Skip to content

Η Σίσσυ Μακροπούλου και ο Αντώνης Ανισέγκος σολάρουν στο Μέγαρο!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Ο τίτλος της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 15 Μαρτίου 2019, ο οποίος αποτελείται από μόλις δύο γράμματα (ph), προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων piano και harp (πιάνο και άρπα). Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, τις δυνατότητες του οποίου θα εξερευνήσουν ο πιανίστας Αντώνης Ανισέγκος και η αρπίστρια Σίσσυ Μακροπούλου.

Οι δύο πολυσχιδείς Έλληνες μουσικοί, που δραστηριοποιούνται στο Βερολίνο, θα μας εισαγάγουν στους ενδιαφέροντες ήχους τους μέσα από τρία διαφορετικά στιλ.

Καταρχήν, τα δύο όργανα συστήνονται μεταξύ τους, υπό τον ήχο τσιτάτων της τζαζ και του εξπρεσιονισμού, με αφετηρία το έργο του Αντώνη Ανισέγκου «Ανάμεσα στη φλόγα και το σύννεφο». Το έργο γράφτηκε το 1990 και παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο του Μουσικού Χωριού.

Το δεύτερο στιλ είναι ο ιμπρεσιονισμός, μέσα από τους δύο βασικούς εκπροσώπους του, τον Ντεμπισί και τον Ραβέλ, οι οποίοι άλλωστε για πολλούς είναι αυτοί που όρισαν τον ήχο της άρπας. Οι «Χοροί» του Debussy για άρπα και έγχορδα (1904) και το «Introduction et Allegro» του Ravel για άρπα, φλάουτο, κλαρινέτο και κουιντέτο εγχόρδων (1907) θα παρουσιαστούν σε διασκευή για άρπα και πιάνο.

Τέλος, επί σκηνής θα εκτυλιχθεί και ένας ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, που πάντοτε αποτελεί μια πρόκληση, τόσο για τους μουσικούς όσο και για τους ακροατές.

Πρόγραμμα 

Αντώνης Ανισέγκος (1970), Ανάμεσα στη φλόγα και το σύννεφο
Claude Debussy (1862-1918), Danses sacrée et profane
Eλεύθερος αυτοσχεδιασμός
Maurice Ravel (1875-1937), Introduction et Allegro

Ο Αντώνης Ανισέγκος σπούδασε πιάνο στη Στουτγάρδη, στη Θεσσαλονίκη, στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στην Κολονία και στο Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται από το 1998 ως συνθέτης, πιανίστας και ηλεκτρονικός μουσικός (με το όνομα unu). Είναι μέλος συνόλων σύγχρονης μουσικής, ενώ στον χώρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και της μουσικής δωματίου συνεργάζεται με πολυάριθμους αξιόλογους καλλιτέχνες και σχήματα. Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, κυρίως ερμηνεύοντας έργα του 20ού και 21ου αιώνα, αλλά και κοντσέρτα του κλασικού ρεπερτορίου. Συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί από πολλά μεγάλα και μικρότερα σύνολα. Ο ίδιος συμμετέχει και σε πολλές ομάδες που πραγματοποιούν σύνθετες παραστάσεις με μουσική, χορό, video art, animation, εικαστικά κ.ά.

Η Σίσσυ Μακροπούλου σπούδασε άρπα στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ, στο Ντέτμολντ και στο Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται. Το 2007 κέρδισε το B’ Βραβείο στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Άρπας στην Ουτρέχτη. Από το 2012 είναι στενή συνεργάτιδα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου και της Deutsche Oper. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους και ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Nordwestdeutsche Sinfonietta και τη Sinfonietta Köln. Στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, όπου κάνει επίσης αξιοσημείωτη σταδιοδρομία με εξαιρετικές συνεργασίες και δισκογραφία, ακούει στο όνομα Sissi Rada.

 

Από τον όψιμο ρομαντισμό… στον 21ο αιώνα
Αντώνης Ανισέγκος – Σίσσυ Μακροπούλου: ph

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Οι Encardia ανασύρουν μελωδίες του Ιταλικού Νότου!
Valletta Street Project & Vassilis μαζί στη σκηνή του 6 d.o.g.s!