Skip to content

Social Waste: Ο άνθρωπος καταστρέφει τη γη, για ένα «χαζοπαίχνιδο που έστησε ο ίδιος»!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Οι Social Waste είναι μια πολύ ιδιαίτερη  hip hop μπάντα που φημίζεται για τον πολιτικοποιημένο της στίχο, και για τον μεσογειακό της ήχο.Λίγο πριν την πολυαναμενόμενη σύμπραξη τους με τους Θραξ Πανκc  στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Τρίτη 18/06 όπου θα μας χαρίσουν μία ακόμα μπαρουτοκαπνισμένη βραδιά, Beater.gr και ο Ερμής  Ανδρεάδης επιβιβάστηκαν στην Πειρατική Γαλέρα  και μας ταξιδεύουν Στου κόσμου τα λιμάνια!

Αυτόνομη , Αυτοοργανωμένη , Αυτοδίδακτη αμμεσοδημοκρατική κολεκτίβα. Δεν μπορώ ούτε να φανταστώ πόσο δύσκολο είναι να διατηρεί αυτά τα χαρακτηριστικά και να δημιουργείς  αυτήν την μουσική. Είναι όντως τόσο δύκολο;

Είναι, γιατί προϋποθέτει συνεχή ενασχόληση πέρα από το να πας σε μία, δύο, τρεις πρόβες και στη συναυλία. Εμείς κάνουμε μόνοι μας και όλο το υπόλοιπο: συναπόφαση μέσω συνελεύσεων, διαμοιρασμό αρμοδιοτήτων στο εσωτερικό της μπάντας, εισιτήρια, βανάκια, συνεννόηση με διοργανώσεις συναυλιών, παραγγελία και διάθεση merchandise κλπ. Από την άλλη πάλι είναι και το μεράκι μας, και έχει και μια απήχηση, οπότε δεν είναι και κάτι που μας δυσανασχετεί να κάνουμε- το αντίθετο!

Ο Λεωνίδας μας έχει πει πως δεν δημιουργείται μουσική, δημιουργείτε τραγούδια γιατί τα τραγούδια έχουν και μουσική έχουν και στίχους στα τραγούδια συμμετέχουμε και εμείς που ακούμε τα τραγούδια. Γιατί κάνατε τραγούδια; Έχετε πολλά να πείτε; Έχουμε πολλά να ακούσουμε, θέλετε με τις αναφορές σας να μας κινητοποιήσετε να αναζητήσουμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε;

Ισχύει. Έχουμε συνηθίσει να λέμε «αυτή η μουσική» , αυτό το «είδος μουσικής» κλπ αλλά είναι λάθος έκφραση. Μουσική κάνει ο Ένιο Μορικόνε και μάλιστα εξαιρετικά. Εμείς κάνουμε τραγούδι: έχουμε δηλαδή στίχο, μουσική, και ερμηνεία. Επίσης κάνουμε σύγχρονο τραγούδι, δεν επανεκτελούμε παλιότερα. Χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης των επανεκτελέσεων, αλλά η επενεκτέλεση μπορεί να αλλάζει λίγο το μουσικό μέρος ή το εκτελεστικό (ή και όχι), αλλά η δομή, η ιδέα, το θέμα, ο στίχος -που δεν είναι μικρά πράγματα, ούτε…λεπτομέρειες – υπάρχουν ήδη! Εμείς τα φτιάχνουμε όλα από την αρχή!

Τώρα γιατί κάνουμε τραγούδια; Για όλους τους λόγους που αναφέρετε, αλλά και για έναν ακόμα: για να εκφραστούμε και εμείς και πιθανώς και να εκφράζουμε και άλλους, με τρόπους και λόγο που δεν υπάρχει, και ίσως και να αμφισβητεί και λίγο τα κυρίαρχα αφηγήματα.

«είμαι αυτοσχέδια και αυτοοργανωμένη μουσίκη» βρίσκουμε στους στίχους σας, «είμαστε εντελώς αυτοδίδακτοι έχετε δηλώσει, επιμένετε στο φυσικά όργανα της, επιμένετε σε κοινωνικοπολιτικό στίχο ,  επιμένετε με παρουσίες και εμφανίσεις σε ακτιβιστικές συναυλίες, φεστιβαλ στήριξης. Θα σας συναντήσουμε στο Καμπεθον και ταυτόχρονα να κάνετε έρευνα στην Λατινική Αμερική. Ons & Offs στην μπάντα και παρόλα αυτά εσείς εκεί, δεν βολευτήκατε ενώ γνωρίσατε την επιτυχία.  Γιατί; γιατί επιλέγετε το δύσκολο δρόμο έχετε γιατί έχει νόημα να αυτό; 

Εντάξει, ο καθένας από μας έχει και τη δική του ζωή και τα δικά του ενδιαφέροντα και εκτός μπάντας. Ο Γιώργης ο Νίκας κατασκευάζει και τα όργανα που παίζει, ο Λεωνίδας είναι ακαδημαϊκός ερευνητής και ειδικός στη Λατινική Αμερική, ο Χρήστος ασχολείται με κοινωνικές έρευνες ως μαθηματικός και με το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, άλλα παιδιά ασχολούνται με άλλα πράγματα, και κάποια από αυτά ίσως εμφανίζονται με κάποιο τρόπο και στη μπάντα. Αλλά τα υπόλοιπα που αναφέρεις, η αυτοοργάνωση, το ότι είμαστε εν πολλοίς αυτοδίδακτοι, η κοινωνικοπολιτική μας δράση, είναι ταυτοτικά χαρακτηριστικά των Social Waste. Δεν ξέρουμε αν είναι δύσκολος ή εύκολος ο δρόμος, αλλά αυτός είναι ο δρόμος ο δικός μας. Ο δρόμος είναι δρόμος τι ‘πά να πει είναι στραβός, που έλεγε και ο Άκης Πάνου.

Τι σας τρομάζει και τι σας κάνει χαρούμενους στον πλανήτη γη το 2024;

Μας τρομάζει το γεγονός ότι ο άνθρωπος, ο χομο σάπιες, είναι ένα αυτοκαταστροφικό ζώο. Θεωρεί εαυτόν «σοφό» αλλά είναι ίσως το πιο ηλίθιο απ’ όλα τα ζώα. Τόσο ηλίθιο που καταστρέφει τον πλανήτη που ζει, για ένα χαζοπαίχνιδο που έστησε ο ίδιος, και βασίζεται στη συσσώρευση αυτού που ο ίδιος θεωρεί «πλούτο» στην πλάτη των συνανθρώπων του αλλά και των μη ανθρωπίνων όντων γύρω του: των δέντρων ,των πουλιών, των θαλασσών, των ποταμών.

 Οι γεωλόγοι θεωρούν ότι ζούμε ήδη σε μια νέα γεωπολιτική εποχή, την ανθρωπόκαινο, κατά την οποία ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στον πλανήτη από οποιαδήποτε άλλη γεωλογική -η τελοσπάντων, μη ανθρώπινη – διαδικασία. Οπότε αυτό δε γίνεται να μη μας ανησυχεί. Χαρμούμενους μας κάνουν πολλά μικρά πράγματα, αλλά οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στη σκιά αυτου που μόλις σου περιγράψαμε.

Στα κομμάτια σας συναντάμε γκάιντα λαούτο λύρα κα. Οι ΘΡΑΞ ΠANKC  μας δηλώνουν πως η λέξη Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια  δεν φτάνει για να περιγράψει τον ήχο τους χρησιμοποιώντας και αυτοί  ως εργαλεία τους Γκάιντες, Λύρες, Νταούλια Θα σας δούμε στο Φεστιβαλ μαζί, πείτε μας λίγο για αυτή την σύμπραξη  πως λειτουργεί ?

Όταν βρισκόμαστε στη σκηνή με κάποια άλλη μπάντα, προτιμάμε να συμπράττουμε και όχι απλά να παίζει ο καθένας τα δικά του τραγούδια. Αλλιώς θυμίζει περισσότερο φεστιβάλ όπου η κάθε μπάντα έχει το χρόνο της. Με τους Θραξ μπορεί να χρησιμοποιούμε κοινά όργανα αλλά προσεγγίζουμε διαφορετικά το τελικό αποτέλεσμα. Οπότε, η σύμπραξή μας στη σκηνή θα είναι ένα πάντρεμα της Πανκοπανηγυροψυχεδέλειας των Θραξ και της Hip Hop αισθητικής από την πλευρά μας.  Το κοινό μας πρόγραμμα έχει πολύ ενδιαφέρον και όποιος έρθει να το δει, νομίζουμε θα του αρέσει πολύ.

Αυτό αν θέλετε το απαντάτε γιατί είμαστε και στην Θεσσαλονίκη με πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ κι η πόλη συνήθως δεν βλέπει άλλους πρωταθλητές. Μας έχετε πει πως από η φάση που έχετε πανηγυρίσει περισσότερο είναι η πάσα του Σπανούλη στο Πρίντεζη και ο Ζαχοβιτς με την Ρεάλ και κάτι τέτοια .Τον Ιούνιο του 2024 έχετε αναθεωρήσει τις πιο Ολυμπιακές σας στιγμές? (Για τον Λεωνίδα και τον Χρήστο κυρίως)

Λ: Παρότι απ’όταν ανέλαβε την ομάδα ο Μαρινάκης έχω κόψει το γήπεδο, ομολογώ ότι δε γίνεται κάποιος Ολυμπιακός να μην πανηγυρίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο. Κατά τα αλλά, εγώ -ως μπασκετικός – είμαι χαρούμενος για τον προπονητή που έχουμε, το Γιώργο Μπαρτζώκα, κι ας έχει φάει τόσο πόλεμο λάσπης, άδικα. Όσο όμως είναι στο τιμόνι δε φοβόμαστε.
Χ: Δεν ήμουν ποτέ οπαδός. Από μικρός ήμουν Ολυμπιακός και από τότε που με θυμάμαι μου άρεσαν τα αθλήματα, και να παίζω και να βλέπω. Τα τελευταία σίγουρα 10 χρόνια υποστηρίζω την ομάδα της πόλης που μεγάλωσα (Αστέρας Τρίπολης). Επίσης, όταν παίζει Ολυμπιακός – Αστέρας είμαι με τον Αστέρα (δεν ξεχνάω και ένα κύπελο που μας «πήρε»). Από εκεί και πέρα εννοείται χάρηκα με τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλου του Ολυμπιακού όπως χαίρομαι και με το μπάσκετ που παίζει ο Ολυμπιακός. Μέχρι εκεί.

Στο Beater κάνουμε ότι κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι το καλό πρέπει να προβάλλεται. Τελικά αλλάζει ο κόσμος Κεμαλ?

Αλλάζει! Αλλά μπορεί και να αλλάξει προς το χειρότερο! Οπότε καμιά φορά θα πρέπει να παλέψουμε έστω να μη συμβεί αυτό, εφόσον η αλλαγή προς το καλύτερο μας φαίνεται εκείνη τη χρονική στιγμή ανέφικτη. Και σε κάθε περίπτωση, καμία φορά ο ρόλος μας είναι να κρατάμε ένα φωτάκι αναμμένο. Αν δε φωτίσει και τον υπόλοιπο κόσμο, τουλάχιστον να μη σβήσει.

______________________

Social Waste – Θραξ Πανκc live:

Τρίτη 18 Ιουνίου
Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη
Εισιτήρια: εδώ

AUTHOR

Ερμής Ανδρεάδης

Τρώει όλα τα λεφτά του βλέποντας θέατρο και αγοράζοντας καλοκαιρινά ρούχα. Πηγαίνει σε συναυλίες, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ή και δύο... μπορεί και τρεις! Όταν ήταν μικρός, ήθελε να γίνει αεροπόρος. Σπούδασε φιλόσοφος.

Loading...
O Γιάννης Χαρούλης έρχεται τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη!
«Οι απομείναντες», το ποίημα της Παρασκευής.