Skip to content

Stealthing: Ποινικοποείται η κρυφή αφαίρεση του προφυλακτικού;

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τι ειναι το Stealthing

Το Stealthing είναι η πρακτική όπου ο ένας σύντροφος αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου.

Πότε άρχισε να παρατηρείται

Το φαινόμενο του stealthing άρχισε να αποτελεί θέμα συζήτησης μόλις τα τελευταία χρόνια ενώ είναι μια πρακτική που σίγουρα δεν ξεκίνησε χθες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί γιατί τα θύματα συχνά αισθάνονται μπερδεμένα, δεν είναι σίγουρα αν αυτό που τους συνέβη είναι παραβίαση αφού είχαν συμφωνήσει να κάνουν σεξ. Απλώς ξέρουν ότι δεν είναι σωστό. Δεν πήγαιναν γυρεύοντας. Δεν ήταν δική τους απόφαση. Δεν το άξιζαν.

Αν το σεξ χωρίς συγκατάθεση είναι βιασμός, η αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συγκατάθεση τι είναι; Είναι και αυτό μιας μορφής βιασμού; Θα έπρεπε να διώκεται ποινικά;

Τι συμβαίνει στον κόσμο

Στην Ελλάδα δεν αποτελεί αδίκημα. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο αποτελεί πράξη βιασμού, ενώ σύμφωνα με το τα γερμανικά δικαστήρια, ένας άντρας που αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή παρά τη θέληση της συντρόφου του, υπόκειται σε δίωξη για σεξουαλική επίθεση.

Στις ΗΠΑ, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε την αφαίρεση προφυλακτικού χωρίς συναίνεση ανοίγοντας τον δρόμο και για τις υπόλοιπες πολιτείες. Ο νέος νόμος επιτρέπει στα θύματα να μηνύσουν τους δράστες – χωρίς όμως να καθιστά την ενέργεια ως ποινικό αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει τον θύτη σε φυλάκιση, εξαιτίας της δυσκολίας που υπάρχει στο να ταυτοποιηθεί εάν πρόκειται πράγματι για σκόπιμη ενέργεια ή για ατύχημα. Ανοίγει όμως την πόρτα στη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης.

Στατιστικά

Σύμφωνα με την έρευνα της Kelly Cue Davis, που δημοσιεύτηκε το 2019, το 10% περίπου των ανδρών ηλικίας από 21 έως 30 παραδέχεται πως έχει αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ. Αντίστοιχη έρευνα καταγράφει πως το 12% των γυναικών, της ίδιας ηλιακής ομάδας αναφέρουν πως έχουν υπάρξει θύματα stealthing.

Επιπτώσεις

Στη μελέτη της Brodsky (2017, Columbia Journal of Gender and Law), τα θύματα του stealthing δήλωσαν πως, όχι μόνο ανησυχούν για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και την εγκυμοσύνη, αλλά ένιωσαν και το αίσθημα της παραβίασης.

Τι να συνειδητοποιείς οτι ο σύντροφος σου, δεν ενδιαφέρεται για την αυτονομία σου, την ατομική σου αξιοπρέπεια και το δικαίωμά σου να αποφασίζεις πως θα κάνεις σέξ είναι από μόνο του μια σοβαρή παραβίαση ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο ΣΜΝ ή εγκυμοσύνης.

Κατακλείδα

Το σεξ είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και μπορεί να είναι όμορφο και ουσιαστικό, ανεξάρτητα από το αν γίνεται σε μακροχρόνια σχέση ή όχι. Όλοι μας αξίζουμε συνεναιτικό σεξ που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την επικοινωνία. Εδώ δεν χωράνε εκπτώσεις.
______________________
Πηγές:

  1. npr.org
  2. in.gr
  3. loveisrespect.org
  4. theartofcrime.gr

AUTHOR

The Abstract Girl

H Εύα Κώττα σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστων στο ΑΠΘ. Στην συνέχεια μετακόμισε για επαγγελματικούς λόγους στην Αθήνα όπου και διαμένει τα τελευταία χρόνια. Μέσα στην καραντίνα δημιούργησε το The Abstract Girl ένα blog με σκοπό να στεγάσει τις απόψεις της, τα πράγματα που την εμπνέουν και όλα αυτά που την προβληματίζουν καθημερινά. Τα αγαπημένα της θέματα αφορούν την ισότητα, την αλληλοϋποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών.
Γιατί όμως The Abstract Girl? Γιατί οραματίζεται κορίτσια αφηρημένα, που δεν χωράνε σε καλούπια, δεν φέρουν ταμπέλες και δεν περιορίζονται στα στενά όρια που η πατριαρχία τους επιβάλλει, αντίθετα εκτείνονται από το μηδέν εώς το άπειρο, δημιουργούν, ονειρεύονται και ζουν με τους δικούς τους κανόνες.

Loading...
Beater Essentials #38: Το Beater.gr επιλέγει τα τραγούδια της εβδομάδας!
Η Masami Yamamoto δημιουργεί ρούχα από πηλό!