Skip to content

Τα μικρά βιβλιοστέκια της Θεσσαλονίκης!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Για σένα που βρίσκεσαι ακόμα στην πόλη και τριγυρνάς πιστά στα στενά και στις στοές της Θεσσαλονίκης ή στους πιο πολυσύχναστους δρόμους οφείλεις να επισκεφτείς τα παρακάτω βιβλιοπωλεία, αν δεν το’ χεις κάνει ήδη. Μικρά ή μεγάλα, άλλα πιο οικονομικά, άλλα που προσφέρουν τη θαλπωρή μιας καφετέριας για να διαβάσεις το βιβλίο σου, όλα ανεξαιρέτως αποτελούν μικρές οάσεις για έναν λάτρη του βιβλίου. Άλλωστε, η αναζήτηση νέων βιβλιοπωλείων αποτελεί την πιο αφοσιωμένη ασχολία ενός βιβλιόφιλου!

Βιβλιοπωλείο το Κεντρί, κ. Αντώνης Ελευθεράκης / Φωτο: Βικτωρ Μαλκιεβιτς, www.lifo.gr

Βιβλιοπωλείο το Κεντρί

Το Κεντρί λειτούργησε για πρώτη φορά το 1985 και εκτότε λειτουργεί ασταμάτητα. Παρότι άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες, οι αρχικές χειροποίητες ξύλινες κατασκευές μέσα στις οποίες φωλιάζουν τα βιβλία έχουν μείνει αναλοίωτες. Μοιάζει η πιο παραγεμισμένη με βιβλία όψη της Ναυαρίνου που σε κάνει να αναρωτηθείς αν υπάρχει χώρος και για άλλα. Η απάντηση; Πάντα υπάρχει. Εκτός από βιβλιοπωλείο, εκδίδει βιβλία και φιλοξενεί κι άλλες ελευθεριακές εκδόσεις. Κόμικς που δε μπορείς να βρεις αλλού, ποίηση, δοκιμιακά βιβλία κι ό,τι άλλο μπορεί να ψάξει κανείς. Εν ολίγοις, σε αυτό το βιβλιοπωλείο μπορείς να βρεις όλες τις εκδόσεις.

Δημητρίου Γούναρη 22
facebook: tokentribooks


Σαιξπηρικόν βιβλιοπωλείο/εκδόσεις- popaganda.gr

Σαιξπηρικόν

Το βιβλιοπωλείο Σαιξπηρικόν ιδρύθηκε από έναν λογοτέχνη το 2005. Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε την εκδοτική του δραστηριότητα. Το όνομα του παραπέμπτει στην επιβλητική ατμόσφαιρα που παρασέρνει όποιον περνάει το κατώφλι του. Η έπμνευση προφανώς ήρθες από το περίφημο Shakespeare and Company του Παρισιού. Εκείνο που το χαρακτηρίζει είναι η αγάπη για την ποίηση, η ποιητική γωνιά της Θεσσαλονίκης που οι βιβλιόφιλοι συνεχίζουν να το στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Ανάμεσα σε πολλές άλλες, αυτό το χρόνο στοχεύει και στις εκδόσεις ξενόγλωσσης λογοτεχνίας, με στόχο να δημιουργήσει μια πολυπολιτισμική ματιά.

Ας μην παραλείψουμε να σημειώσουμε ότι καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και έκδοση νέων ελληνικών έργων.

Πατριάρχου 8 και Σκρα
facebook: saixpirikon


Ακυβέρνητες Πολιτείες

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα βιβλίου και εντύπου. Με μότο ενάντια στην εμπορευματοποίηση του βιβλίου, η κοινότητα αυτή, που στηρίζει και στηρίζεται από τους ανθρώπους του βιβλίου στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα χώρο τέχνης, καλώντας τον κάθε βιβλιόφιλο να γίνει κομμάτι του. Στον ίδιο χώρο, θα βρεθείς μπροστά σε μια μηχανή του καφέ και σε μερικά ξύλινα τραπεζάκια που σε πείθουν ότι είσαι σε μια από τις πιο cozy καφετέριες της πόλης. Ένα στέκι της διανόησης και της τέχνης, με εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και, φυσικά, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και παρουσιάσεων. Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες έχουν μάλιστα και e-shop, όπου μπορείς να παραγγείλεις ό,τι σου αρέσει.

Αλ. Σβώλου 28
www.akybernitespoliteies.org


Οκτάνα

Ανάμεσα στους πολυσύχναστους δρόμους της Τσιμισκής και της Ναυαρίνου σε περιμένει ο πιο καλά κρυμμένος θησαυρός. Στο βιβλιοπωλείο Οκτάνα βρίσκουν καταφύγιο τα πιο vintage βιβλία που μπορείς να εντοπίσεις στην πόλη. Ένας θησαυρός μεταχειρισμένων βιβλίων σε χαμηλές τιμές με το πιο παλιό βιβλίο να χρονολογείται το 1885. Τα βιβλία και τα περιοδικά που μπορείς να βρεις ανήκουν σε πολλά είδη και μπορείς να χαθείς με τις ώρες ανάμεσα στα ξύλινα ράφια. Εκτός των μεταχειρισμένων, το Οκτάνα στηρίζει και καινούρια βιβλία από μικρούς και ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους.

Ισαύρων 8
facebook: oktanabooks


Βιβλιοβάρδια

Βιβλιοβάρδια Θεσσαλονίκης, @thedegenerateprotectorate

Το βιβλιοπωλείο Βιβλιοβάρδια  είναι ένα ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο που φημίζεται για δυο λόγους. Όχι μόνο δεν κλείνει ποτέ και μένει ανοιχτό όλη την ημέρα και όλο το βράδυ, αλλά μπορείς να βρεις και τις πιο χαμηλές τιμές σε όλα τα βιβλία. Η Βιβλιοβάρδια λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς της Ναυαρίνου. Το ραφάκι μπροστά στη βιτρίνα πάντοτε αποτελεί ένα θέλγητρο για τους διαβάτες.

Πέρα από  την Θεσσαλονίκη (Γούναρη 28), μπορείς να τους βρεις στην Χανιώτη, στη Σκάλα Φούρκας, στον Ν.Μαρμαρά, στη Νικήτη, αλλά και στην Ν.Ηρακλείτσα στην Καβάλα.
facebook: vivliovardia


Κωνσταντινίδης

Κωνσταντινίδης, @artcore

Το πρώτο βιβλιοπωλείο λειτούργησε το 1955 από την πρώτη γενιά Κωνσταντινίδη, μέχρι να το αναλάβουν οι τωρινοί του ιδιοκτήτες, τα δύο αδέρφια της επόμενης γενιάς, τη δεκαετία του ’90. Αν και ξεκίνησε με προσανατολισμό τις θεωρητικές επιστήμες και τις ανθρωπιστικές σπουδές, με τα χρόνια έγιναν πολλά βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας. Άλλαξαν πολλές φορές τοποθεσία μέχρι να φτάσουν στην Μητροπόλεως, όπου τους βρίσκουμε σήμερα. Εστιάζουν σαφώς λίγο περισσότερο στις ξενόγλωσσες εκδόσεις, οπότε είναι εκείνο το βιβλιοπωλείο στην Θεσσαλονίκη που μπορεί να βρει κανείς όποιο ξενόγλωσσο βιβλίο θελήσει.

Μάλιστα έχουν καθιερώσει τα ευπώλητα της εβδομάδας. Εναι μια λυτρωτική παράδοση και αποτελεί εγγύηση για κάποιον που έχει reader’s block. Για μένα είναι ένα οδηγός που πάντοτε λαμβάνω υπόψιν.

Μητροπόλεως 92
facebook: konstantinidisbooks


Γιάφκα βιβλιοπωλείο

Στην Γιάφκα μπορείς να βρεθείς περπατώντας λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ναυαρίνου. Βρίσκεται εκεί από το 2011. «Το ισχυρότερο όπλο στον κόσμο ήταν, είναι και θα είναι οι λέξεις» λένε, έτσι το βιβλιοπωλείο αυτό αποτελεί τη «γιάφκα» του κάθε αναγνώστη. Οι άνθρωποί του προσανατολίζονται στην υποστήριξη των νέων συγγραφέων της πόλης, έχουν μια παιδική γωνιά για τους μικρούς αναγνώστες και συχνά προσφορές για τους μεγάλους αναγνώστες. Σημαντικό κομμάτι αποτελούν και οι παρουσιάσεις βιβλίων για μικρούς και μεγάλους, διαδραστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις.

Γρ. Παλαμά 21

Φωτογραφία εξωφύλλου: www.popaganda.gr/

AUTHOR

Γιώτα Συνιρίδου

Κοινωνική λειτουργός ταγμένη στη λογοτεχνία και στην αρθρογραφία.

Loading...
«Test κοπώσεως», το ποίημα της Παρασκευής.
in miniature: Ένα διημέρο καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Σύρο.