονται και οι προσωπικές  επιλογές της κατεύθυνσης της πορείας. Οι καιροί που ζούμε δεν είναι καθόλου εύκολοι, και πότε, όμως, ήταν σε σχέση με την τέχνη; Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να συνεργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να ψάχνουμε για λύσεις.

______________________

Στα πλαίσια της έκθεσης, η “Propagandaskate RollinCo” θα παρουσιάσει την προσαρμογή και εφαρμογή ενός χαρακτικού της, σε περιορισμένο αριθμό κοντομάνικων t-shirt, τυπωμένα με την τεχνική της παραδοσιακής μεταξοτυπίας.

Εγκαίνια: 6 Mαρτίου, 19:00
Διάρκεια: 6-15 Μαρτίου

Propaganda Rollin co. Store
Ισαύρων 7 / 54627
(πλ. Ναυαρίνου)
Θεσσαλονίκη
2314005392
[email protected]

IMG_9630_2

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Γιώργος Χρανιώτης: «Η μοναχικότητα είναι ένας ωραίος δρόμος για να καταφέρεις να επιβιώσεις».
Βραδιές Performance στην Καντίνα Τροπικάνα!