Skip to content

30 κομμάτια που άλλαξαν την ηλεκτρονική μουσική για πάντα!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στα 30 χρόνια ηλεκτρονικής μουσικής, μέσα από τα κομμάτια που σχημάτισαν τον ήχο που απολαμβάνουμε σήμερα.

Εσύ, ποια από τα παρακάτω έχεις απολαύσει περισσότερο;


A Guy Called Gerald – Voodoo Ray (1988)

Η αλλαγή
Με samples από Peter Cook και Dudley Moore ηχογραφήθηκε σε μόλις δύο ημέρες, ενώ χρειάστηκε μονάχα μία για να γίνει sold out τα πρώτα 500 αντίτυπα. Δεν ήταν μεγάλη επιτυχία μόνο για το Manchester, καθώς η μελωδία και η μπασογραμμή «φόρτιζαν» τους clubbers σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Χαρακτηρίζεται πιθανώς ως το πρώτο μεγάλο acid house hit.

Η επιρροή
Όντας πλέον classic στα τέλη των ‘80s, ενέπνευσε τους πάντες από Letfield και Orbital μέχρι Happy Mondays και Sasha. Και όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Clash, μία από τις ελάχιστες-σπάνιες κυκλοφορίες που καθόρισαν την περίοδο ’88-’90.

______________________

Inner City – Big Fun (1988)

Η αλλαγή
Μετά την εμφάνιση στο top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου το 1988, ο Kevin Saunderson μαζί με τον Paris Grey έγιναν γνωστοί για τον τρόπο που «σήκωσαν» την dance μουσική από τον underground χώρο. Ένα από τα πιο κολλητικά crossover κομμάτια, το Big Fun απευθυνόταν σε νέους και παλιούς ravers.

Η επιρροή
Αποδείχθηκε πως η dance μουσική μπορεί να πάρει θέση σε charts, ενώ ενέπνευσε τους Deee-Lite, N-Joi και πολλούς Detroit DJ και παραγωγούς.

______________________

808 State – Pacific State (1989)

Η αλλαγή
Μόλις μετατράπηκε η Ibiza σε δημοφιλή clubbing προορισμό, το κομμάτι βοήθησε ώστε το νησί να μετατραπεί σε έναν αληθινό dance παράδεισο. Αναμειγνύοντας jazz, downtempo house, ambient ήχους πουλιών και το αλάνθαστο kick του Roland 808, το Pacific State αποτέλεσε μια ωδή για οτιδήποτε εξωτικό και τροπικό.

Η επιρροή
Γεωγραφικά ένα ολόκληρο νησί και DJs σαν τον Alfredo και τον Carl Cox μετέφεραν τους clubbers σε ένα μαγευτικό μέρος.

______________________

LFO – LFO (1990)

Η αλλαγή
Κλασσικό club κομμάτι φτιαγμένο στο dancefloor από το δίδυμο του Leeds, Gez Varley και Mark Bell. Τέσσερα λεπτά μιας μεθυστικής και πρωτοποριακής electronica, βασισμένης στον πρώιμο sci-fi-techno ήχο του Detroit φτιαγμένης όμως στα μέτρα της dance κοινότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιρροή
Έδωσε ζωτική πνοή στον ήχο ενός από τα πιο σημαντικά labels, το Warp Records, στρώνοντας τον δρόμο για τους Boards of Canada, Vitalic και Aphex Twin.

______________________

Future Sound of London – Papua New Guinea (1991)

Η αλλαγή
Στην κάθοδο της acid house, οι clubbers στο Ηνωμένο Βασίλειο έψαχναν καινούριο, φρέσκο ήχο τον οποίο βρήκαν στα breakbeats του Papua Nea Guinea. Η μίξη techno με ambient δημιούργησε ευφορικές νότες, που σίγουρα αναδύει μια γλυκιά νοσταλγία σε όλους τους παλιούς ravers.

Η επιρροή
Ένας προπομπός για όσα θα αποτελούσαν soundtrack για τα ‘90s, ξεκινώντας από την χαρούμενη pop του Moby έως την πειραματική electronica των Autechre.

______________________

Orbital – Belfast (1991)

Η αλλαγή
Καθώς βρίσκονταν στο Belfast, παρατήρησαν τον τρόπο που η dance μουσική βοηθούσε στο να γεφυρωθούν χάσματα κι έτσι αποφάσισαν να το αφιερώσουν σε όλους τους νεαρούς clubbers της πόλης. Ανέδειξε την φιλοσοφία της εν λόγω μουσικής και απέδειξε πως η ηλεκτρονική δεν είναι μόνο για τα clubs.

Η επιρροή
Σήμανε την αρχή της trance επανάστασης και επηρέασε μουσικούς όπως οι Photek και Pantha du Prince.

______________________

The Orb – Little Fluffy Clouds (1991)

Η αλλαγή
Χαρακτηριστικό soundtrack στην αρχή των ‘90s για αμέτρητα sunrise πρωινά, που ανέδειξε την υπεροχή της ambient μουσικής σε μια γενιά που ως τότε ήταν μεγαλωμένοι στο rave.

Η επιρροή
Αποτέλεσε βασικό ήχο της Ibiza με ένα ηλιολουσμένο ambient και ενέπνευσε ραγδαία Air και Groove Armada.

______________________

Gat Décor- Passion (1992)

Η αλλαγή
Ένα από τα πρώτα αμιγώς Βρετανικά house tracks, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα αριστούργημα για την uplifting πιάνο σύνθεσή του. Μετά το Naked Mix ακολούθησε bootleg remix με «δανεικά» στοιχεία από το “Do You Want It Right Now?” των Degrees of Motion και έτσι, επανηχογραφήθηκαν τα φωνητικά του Beverley Skeete για μια νέα έκδοση, που έφτασε 6η στα UK Charts του ’96.

Η επιρροή
Εισήγαγε την λεγόμενη vocal house, μια εποχή που αντικατοπτρίστηκε στα σχήματα των, μεταξύ άλλων, Fatboy Slim, N-Trance και Floorplan.

______________________

M-Beat feat General Levy – Incredible (1994)

Η αλλαγή
Η jungle ήταν ένα αρκετά επιδραστικό μουσικό ρεύμα στην Μεγάλη Βρετανία το ’94. Όμως τα αλάνθαστα φωνητικά του General Levy οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του είδους και η συνεργασία του με M-Beat έδωσε μια σημαντική κυκλοφορία.

Η επιρροή
Η jungle άρχισε να εμφανίζεται σε mainstream μονοπάτια και στοιχεία της επηρέασαν διάφορες μουσικές περιόδους.

______________________

Goldie – Inner City Life (1994)

Η αλλαγή
Η εμφάνισή του το ’94 έδωσε τρομερή ώθηση στην μουσική καριέρα του Clifford Joseph Price, με το Inner City Life να γίνεται αμέσως κλασσικό hit. Επανασυνδέοντας την Βρετανική pop άνοιξε δρόμους συνεργασίας με καλλιτέχνες από Björk μέχρι David Bowie.

Η επιρροή
Μια drum ‘n’ bass επιτυχία, ανεξίτηλη στον χρόνο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για Andy C, Portishead και Massive Attack.

______________________

Underworld – Born Slippy .NUXX (1995)

Η αλλαγή
Το δημιούργημα των Karl Hyde και Rick Smith το γνωρίσαμε από τα Trainspotting, στο οποίο τα synths και τα φωνητικά πήραν τα συναισθήματα μιας περιθωριοποιημένης γενιάς και τα μετέτρεψαν σε έναν πραγματικό ύμνο.

Η επιρροή
Ένα dance hit που εμφανίστηκε στο peak της Βρετανικής pop, εμπνέοντας σχήματα σαν τους The Prodigy και Leftfield, την στιγμή που τα συγκροτήματα κυριαρχούσαν στα charts.

______________________

Björk – Hyperballad (1996)

Η αλλαγή
Το ιδιοφυές μυαλό της Björk μας έδωσε το ονειρικό αυτό κομμάτι, στο οποίο συνέδεσε την χαρακτηριστικά πειραματική της pop με στοιχεία από acid house, drum ‘n’ bass και folktronica. Δημιούργημα – όραμα για ένα μουσικό μέλλον στο οποίο δηλώνεται πως δεν χρειάζεται να συμβιβαστείς για να πετύχεις.

Η επιρροή
Στην pop και όχι μόνο κουλτούρα, «σάρωσε» μουσικά είδη και επηρέασε καλλιτέχνες όπως Radiohead, Avalon Emerson και Death Grips.

______________________

The Chemical Brothers – Block Rockin Beats (1997)

Η αλλαγή
Ήρεμη μουσική δύναμη που έστρεψε την παγκόσμια σκηνή σε κάτι καλύτερο. Πέραν του ευχάριστου ακούσματος, ανέβασε ψηλά τον πήχη στο sampling για το οποίο δανείστηκε στοιχεία από τα drums του Bernard Purdie, φωνητικά του ράπερ Schoolly D. και εικάζεται ότι κάπου στο βάθος βρίσκονται και οι Pink Floyd.

Η επιρροή
Έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω μίξεις της εναλλακτικής dance μουσικής και του hip-hop, ωθώντας μια εποχή στην οποία κυριαρχεί ο τύπος των Fatboy Slim και Mr Scruff. Σημαντική επίδραση είχε και σε διάφορους άλλους καλλιτέχνες όπως Daniel Avery και Kylie Minogue.

______________________

Roni Size, Reprazent – Brown Paper Bag (1997)

Η αλλαγή
Μια χρονιά που ήδη η dance μουσική έγινε πιο «καθαρή» παραγωγικά, όμως με την ένωση της jazz, της drum ‘n’ bass και του hip hop το εν λόγω σχήμα κέρδισε το βραβείο Mercury.

Η επιρροή
Η cut-and-paste sampling τεχνικές του επηρέασαν χαρακτηριστικούς καλλιτέχνες για την εποχή – και τις επόμενες – όπως Massive Attack, DJ Shadow, Mr Scruff και άλλους.

______________________

Roy Davis Jr ft Peven Everett – Gabriel (1997)

Η αλλαγή
Πριν την εμφάνιση της garage υπήρξε η house κυκλοφορία που έδωσε πραγματικά ψυχή στα clubs, αποτελώντας μάλιστα ένα αστικό rave soundtrack.

Η επιρροή
Μια ολόκληρη γενιά Βρετανικής garage, την οποία έιχαν ως σημείο αναφοράς οι DJ Luck, MC Neat και DJ EZ και έστησε funky και bassline τεχνικές.

______________________

The Prodigy – Firestarter (1997)

Η αλλαγή
Ήδη από το ’91 οι The Prodigy βομβάρδιζαν με singles, χωρίς να λογαριάζουν πιέσεις από δισκογραφικές και κυριαρχούσαν στα charts. Έτσι, το Firestarter «αναβάθμισε» τον Keith Flint σε επαναστατικό rave frontman και εκθρόνισε το How Deep Is Your Love των Take That, παίρνοντας την κορυφαία θέση στα charts των singles – ύμνος μέχρι και σήμερα.

Η επιρροή
Έφερε το punk attitude στα dancefloors μαζί με σκληρότερες rave επιρροές.

______________________

Aphex Twin – Windowlicker (1999)

Η αλλαγή
Από το περίπλοκο μυαλό του Richard D. James έρχεται το πιο παράξενο crossover κομμάτι, το οποίο κατάφερε να αγγίξει το κοινό με το διαστρεβλωμένο μπάσο και τα βογγητά γίνοντας, με περίεργο τρόπο, ένα εναλλακτικό club classic. Το βίντεο κλιπ είναι τόσο «άρρωστο» που ταιριάζει στον χαρακτήρα του Windowlicker και στοιχειώνει ακόμα τους ακροατές – θεατές.

Η επιρροή
Γνώρισε στον κόσμο το είδος του IDM (intelligent dance music) και είχε τρομερή επίδραση στον ήχο των Squarepusher, Autechre και σε σύγχρονους κλασσικούς συνθέτες όπως Philip Glass.

______________________

Laurent Garnier – The Man With The Red Face (2000)

Η αλλαγή
Ένα ορχηστρικό, χορευτικό κομμάτι που έμπλεξε την acid jazz και την techno. Δημιουργήθηκε με πολύ περίεργο τρόπο, καθώς ο Garnier κλήθηκε να παίξει σε jazz festival και θεώρεισαι ότι δεν ήταν σωστό να παίξει μόνο techno.

Η επιρροή
Η βάση μιας νέας σχολής DJ και συγκεκριμένα κορυφαίο στην σκηνή του Βερολίνου, δίνοντας ιδέες σε καλλιτέχνες όπως Âme, Dixon, Ben Klock and Booka Shade.

______________________

Daft Punk – One More Time (2001)

Η αλλαγή
Όταν ήχησε για πρώτη φορά το One More Time, ήταν η περίοδος που η club μουσική είχε αγγίξει κορυφή. Ένωσαν vintage soul και Frankie Knuckles ήχο σε ένα διακριτικά Γαλλικό μουσικό «περιτύλιγμα».

Η επιρροή
Η house επανήλθε σε ένα δεύτερο κύμα με αφετηρία την Γαλλία και μέσα στους αμέτρητους καλλιτέχνες που επηρέασε βρίσκονται οι LCD Soundsystem, Phoenix, Cassius, Busy P. και Étienne de Crécy.

______________________

High Contrast – Racing Green (2004)

Η αλλαγή
Είναι γνωστό πως η drum ‘n’ bass φτιάχτηκε σε DIY παλέτα, την οποία το Racing Green εμπλούτισε με ορχηστρικά στοιχεία και στιβαρά kicks και έδωσε μια άλλη ατμόσφαιρα στο άλλοτε αυστηρά σκληρό είδος.

Η επιρροή
Σημείο αναφορά και μελέτης για σχήματα σαν τους Chase & Status, Nero και The Streets.

______________________

Soulwax – E Talking (2004)

Η αλλαγή
Το Βέλγιο μας έδωσε το EBM hardstyle που με τους αδερφούς Dewale έφτασε σε mainstream μονοπάτια και εξαπλώθηκε, ένα φινετσάτο μίγμα από punk, electro, techno, indie και classic rock που δεν «περιορίζεται».

Η επιρροή
Η χορευτική μουσική αφορούσε πλέον και διαφορετικό κοινό, πιο indie, εισάγοντας καινοτομίες που ακολουθούν εκτός από παραγωγοί και συγκροτήματα.

______________________

Justice Vs Simian – We Are Your Friends (2006)

Η αλλαγή
Διατηρώντας την αρχική, χαοτική DIY ποιότητα πρόσθεσαν και Γαλλική funk, έτσι ώστε πλέον να μην μπορούμε να φανταστούμε μια σωστή indie disco χωρίς αυτό το κομμάτι.

Η επιρροή
Έφτιαξε τους Simian Mobile Disco και γέννησε την σύντομη και σημαδιακή γενιά του new rave και πιθανότατα, χωρίς αυτό, να μην γνωρίζαμε τους Erol Alkan, Late of the Pier και Klaxons.

______________________

Burial – Archangel (2007)

Η αλλαγή
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης σύνδεσε μια εξελιγμένη μορφή Τζαμαϊκανής dub και jungle για να δώσει ένα «γκρίζο» soundtrack της σύγχρονης αστικής καθημερινότητας. Η κατάθεση του Simon Reynolds ότι το album Untrue είναι από τα πιο σημαντικά του αιώνα, διατηρεί βαρύτητα και ισχύ ακόμα και τώρα.

Η επιρροή
Ένα προπομπός της post-dubstep και των σχημάτων όπως James Blake, The xx, Mount Kimbie και γνωστών pop αστέρων.

______________________

La Roux – In For The Kill (Skream Remix) (2009)

Η αλλαγή
Πριν την καθολική εμφάνιση της dubstep, το είδος υπήρχε «κοιμώμενο» σε warehouse parties του νότιου Λονδίνου με το remix, μάλιστα, να αλλάζει τα πάντα.

Η επιρροή
Ένα hit που έδωσε την σκυτάλη από το new rave στο dubstep και έφερε το κοινό σε επαφή με σχήματα όπως αυτό του Magnetic Man.

______________________

Caribou – Sun (2010)

Η αλλαγή
Μπορεί η dance μουσική να χαρακτηρίζεται από ρυθμούς 4/4 και arpeggios, όμως το συγκεκριμένο κομμάτι έδειξε πως η ψυχεδέλεια στο dancefloor μπορεί να σταθεί εξίσου επάξια.

Η επιρροή
Εκτός της χαρούμενης διάθεσης στα ανοιχτά festival, επηρέασε ήχους από καλλιτέχνες σαν τους Tame Impala, Jon Hopkins, Four Tet και Floating Points.

______________________

Julio Bashmore – Au Seve (2012)

Η αλλαγή
Η σχέση της ηλεκτρονικής μουσικής με το Bristol είναι αδιαμφισβήτητη και η αίγλη επανήλθε με το Au Seve το 2012, που έδωσε ένα φρέσκο ξεκίνημα και αέρα στην house μουσική.

Η επιρροή
Μια αλλαγή στην house της Μεγάλης Βρετανίας που οδήγησε σε σχήματα σαν τους Disclosure και τους Bicep.

______________________

Disclosure ft Sam Smith – Latch (2012)

Η αλλαγή
Με θερμούς τόνους και ειλικρινείς στίχους αγάπης, το κομμάτι είναι μια ωδή στην εγκάρδια house μουσική του Frankie Knuckles και Joe Smooth. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε η EDM στην Αμερική και εκτός το headlining στα festival, έδωσε στο κοινό του όνομα του Sam Smith.

Η επιρροή
Σύστησε την Chicago house σε νέο κοινό και βοήθησε να πάει η live dance μουσική σε νέα επίπεδα και εμπειρίες.

______________________

Daniel Avery – Drone Logic (2014)

Η αλλαγή
Κομμάτι που χτυπάει ακούραστα και με ενέργεια, κάνοντας μια αναδρομή στην δουλειά των The Chemical Brothers, Drexciya και Nine Inch Nails και αποδεικνύει πως η club μουσική της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να «κουβαλάει» το παρελθόν και να κοιτάει ισάξια το μέλλον.

Η επιρροή
Με την acid «χρωστική» στην μπασογραμμή και τα γαργαριστά riffs, έστρωσε το χαλί για το είδος των Ghost Culture και Kelly Lee Owens.

______________________

Bicep – Glue (2017)

Η αλλαγή
Από blogging σε δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους και εντυπωσιακούς καλλιτέχνες, οι Bicep παρέμειναν καιρό στο underground ώσπου τελικά το Glue έφτασε και εγκαταστάθηκε στην συνείδηση του κοινού. Μια εντυπωσιακή σύνθεση από breakbeats, ambient και acid house.

Η επιρροή
Αναφορά στην υπερβατική house μουσική που μεσουρανούσε στις αρχές των ‘90s, έφερε νέο κοινό στην σκηνή και βοήθησε παραγωγούς σαν τους Ross From Friends, Mall Grab και Project Pablo να κάνουν το ξεκίνημά τους.

______________________

Peggy Gou – It Makes You Forget (Itgehane) (2018)

Η αλλαγή
Είναι δύσκολο να καθοριστεί αν θα είναι στην λίστα των αγαπημένων μας για καιρό, αλλά ο συνδυασμός του πολυδιάστατου sound design με το τραγούδι της Peggy στην μητρική της γλώσσα, έχουν όλα τα φόντα για ένα hit που θα αντέξει στον χρόνο.

Η επιρροή
Μαζί με καλλιτέχνες σαν την The Black Madonna και Honey Dijon, η Peggy εμπνεί κι αυτή νέες γυναίκες παραγωγούς να κάνουν την προσπάθειά τους να εισέλθουν στην μουσική βιομηχανία.

Loading...
Όλες οι πληροφορίες για την Αθηναϊκή εκδοχή του ο Milano Design Film Festival!
Αναβάλλεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης