Στο σύμπαν του Quentin Tarantino όλοι συνδέονται, όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος!
Κείμενο: Άννα Κορωνιώτη
Βλέποντας μια ταινία του Tarantino, νομίζω πως όλοι βιώνουμε αυτό το συναίσθημα, όπου νομίζουμε πως υπάρχουν πιο πολλά να «δούμε», από αυτά που βλέπουμε. Νιώθουμε ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις ταινίες του, ένα κοινό σύμπαν, όπου ζουν οι χαρακτήρες του. Βασικά, δεν το νιώθουμε απλά. Το ξέρουμε. Ξέρουμε ότι ο Vic Vega από το “Reservoir Dogs” (1992) είναι αδερφός του Vincent Vega, από το “Pulp Fiction” (1994). Ξέρουμε ότι οι Donnie Donowitz και Lee Donowitz, των ταινιών “Inglorious Basterds” (2009) και “True Romance” (1993) αντίστοιχα, είναι πατέρας και γιος. Ξέρουμε, ακόμα, ότι η μάρκα τσιγάρων που προτιμούν οι χαρακτήρες, δεν είναι άλλη από την “Red Apple”, που υπάρχει μόνο στο προαναφερθέν σύμπαν του Tarantino.
Κι ενώ, λοιπόν, εμείς προσπαθούμε τόσο καιρό να βρούμε τα κοινά σημεία στις ταινίες του, ο σκηνοθέτης έρχεται για να μας δώσει την απάντηση. Σε συνέντευξη που έδωσε ο Quentin Tarantino, στις 19 Ιανουαρίου, σ’ ένα κανάλι της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε τις εικασίες που υπήρχαν από τους σινεφίλ, ότι δηλαδή το κινηματογραφικό του σύμπαν υπάρχει και μάλιστα, δεν είναι μόνο ένα.
«Υπάρχουν δύο διαφορετικά σύμπαντα. Υπάρχει το “πραγματικότερο του πραγματικού”, όπου κατοικούν όλοι οι χαρακτήρες, αλλά υπάρχει κι αυτό το κινηματογραφικό σύμπαν». Συνεχίζοντας, ο σκηνοθέτης εξήγησε ότι αν οι χαρακτήρες του “Reservoir Dogs” ή του “Pulp Fiction” πήγαιναν στον κινηματογράφο θα έβλεπαν το “Kill Bill” (2003/4) ή το “From Dusk Till Dawn” (1996).
Αυτή του η δήλωση αποκτά πιο πολύ νόημα, αν ανακαλέσουμεστη μνήμη μας τη σκηνή από το “Pulp Fiction”, όπου ο χαρακτήρας της Uma Thurman, Mia Wallace, περιγράφει ένα επεισόδιο που γύρισε για τη σειρά “Fox Force 5”. Αν βλέπαμε τη συγκεκριμένη ταινία στην πρεμιέρα της, το 1994 (εγώ ξέρω ότι δεν την είδα τότε), δε θα δίναμε πολλή σημασία. Αν,όμως, την είδαμε αργότερα, ή ακόμα και αφού είχαμε δει τα “Kill Bill”, μπορούμε να καταλάβουμε την ομοιότητα. Στο σύμπαν του Tarantino, λοιπόν, το επεισόδιο που γύρισε η Mia Wallace, δέκα χρόνια μετά, έγινε ταινία με την ίδια πρωταγωνίστρια. (Την οποία, στο δικό μας σύμπαν, ξέρουμε ως «Uma Thurman».)
Ο σκηνοθέτης ανέφερε ακόμα ότι κάποιος χαρακτήρας από τη νέα του ταινία “The Hateful Eight”, έχει κάποιον συγγενή στο «πραγματικότερο του πραγματικού σύμπαν» του. Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να μας το δώσει στο πιάτο αποκαλύπτοντάς τον. Παρόλα αυτά, έδωσε ένα στοιχείο.
«Ο ηθοποιός που υποδύεται το συγκεκριμένο χαρακτήρα, ήταν αρχικά να παίξει αυτόν το χαρακτήρα στην άλλη ταινία, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε, λόγω του βεβαρυμμένου προγράμματός του». Μπερδευτήκατε, ή όχι ακόμα;
(Καλύτερα να μη συνεχίσετε από δω και κάτω, αν δεν έχετε δει το “The Hateful Eight”. Να, θα βάλουμε και μια εικόνα από κάτω για να μην έχετε δικαιολογίες του τύπου «μου έκανα, κατά λάθος,spoiler»!)
Αν, λοιπόν, σκεφτούμε τα ονόματα των χαρακτήρων της νέας ταινίας, σε συνδυασμό με τους χαρακτήρες από όλες τις προηγούμενες ταινίες, με λίγη βοήθεια από το διαδίκτυο φυσικά (ναι, πήρε λίγη ώρα), βρίσκουμε μια πιθανή λύση. Στο “The Hateful Eight”, ο χαρακτήρας του Tim Roth, παρόλο που μας παρουσιάζεται ως Oswaldo Mobray στην αρχή, αργότερα αποκαλύπτει ότι το «πραγματικό» του όνομα είναι English Pete Hicox. Ποιον άλλον ξέρουμε με αυτό το επίθετο; Το χαρακτήρα του Michael Fassbender δεν έλεγαν Archie Hicox στο “Inglourious Basterds”;