Skip to content

Αυτή την Καθαρά Δευτέρα βγες εκεί έξω και μοίρασε αγάπη.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε το 2020 στο προφίλ του Στέφανου Ξενάκη στο Facebook.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Τέλειωσε κι ο Φεβρουάριος. Πάει κι ο Γενάρης. Χαιρετίσαμε και το 2019. Εγώ τους τελευταίους μήνες και κάτι φιλαράκια που δεν θα ξαναδώ ποτέ ξανά. Φίλους καλούς. Κάποιοι είχαν παιδιά.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Θα πετάξουμε χαρταετό. Εγώ ίσως δεν τον πετάξω με τα παιδιά μου. Βλέπεις αν είσαι χωρισμένος πατέρας στην Ελλάδα είναι πολυτέλεια να βλέπεις τα παιδιά σου τέτοιες μέρες αν δεν έχει τζίφρα.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Παλιά είχα την επιχείρησή μου και σαν αύριο θα ανταλλάζαμε ευχές με τα παιδιά μου. Παιδιά μου ήταν οι εργαζόμενοί μου. Τώρα δεν την έχω την εταιρία μου πια. Αλλά τα παιδιά μου θα είναι για πάντα παιδιά μου.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Προ ετών θα έτρωγα τα κούλουμα μαζί με τους γονείς μου. Σήμερα θα τα φάω με τη μάνα μου. Δεν έχω πατέρα πια.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Θα πετάξουμε αετό με φίλους, αγαπημένους φίλους. Δίπλα σε οικογένειες και παιδιά, δίπλα σε γνωστούς κι αγνώστους. Κάποιοι αετοί δεν θα επιστρέψουν. Θα σπάσει το σκοινί, θα φύγουν οι ουρές. Κάποιοι από δαύτους θα πάνε να βρουν τους ανθρώπους μας εκεί πάνω. Κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Οι κάτω.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Θα κάνουν παύση τα κανάλια απ’ τον κορονοϊό και τους μετανάστες. Σήμερα θα μιλήσουν για τα κούλουμα και τους χαρταετούς. Για τα χρώματα και τα παιδιά. Από αύριο πάλι η μαυρίλα.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Δεν θα έχει ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε ΔΕΗ, ούτε Χρηματιστήριο. Μικρή παύση από τα λεφτά και τα νούμερα. Απ’ το άγχος και τον πανικό.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Δεν θα έχει μποτιλιάρισμα για τη δουλειά το πρωί, ούτε το απόγευμα για την επιστροφή. Μόνο για την έξοδο, για αετούς, για χρώματα, για ουρές, για πιτσιρίκια, για χαμόγελα.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Κι αυτή την Καθαρά Δευτέρα δεν θα έχει ούτε Δημουλά, ούτε Βουτσά, ούτε Ζέη, ούτε Κόμπι. Κι άλλους πολλούς.

Καθαρά Δευτέρα σήμερα. Μια ακόμα Καθαρά Δευτέρα θα φύγει. Μια λιγότερη θα μείνει. Αλήθεια, πόσες Καθαρές Δευτέρες ακόμα μας μένουν; Δέκα, είκοσι, πενήντα;

Κι όμως εμείς θεωρούμε ότι έχουμε χίλιες. Παίζει και παραπάνω. Γι’ αυτό και δεν αγαπάμε, γι’ αυτό και δεν ανοίγουμε τα εσώψυχά μας, γι’ αυτό και δεν συγχωράμε, γι’ αυτό και δεν το ζούμε. Είναι άλλο να το ζεις, άλλο να το αποδέχεσαι. Άλλο να το ζεις, άλλο να το παρκάρεις.

Και στο τέλος τι θα μείνουν από τις Καθαρές Δευτέρες; Μόνο ιστορίες, μόνο αναμνήσεις, μόνο αγκαλιές, μόνο χάδια, μόνο όμορφες ματιές, μόνο ζεστά κοιτάγματα, μόνο συγχωρέσεις, μόνο αγάπη.

Αυτή την Καθαρά Δευτέρα φρόντισε να δώσεις μπόλικη αγάπη. Όχι μόνο στους δικούς σου. Και στους αγνώστους. Και στον τύπο στο διπλανό αμάξι. Και στον περιπτερά. Και στον τύπο στο φανάρι. Και στον γύφτο που θα σου πουλήσει τον αετό. Δώστου κάτι παραπάνω. Δεν θα τα πάρεις μαζί σου. Και στο σκυλάκι που ψάχνει για φαϊ στα σκουπίδια. Και σε κείνον που έχεις πλακωθεί μπόλικες Καθαρές Δευτέρες πίσω. Πάρτον ένα τηλέφωνο. Δώστου μια ευχή και κλείστο. Δεν χρειάζεται να του πεις πολλά. Και στα παιδιά σου. Πες τους ότι τα αγαπάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κι όταν διαβάζουν κι όταν δεν διαβάζουν. Κι όταν υπακούν κι όταν κάνουν του κεφαλιού τους. Κι όταν είναι καλά κι όταν δεν είναι. Πες τους πόσο τα αγαπάς, μόνο που είναι παιδιά σου. Ένας από τα φιλαράκια μου δεν πρόλαβε να τους το πει. Κοίτα και τον εαυτό σου στον καθρέφτη και πες σου και σε σένα επιτέλους πόσο σ’ αγαπάς. Κι εσένα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Και με τα παραπανίσια κιλά και με τα λιγοστά λεφτά και με τις λιγοστές επιτυχίες. Πες σου ότι σε αγαπάς επιτέλους. Γιατί; Γιατί είσαι εσύ. Πάντα θα είσαι εσύ. Κι αυτό αρκεί.

Περνάνε οι Καθαρές Δευτέρες και δεν ξαναγυρνούν.
Αυτή την Καθαρά Δευτέρα βγες εκεί έξω και μοίρασε αγάπη.
Μπόλικη αγάπη.
Μην περιμένεις από τους άλλους.
Ξεκίνα εσύ.

O Στέφανος Ξενάκης ζει στην Αθήνα, είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, Το Δώρο, κυκλοφόρησε το 2018 και έγινε #1 Bestseller. Δίνει ομιλίες με τίτλο 13 ιστορίες που μπορεί και να σου αλλάξουν τη ζωή. Παράλληλα, εργάζεται εντατικά για το όνειρό του, το μάθημα «ΝΑΙ, ΜΠΟΡΩ», ένα μάθημα αξιών κι αυτογνωσίας, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, από την πρώτη κιόλας δημοτικού. Είναι περήφανος πατέρας δύο κοριτσιών ηλικίας 7 και 10, της Αίνειας και της Αύρας.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι γυναίκες δεν πρέπει…
«Ανοιχτό παράθυρο στο Collioure» του Henri Matisse.