Skip to content

Στις πρόβες του “Ορέστη”

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτογραφία: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Λίγο πριν την πρεμιέρα του “Ορέστη”, από την ομάδα Kunst, τρυπώνουμε στις πρόβες και ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα της ομάδας.

Μιχάλης Σιώνας, σκηνοθέτης

Ο Μιχάλης είναι ο σκηνοθέτης της παράστασης και ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Kunst, μαζί με την Αννα Σωτηρούδη και την Κατερίνα Λύκου. Σύμφωνα με τον Μιχάλη, η ομάδα Kunst, με χρονολογία δημιουργίας το 2012, είναι οι ηθοποιοί που απαρτίζουν την εκάστοτε παράσταση. Kunst σημαίνει “τέχνη” στα γερμανικά και επιλέχθηκε γιατί είναι μια λέξη, που εκπροσωπεί την τέχνη στο ευρύτερο σύνολό της. Επιδιώκουν την πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων, μέσα από το θέατρο και αυτό φαίνεται στα έργα που παρουσιάζουν.

Το “Nordost” του Buchsteiner, η πρώτη δουλειά της ομάδας το 2012, έλαβε διθυραμβικές κριτικές και 2 χρόνια μετά, ο Μιχάλης σκηνοθετεί τον “Ορέστη” του Ευριπίδη, στους κοιτώνες του στρατοπέδου Κόδρα. Ένα έργο για την ανικανότητα του πλήθους, να κρίνει σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες. Σχετικά με την επιλογή του χώρου, αναφέρει πως δεν καταλαβαίνει γιατί να μην ακουστεί η ποίηση των αρχαίων τραγωδών, σε κλειστό χώρο τον χειμώνα. Αγάπησε το έργο, όταν διάβασε την μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά.

Δημήτρης Μαρωνίδης, μουσικός

Η μουσική του “Ορέστη” έχει δυο στοιχεία. Ένα μέρος της έχει φτιαχτεί κατά την διάρκεια των προβών, μαζί με τον Μιχάλη, ενώ το άλλο μέρος της φτιάχτηκε στο γραφείο. Για τον λόγο αυτό, χαρακτηρίζεται ετερόκλητη. Δηλώνει πως ήταν πρόκληση για τον ίδιο να γράψει μουσική, που θα πλαισιώνει τον λόγο σε μια παράσταση, αλλά η διαδικασία τον αντάμειψε.

Διαμαντής Αδαμαντίδης, ηθοποιός

Ο Διαμαντής είναι ο Ορέστης που θέλει να ζήσει, που πιστεύει πως έπραξε δίκαια, σκοτώνοντας την μητέρα του, και που πολεμάει να πείσει την κοινωνία για το δικαίωμά του στην ζωή. Κάνει θέατρο για το “ανεκπλήρωτο”, καθώς, από μικρό παιδί, ήθελε άλλα πράγματα από αυτά που έκανε στην καθημερινότητά του. Αγαπημένη του φράση, απευθυνόμενος στον Τυνδάρεω “φύγε γέροντα, κροταλίζεις τα γηρατειά σου και κάνουν πολύ θόρυβο”. Θεωρεί ότι η διαφορά στα θέατρα της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα είναι κυρίως ποσοτική και είναι ικανοποιημένος από τις σκηνές της πόλης. Δέχθηκε, με ενθουσιασμό, την πρόταση συνεργασίας του Μιχάλη και ανυπομονεί για την πρεμιέρα και την ανταπόκριση του κοινού.

adamantidis

Κατερίνα Λύκου, ηθοποιός

Η Ελένη της παράστασης, αποφάσισε περίπου στο λύκειο ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και το έκανε. Το κείμενο, η διαδικασία των προβών και το σκηνικό αποτέλεσμα του “Ορέστη”, αναφέρει πως δικαιώνει πανηγυρικά την επιλογή της. Λάτρης των “καθαρών γραμμών”, βρίσκει στην λιτή σκηνοθεσία, τα στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Χωρίς πολλά σκηνικά και κουστούμια, 5 άνθρωποι στην σκηνή, επικοινωνούν το κείμενο και αυτό είναι το συναρπαστικό για την ίδια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, υπάρχει στην σκηνή, για να παρουσιάσει στον θεατή ένα κείμενο που έχει μελετήσει καλά, με τον πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο.

10841639_10204553291127598_1416073820_n

Τάσος Ροδοβίτης, ηθοποιός

Ο Τάσος ενσαρκώνει τον συγκρατημένο, δειλό και άβουλο Μενέλαο και τον “αναρχικό”, επαναστάτη νέο, Πυλάδη. Δυο, εκ διαμέτρου, αντίθετους ρόλους, μιας και ο ένας επιθυμεί τον θάνατο των παιδιών, ενώ ο άλλος είναι αδερφικός φίλος και συνεργός του Ορέστη. Συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ομάδα Kunst και βρίσκει πρόκληση, τον ποιητικό λόγο του κειμένου.

rodovitis

Άννα Σωτηρούδη, ηθοποιός

Η Άννα υποδύεται την Ηλέκτρα και δεν ήθελε από μικρή να γίνει ηθοποιός, αλλά προέκυψε. Αυτό που της αρέσει στο θέατρο και ειδικά μέσα στην ομάδα Kunst, είναι ο τρόπος υλοποίησης θεωρητικών ιδεών. Η Ηλέκτρα, έχοντας χάσει κάθε στήριγμα, βασίζει την ύπαρξη της, στην ύπαρξη του αδερφού της Ορέστη. Ωστόσο, δεν κυριεύεται από τύψεις και φαίνεται πιο δυνατή και βίαιη από αυτόν, παλεύοντας με τις ευάλωτες, κοριτσίστικες στιγμές της.

10841397_10204553291567609_1086706737_n

Αλέξανδρος Τσακίρης, ηθοποιός

Τρέφοντας αισθήματα εκτίμησης και φιλίας προς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ο κύριος Τσακίρης δέχθηκε να γίνει μέλος της. Υποδύεται τον αγγελιαφόρο, που ανακοινώνει την δολοφονία του Ορέστη και της Ηλέκτρας και τον Τυνδάρεων, τον πατέρα της Κλυταιμνήστρας. Αγαπημένη του φράση μέσα από το κείμενο, η παρακάτω: “Με το θράσος που έχει ο θόρυβος, η απάτη και η αμάθεια, τα τρία αυτά χαρίσματα που κάνουν στην Ελλάδα, λαοφίλητο τον αδειανό ρήτορα και επικίνδυνο, ύστερα, ηγέτη”. Επίκαιρη για όσους φωνάζουν στα δελτία ειδήσεων, κάθε βράδυ.

tsakiris

 

 

 


Η θεατρική ομάδα Kunst παρουσιάζει την παραγωγή ‘’Ορέστης’’ του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά , σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα και μουσική Δημήτρη Μαρωνίδη, στο φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή- Φωνές της Πόλης, του Δήμου Θεσ/νίκης (διέυθυνση πολιτισμού-τουρισμού).

Πρωταγωνιστούν: Διαμαντής Αδαμαντίδης, Κατερίνα Λύκου, Τάσος Ροδοβίτης, Άννα Σωτηρούδη, Αλέξανδρος Τσακίρης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Μαρτίου 2015,στο θέατρο Άνετον, στις 21.00 με τιμές εισητηρίου 8€ και 5€.
Προπώληση εισητηρίων στο εκδοτήριο της Αριστοτέλους και στο θέατρο Άνετον στις 15/3/2015.

Email: [email protected]
Fb: www.facebook.com/KunstTheatrikeOmada
Youtube Channel : www.youtube.com/channel/UCb0AaXnavN_CYMNUrMRGQAA

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
New single: Katerine Duska – Won’t Leave
Οι Active Member επιστρέφουν!