Skip to content

Διαβάσαμε το «Σώσε με» του Δημήτρη Σίμου κι αυτή είναι η γνώμη μας!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Έναν χρόνο έπειτα από την κυκλοφορία του «Τοξικά Μάτια», ο Δημήτρης Σίμος εξακολουθεί να κινείται με στιβαρά βήματα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, με το δικό του μοναδικό στυλ, παραδίδοντάς μας φέτος πια το «Σώσε με», ένα μυθιστόρημα οι σελίδες του οποίου αιχμαλωτίζουν την προσοχή του αναγνώστη αμέσως όσο και η επιτακτική ανάγκη που απηχεί ο τίτλος του βιβλίου!

Ο Δημήτρης Σίμος προσθέτει στην συγγραφική του πορεία ένα ακόμη λαμπρό έργο, ώστε δικαίως το κοινό να αναγνωρίζει σε αυτόν έναν πολύ δυνατό εκπρόσωπο του μοντέρνου ελληνικού crime noir, και να προσδοκά να διαβάσει και άλλες εξίσου εμπνευσμένες ιστορίες του στο μέλλον.

Εν προκειμένω, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με έναν σύγχρονο μύθο μυστηρίου ο οποίος κατορθώνει να καταπιαστεί αριστοτεχνικά με λεπτά ζητήματα με φόντο το σύγχρονο πλαίσιο και το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της Θράκης, προσκαλώντας μας να πιάσουμε την άκρη του νήματος σε μία υπόθεση-αίνιγμα που περιέχει μέσα της αλήθειες αφοπλιστικά ωμές αλλά και νοήματα βαθιά ανθρώπινα.

Εν προκειμένω, η Νικόλ Πομάνου, μία νεαρή καλλιτέχνις ξυλογλυπτικής αποφασίζει να επιστρέψει για λίγο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Κρυφό, και να ανταμώσει ξανά με την μητέρα της και τις δύο αδερφές της εν όψει και του ετήσιου μνημόσυνου του πατέρα τους. Ωστόσο, σε αυτήν την οικογενειακή συγκέντρωση, δε θα καταφέρει ποτέ να δώσει το παρόν η πιο μικρή της αδερφή, Άλκηστη, τα ίχνη της οποίας χάνονται αναπάντεχα εκείνη τη μέρα. Καθώς αγνοείται η τύχη της, οι αντοχές στις σχέσεις των αγαπημένων της δοκιμάζονται. Οι συγγενείς της πρέπει πλέον να ξεθάψουν από μέσα τους όσα μυστικά τις στοίχειωναν χρόνια τώρα από το Δάσος των Μανιταριών και να τα αντικρίσουν κατάματα. Παράλληλα, σε μία απόμερη περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Θράκης, θα βρεθεί από την αστυνόμο Λουκίδη η παραμορφωμένη σορός μιας γυναίκας… Ο χρόνος κυλά μαρτυρικά για τις αδερφές Πομάνου κάθε μία από τις οποίες πρέπει πια να αναμετρηθεί με την δική της κόλαση δίνοντας διαδοχικές μάχες.

Ο Δημήτρης Σίμος υφαίνει με μαεστρία τον μίτο μίας καθηλωτικής εξιστόρησης, συστήνοντάς μας ξεχωριστούς χαρακτήρες και εισάγοντάς μας με την ευρηματικότητά του σε σκηνικά ρεαλιστικά που είναι συνάμα σχεδόν κινηματογραφικά δοσμένα. Μας βυθίζει λέξη λέξη σε έναν περίπλοκο γρίφο, η λύση του οποίου ταρακουνά για τα καλά όποιον θελήσει να μάθει γι΄αυτόν. Η γραφή του έχει μία ιδιότυπη ένταση που συνεπαίρνει και η πλοκή εξελίσσεται με γοργό ρυθμό ενώ το στοιχείο της ανατροπής τοποθετείται σε πολύ καίρια σημεία. Ταυτόχρονα, πετυχαίνει να αποτυπώσει σχεδόν φωτογραφικά πιστά την τρέχουσα πραγματικότητα αφήνοντάς μας να δούμε την απειλή που καραδοκεί όντας συχνά καλά κρυμμένη σε μέρη πέρα από τη ζώνη του κοινώς αποδεκτού και του ορθού.

Οι ήρωές του είναι άρτια σκιαγραφημένοι. Σαν να ζωντανεύουν από το χαρτί, να αποκτούν δική τους υπόσταση και μαζί με αυτούς ό,τι τους κατατρύχει και βαραίνει το μέσα τους. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο συγγραφέας σταδιακά με μία αλλιώτικη χάρη ανατέμνει τον ψυχισμό τους, μας επιτρέπει να δούμε πιο κρυφές πτυχές τους, να συναισθανθούμε τον πόνο, την αγωνία τους, να αναλογιστούμε πάνω στα κίνητρά τους, την δυναμική της αλληλεπίδρασής τους, και να ενσκήψουμε με προβληματισμό πάνω σε ζητήματα δικαίου, ειδικά του άγραφου.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε τοποθετεί σε τέτοια θέση ώστε να δεις εκ των έσω και από αρκετές οπτικές γωνίες τα πράγματα. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο θα αισθανθείς ότι έρχεσαι πολύ κοντά στη Νικόλ, ένα πρόσωπο που πασχίζει να ξορκίσει τους δαίμονες που κουβαλάει από τα περασμένα παλεύοντας να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της καθώς η συνείδησή της την τιμωρεί σκληρά κάθε τόσο.

Οδυνηρά βιώματα, υποψίες, ψέματα, υποκρισία αποκαλύπτονται. Παλιές έριδες κινδυνεύουν να αναζωπυρωθούν και να δυναμιτίσουν πάλι το κλίμα εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας προκαλώντας έναν γενικευμένο αναβρασμό στη τοπική κοινότητα. Πληγές που ποτέ δεν γιατρεύτηκαν, ζητούν πια να κλείσουν. Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μίας φιλήσυχης επαρχίας καταρρέει την ώρα που μία κοινωνία ολόκληρη στέκεται αμήχανη και μουδιασμένη μπροστά στο κακό από το οποίο συχνά αποστρέφει επιλεκτικά τα μάτια του ο Νόμος, ενώ αυτό δρα αθέατο, ανεξέλεγκτο, αμετανόητο.

Ένας χορός από ανομολόγητες ενοχές και καταπιεσμένες επώδυνες μνήμες οδηγείται σιγά σιγά σε μία κορύφωση-κάθαρση που συγκλονίζει τους κύριους δρώντες συνδέοντας με μία αόρατη, άφθαρτη κλωστή το τότε και το τώρα («… Παρόν και παρελθόν κλωθογυρνάνε μέσα στο μυαλό μου σαν δύο άλογα που στροβιλίζουν την άμαξα της λογικής προς τον γκρεμό»). Το «Σώσε με» σε ωθεί μαζί με τις αδερφές Πομάνου να βρεις το θάρρος να ξεφύγεις από την δίνη μίας ίντριγκας που ζητά να παρασύρει σε θολά νερά ό,τι στέρεο απέμεινε στην όχθη της ανθρωπιάς και της ηθικής.

«Σώσε με»
Δημήτρης Σίμος
Σελίδες: 384
Ημερομηνία Έκδοσης: 18/06/2020
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ένα ψυχολογικό θρίλερ που οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από κρυφά μονοπάτια σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη.

Loading...
Ξεκινούν τα γυρίσματα του τελευταίου κύκλου του La Casa de Papel.
Το νεοσύστατο Herrensauna label και το πρώτο κομμάτι από το επερχόμενο compilation.