Skip to content

Οι Σκιαδαρέσες και η μουσική εξωστρέφεια που μας έλειπε.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Τις πρωτοάκουσα πίσω στο 2020, όταν περνούσα αμέτρητες ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, μιας και… τι άλλο να κάνεις στην καραντίνα; Όσο εμείς οι υπόλοιποι χαζεύαμε στις οθόνες μας όμως, οι δίδυμες αδελφές Σκιαδαρέσες δημιουργούσαν. Άλλοτε τραγούδια, άλλοτε βίντεο. Και τα τέσσερα-πέντε τραγούδια τους που έβρισκες στο YouTube, έγιναν δέκα, και τα δέκα είκοσι κ.ο.κ.

Τι είναι αυτό όμως που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό το μουσικό δίδυμο που τραγουδούν και παίζουν κιθάρα; Οι μοναδικές μελωδίες τους; Οι «παράταιροι» στίχοι τους; Ο αυθορμητισμός και η εξωστρέφειά τους; Δεν ξέρουμε ακριβώς. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι έχουν κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου και αποτελούν πλέον ένα από τα σπουδαιότερα ανερχόμενα ονόματα στην σύγχρονη ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή.

Με αφορμή το live τους στη Θεσσαλονίκη και τον κινηματογράφο Ολύμπίον στις 20/11, κάναμε μια συνέντευξη η οποία μας πήγε βόλτα στο Ναύπλιο, με παρέα τον Βαγγέλη και τον Άρη και μιλήσαμε για.. τρίχες, για το πώς ξεκίνησαν, τον Στάμο Σέμση, τη μουσική και τη στιχουργία τους, τα αγαπημένα τους τραγούδια, τον κόσμο και τα live, καθώς και την… Eurovision. Πάμε να τις γνωρίσουμε παρέα!

Γεια σας Σκιαδαρέσες! Πού βρίσκεστε; Τι κάνετε τώρα;

Νίκη – Καλώς σας βρήκαμε.

Όλγα – Είμαστε στη Νέα Σμύρνη, όπου είναι το σπίτι του αγοριού μου. Εγώ πίνω ένα τσάι και η Νίκη τρώει ένα τοστ.

Πώς γεννήθηκαν οι Σκαδιαρέσες;

Όλγα – Έκανε σεξ η μαμά μας με τον μπαμπά μας πριν ακριβώς 25 χρόνια και κάτι ημέρες και μετά από 8-9 μήνες, γεννηθήκαμε (γέλια). Βγήκα πρώτη εγώ για 41 δευτερόλεπτα και μετά η Νίκη.

Νίκη – Αλλά λένε ότι το μωρό που βγαίνει δεύτερο, έχει συλληφθεί πρώτο γιατί είναι πιο μέσα στην κοιλιά.

Όλγα – Αυτό το λένε αυτοί που βγήκαν δεύτεροι. (γέλια)

Το μουσικό δίδυμο όμως; Πώς γεννήθηκε;

Όλγα – Μέσα στην καραντίνα, η Νίκη έπιασε μια κιθάρα και άρχισε να παίζει.

Νίκη – Γενικά, με την Όλγα κάναμε συνέχεια καλλιτεχνικά πράγματα επειδή βαριόμασταν στο σπίτι. Κάπως έτσι ξεκίνησε, Είχαμε μια κιθάρα στο σπίτι, δεν ξέραμε πώς να παίζουμε και είπαμε «πάμε να γράψουμε κάτι». Είχαμε δοκιμάσει να κάνουμε διασκευές μέσα στην καραντίνα και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να γράψουμε κάτι δικό μας. Το κάναμε χωρίς να θεωρήσουμε ότι ήταν κάτι σοβαρό. Αλλά επειδή το πρώτο ήταν το Ναύπλιο, σοβαρέψαν τα πράματα.

Όλγα – Δεν παίζεις με το Ναύπλιο! (γέλια)

Νίκη – Σκεφτήκαμε ότι μπορεί να έχει ενδιαφέρον όλο αυτό. Μετά, αφού κάναμε το ένα, μας έπιασε τρέλα και κάναμε σαράντα πέντε.

Πώς είναι να είστε αδελφές και παράλληλα «συνάδελφοι» σε ένα μουσικό δίδυμο; Βοηθά η σχέση σας ή αντιμετωπίζετε δυσκολίες;

Νίκη – Είναι τέλειο, γιατί δεν δουλεύουμε στην πραγματικότητα. Είναι όπως όταν ήμασταν μικρές και κάναμε μια παράσταση για τους γονείς μας στο σαλόνι. Όπως και τότε, σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε κάτι προκειμένου να περάσουμε καλά. Ωστόσο, στο πρακτικό κομμάτι που είναι όντως δουλειά, δεν τα πηγαίνουμε καλά. Επειδή οργανώνουμε μόνες μας τα live, συνεννοήσεις, αφίσες, όλη γενικά την παραγωγή, εκεί δεν τα πηγαίνουμε καλά. Γιατί εμένα δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό, ούτε και στην Όλγα, με την διαφορά ότι εγώ δεν το κάνω, ενώ η Όλγα το κάνει.

Όταν λες ότι δεν τα πηγαίνετε καλά, τι εννοείς; Μαλώνετε;

Όλγα – Μαλώνουμε, ναι! Αλλά για πολύ μικρά πράγματα. Πάνω στα κομμάτια συμφωνούμε απόλυτα. Μαλώνουμε εάν είναι φορτισμένη η ημέρα και αν έχουμε και οι δυο νεύρα. Αλλά πάνω στη δουλειά δεν μαλώνουμε.

Πότε ξεκινήσατε να κάνετε μουσική;

Όλγα – Μέσα στην καραντίνα, η Νίκη ξεκίνησε να προσπαθεί να παίξει στην κιθάρα ένα τραγούδι.

Νίκη – Μετά από εκείνη την πρώτη καραντίνα, που μας έβγαλαν έξω για ένα καλοκαίρι, έτυχε να γράψουμε και άλλα δικά μας τραγούδια. Ύστερα μας ξανακλείσανε, και πολύς κόσμος ήταν στο σπίτι. Επομένως πολύς κόσμος χάζευε στο YouTube και κάπως λειτούργησε όλο αυτό.

Φεύγουμε από την καραντίνα και τον Covid και πάμε στα live. Από εκεί που ήσασταν ένα μουσικό δίδυμο που αγαπήσαμε μέσω της οθόνης, ξεκινήσατε τα live και να βγαίνετε προς τα έξω. Πώς ήταν για εσάς αυτή η μετάβαση;

Όλγα – Πάντα θέλαμε να κάνουμε live. Πάντα σκεφτόμασταν τι ωραία που θα ήταν να τραγουδάμε ζωντανά. Αλλά κάνοντας βίντεο στο YouTube σαν Σκιαδαρέσες, δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα χρειαστεί να κάνουμε live. Μάς έγινε μια πρόταση από το φεστιβάλ ζωγράφου και σκεφτήκαμε να το δοκιμάσουμε.

Πώς το βιώνετε όμως το live, με εκατοντάδες κόσμο να τραγουδούν μαζί σας τα τραγούδια σας;

Όλγα – Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ, περνάω τέλεια στο live. Έχω τρομερό άγχος βέβαια. Μόλις τελειώνει, νιώθω απίστευτη κούραση επειδή σφίγγομαι όλη την ώρα από το στρες. Αλλά περνάω πολύ ωραία. Απλώς δεν θα ήθελα να είναι απανωτά. Δηλαδή κάποια στιγμή που έπρεπε να κάνουμε πέντε live στη σειρά, λίγο κουράστηκα.

Νίκη – Είναι πολύ κουλό συναίσθημα που υπάρχει από κάτω κόσμος που ξέρει τα τραγούδια μας. Οριακά δεν το συλλαμβάνει το κεφάλι σου ότι είσαι εσύ πάνω στη σκηνή και ότι είναι δικά σου τα τραγούδια.

Τι μουσική κάνουν οι Σκιαδαρέσες; Τι μουσική θα λέγατε ότι δημιουργείτε;

Όλγα – Κάνουμε μουσική επιτυχία (γέλια). Δεν ξέρουμε! Έχουμε κάποια κομμάτια που είναι πιο ροκ, κάποια που είναι πιο folk, κάποια πιο μπαλάντες. Δεν νομίζω ότι κάνουμε ένα συγκεκριμένο είδος. Το μόνο κοινό που βλέπω εγώ σε όλα τα κομμάτια είναι εγώ και η Νίκη. Σίγουρα κάποιος έξω από αυτό μπορεί πιο εύκολα να εντοπίσει κοινά στοιχεία και να τα κατατάξει. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Στάμο Σέμση; Πείτε μου μερικά πράματα για τη συνεργασία σας. Πότε ξεκίνησε;

Νίκη – Ο Στάμος έχει φτιάξει αυτό το κανάλι όπου ποστάρει διάφορα βιντεάκια, κάποια με δικό του υλικό, κάποια συνεργασίες, γενικά ό,τι του αρέσει και περνάει καλά. Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε παρέα μας είπε γιατί δεν κάνουμε κάτι μαζί. Φαντάσου το πρώτο μας βίντεο ήταν πρόζα πάνω σε δική του μουσική. Στην ουσία τα τραγούδια μας φτιάχτηκαν ως «έλα να κάνουμε κάτι ενδιαφέρον στο κανάλι του Στάμου». Μετά κολλήσαμε φιλικά και καλλιτεχνικά και κάναμε girl band.

Οπότε ποιος είναι ο ρόλος του σήμερα στο σχήμα σας;

Όλγα – Κάνει την παραγωγή, την ενορχήστρωση, τα βίντεο, παίζει όργανα και τέλος το μοντάζ το κάνουμε όλοι μαζί.

Σε συζητήσεις σε παρέες με φίλους και γνωστούς, καταλαβαίνω ότι είστε από τα πλέον αγαπημένα ανερχόμενα μουσικά ονόματα. Πώς την λαμβάνετε και διαχειρίζεστε την αγάπη του κόσμου;

Όλγα – Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα. Μας κάνει εντύπωση ότι γίνεται sold out ένα live. Έχουμε άγχος ότι μπορεί να μην έχει κόσμο. Είναι κάτι δικό μας που έχουμε φτιάξει από την αρχή, οπότε εμένα με χαροποιεί πάρα πολύ αυτή η αποδοχή. Νιώθω ευγνώμων που συμβαίνει. Αλλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πλήρως.

Το μπλε του καναπέ, Το τραγούδι του Άρη, Ναύπλιο, Σκουπιδότοπος και άλλα τόσα ωραία τραγούδια μας έχετε χαρίσει. Ποιο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας;

Όλγα – Αλλάζει ανά περιόδους. Το Τρίχες είναι το αγαπημένο μας από τότε που το γράψαμε για μια παράσταση. Στη αρχή ήταν το Δεν μένω μακριά, αλλά συνεχώς αλλάζει!

Νίκη – Αυτό που μας εκπλήσσει πάντα είναι ο Το τραγούδι του Βαγγέλη. Είχαμε πάει στον Στάμο το πρώτο take, για να το ακούσουμε. Αυτός το δημοσίευσε, ενώ ήταν ξεκούρδιστη η κιθάρα και ξαφνικά απέκτησε πάρα πολλά views. Δεν το είχαμε παίξει έκτοτε μέχρι να κάνουμε το live. Οπότε, κάθε φορά που το παίζουμε στην πρόβα πριν τα live συνειδητοποιούμε ότι είναι καλό τραγουδάκι (γέλια).

Οπότε, πώς είναι η διαδικασία ηχογράφησης για εσάς;

Όλγα –  Τις περισσότερες ηχογραφήσεις τις κάνουμε live take, δηλαδή κιθάρα και φωνές ταυτόχρονα.

Νίκη – Πολλά όπως και το πιο πρόσφατο το Τραγούδι του μαλάκα, είναι one take, γιατί μας αρέσει η ενέργεια του πρώτου take, που είναι αγχωμένο, πασχίζεις να μην κάνεις κάποιο λάθος και το μάτι είναι πανικοβλημένο. Στο Ρεύμα για παράδειγμα, στο  τέλος  δεν έχουμε πει τους τελευταίους στίχους γιατί εγώ νόμιζα ότι έχει γίνει λάθος και σταμάτησα να τραγουδάω. Αλλά ακόμη και τέτοιο λάθος να κάνουμε, συνήθως κρατάμε το πρώτο take.

Όλγα – Και για εμάς είναι ωραίο αυτό γιατί περνάμε καλυτέρα και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να το κάνουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε για να βγει όσο το καλύτερο γίνεται. Γιατί αν μπεις σε αυτό, δεν βγαίνεις ευκολά. Ποτέ δεν θα είναι όσο καλό θες. Μάλιστα, είδαμε ότι κομμάτια που βγήκαν με το πρώτο take είχαν περισσότερη απήχηση και πηγαίνουν πολύ καλύτερα από κάποια που έχουν πιο πολλή παραγωγή.

Πότε θα κυκλοφορήσει άλμπουμ;

Όλγα – Δεν θα κυκλοφορήσει κάποιο album. Αυτά που έχουμε τώρα στο Spotify και το YouTube σαν album δεν είναι θεωρητικά; Πρέπει να τα ξανακάνω για κάποιο λόγο; Δηλαδή αν φτιάξουμε καλύτερα τον Άρη, δεν θα ακούς τον παλιό; Ωστόσο, έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις να κυκλοφορήσουμε κάποια CD που να έχουν δέκα άσχετα τραγούδια. Αλλά όλο αυτό είναι άλλη διαδικασία που θέλει budget, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη.

Τι μουσική ακούτε στο σπίτι, στο αμάξι ή στο κινητό;

Όλγα – Ακούμε διάφορα. Δεν θα λέγαμε ότι ακούμε συγκεκριμένο είδος. Συνήθως, κολλάμε με κάποια τραγούδια και τα ακούμε μέχρι να τα σιχαθούμε.

Δηλαδή τώρα εάν πάμε στο Spotify σας, ποια θα είναι τα πρώτα τρία τραγούδια που ακούτε περισσότερο;

Όλγα – Εμένα τα τελευταία μου είναι το I do anything for love, το τραγούδι του Ιούδα Jesus Christ Super Star και το You & I της Lady Gaga.

Νίκη – Εμένα, το Spotify έχει γεμίσει με χορευτικά τραγούδια, επειδή ο αδελφός μας χρησιμοποιεί το προφίλ μου για να κάνει γυμναστική (γέλια). Θα σου πω όμως τι άκουσα τελευταία στο αμάξι. Άκουσα το Suzanne του Cohen, το Canción Mixteca και το Propaganda, ένα πολύ ωραίο ιταλικό ραπ.

Νιώθετε ότι από αυτά που ακούτε, επηρεάζεστε και στο να γράψετε τη δική σας μουσική;

Όλγα – Μερικές φορές γράφουμε αυτά που ακούμε και το συνειδητοποιούμε μετά. (γέλια) Για παράδειγμα, το Ρεύμα είναι το Viva la vida loca του Ricky Martin.

Νίκη – Όταν ακούω μουσική στο αμάξι και ακούω ένα κουλό είδος ή κάτι που με ενθουσιάζει, σκέφτομαι ότι έχω όρεξη να γράψω κάτι σχετικό, να πάω σπίτι να παίξω στην κιθάρα.

Πέρα από την μουσική, πάμε λίγο στους στίχους. Κάποιοι θα τους αποκαλούσαν «ασυμβίβαστους», «ασυνάρτητους», μακριά από τα καθιερωμένα, ίσως και ποιητικούς. Τι θέλετε να πείτε με αυτή τη στιχουργία στα κομμάτια σας;

Όλγα – Δεν είναι συγκεκριμένη απόφαση, είναι όπως προκύψει. Σιγουρά χρησιμοποιούμε δικά μας ερεθίσματα και αν θέλουμε να πούμε κάτι, θα το πούμε με μια δική μας εικόνα και συνειρμό που μπορεί να μην καταλάβει ακριβώς ο άλλος τι θέλουμε να πούμε. Κάποια είναι ποιήματα, κάποια παλιά κείμενα, άλλα είναι απλώς για τη ρίμα. Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένο στόχο.

Νίκη – Πέφτει πολλή δουλειά στην πραγματικότητά, κι ας φαίνεται «ό,τι να ναι». Καθόμαστε πολλές ώρες πάνω από τους στίχους με την Όλγα, τα σκεφτόμαστε και τα ξανασκεφτόμαστε. Αλλά ο λόγος που το κάνουμε αυτό δεν είναι για να βάλουμε τη λογική πίσω. Όσο περισσότερο το σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ πέφτει η άμυνα και θα σου έρθει κάτι που δεν έχεις σκεφτεί.

Γιατί δεν δίνετε συνεντεύξεις;

Όλγα – Γιατί μας είναι δύσκολο. Θέλουμε να έχουμε κάτι να πούμε, να προωθήσουμε. Τώρα που έχουμε το live στη Θεσσαλονίκη, Εάν δεν έχουμε κάποιο άλλο κίνητρο, δεν μας είναι  και το πιο εύκολο. Τώρα κάπως έχουμε συνηθίσει, διότι στην αρχή δεν νομίζω ότι το κάναμε καλά.

Μιας και αναφέρθηκε το live, τι να περιμένει ο κόσμος από αυτή τη μουσική συνάντηση;

Νίκη – Να περιμένει να ακούσει σίγουρα τα τραγούδια μας. Το concept είναι λίγο διαστημικό, έχει στοιχεία stand up αλλά όχι ακριβώς stand up… στοιχεία που έχουν και τα κομμάτια μας, που μιλάμε, σαν σκετσάκια στο πλαίσιο του τραγουδιού. Έχει τον Στάμο που παίζει μπάσο και βιόλα. Και σίγουρα μερικά φάλτσα (γέλια).

Όλγα – Έχει εμένα, έχει εσένα. Μπορεί να έχει ποπ κορν, γιατί θα είναι στο Ολύμπιον.

Ποια είναι η φιλοδοξία των Σκιαδαρεσών;

Όλγα – Παγκόσμια κυριαρχία. Να γίνουμε πρόεδροι. Λευκέ Οίκε, σου ερχόμαστε! (γέλια).

Νίκη – Ο πιο ουτοπικός στόχος είναι να πάμε στην Eurovision (γέλια).

Θα πηγαίνατε δηλαδή στη Eurovision;

Όλγα – Σαν τρελές! Ποιος δεν θέλει να πάει Eurovision; Δεν ξέραμε εάν θα τραγουδούσαμε ή τι θα κάναμε ακριβώς, αλλά θα θέλαμε να πάμε, ναι.

Πέρα από την Eurovision και την… παγκόσμια κυριαρχία όμως;

Όλγα – Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τόσο μακριά. Το πιο μακριά που έχουμε σκεφτεί είναι η Eurovision. Ίσως εάν μπορούσαμε να φτάσουμε κάποιο επετειακό, όταν είμαστε 80 χρονών.

Πλάνα έχετε για τον χειμώνα;

Όλγα – Ναι, θέλουμε να κάνουμε live και να συνεχίσουμε να βγάζουμε κάποια τραγούδια. Κυρίως όμως θέλουμε να μπούμε σε ένα καλύτερο πρόγραμμα οργάνωσης σε σχέση με τα live. Iδανικά, θέλουμε να κάνουμε live μέσα στις γιορτές, ίσως κάτι μεγάλο στην Αθήνα.

Νίκη – Ενδεχομένως να μεγαλώσουμε λίγο την μπάντα του live, δηλαδή να προστεθεί και κάποιο άλλο όργανο: κάποιο drums ή keyboard. Ενδεχομένως να αλλάξουμε λίγο την αίσθηση του live, να γίνει πιο θεατρική.

Να περιμένουμε κάποιο νέο τραγούδι σύντομα;

Νίκη – Έχουμε το Τραγούδι του μαλάκα. Κάποιο άλλο τόσο σύντομα όχι, γιατί έχουμε και το live στην Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάποια στα χέρια μας, αλλά δεν τα έχουμε ηχογραφήσει. Για να μην τα έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, σημαίνει ότι δεν επείγουν και ότι εάν αύριο γράψουμε κάτι που μας αρέσει περισσότερο, θα βγάλουμε αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα και καλή επιτυχία στη συναυλία σας στη Θεσσαλονίκη.

Σκιαδαρέσες – Και εμείς ευχαριστούμε πολύ!

______________________

Η Όλγα και η Νίκη Σκιαδαρέση live στο Ολύμπιον!

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Συντελεστές
Νίκη Σκιαδαρέση (κιθάρα ακουστική, κλασσική, ηλεκτρική, φωνή) 
Όλγα Σκιαδαρέση (φωνή) 
Στάμος Σέμσης (βιόλα, μπάσο) 

Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίου: 12€

Προπώληση: Viva.gr

Ακολουθήστε τις Σκιαδαρέσες στο Instagram!

Με την υποστήριξη του Διεθνούς Φετσιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης!

AUTHOR

Αλέξανδρος Τσώνης

Εάν ήταν τραγούδι θα ήταν το «Αλλιώτικο Παιδί» της Μαρίζας Ρίζου. Ένας space cowboy που ζει στο Άμστερνταμ, αγαπά το Star Wars, την country μουσική και τις queer τέχνες.

Loading...
Deluxe: Τα πιο διάσημα μουστάκια της Γαλλίας έρχονται στο Block33!
Το νεοϋορκέζικο 425 Park Avenue ολοκληρώθηκε από τους Foster + Partners.