Skip to content

Συνέντευξη με τους Hamlet.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μετάφραση: Άννα Κορωνιώτη

Ήταν από μία εκείνες τις ελάχιστες  ηλιόλουστες μέρες του Νοέμβρη, όταν ανακάλυψα, στο κανάλι της  δισκογραφικής Stil Vor Talent, τη Fran και τον Oded, μέσα από το καινούργιο τους μουσικό project Hamlet. Η δισκογραφική είχε ανεβάσει στο youtube όλα τα κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Piano, ο οποίος περιέχει διασκευές από γνωστά κομμάτια της ηλεκτρονικής κυρίως μουσικής, ερμηνευμένα από την ίδια τη Fran και τον Oded να συνοδεύει την υπέροχη φωνή της παίζοντας πιάνο. Στην αρχή δυσκολεύτηκα να καταλάβω πως το αδύνατο κορίτσι με τα κόκκινα μακριά μαλλιά, είναι το ίδιο με εκείνο που τραγούδησε και έπαιξε στο βίντεο κλιπ του Hypnotized του Oliver Koletzki!

Ο δίσκος με ενθουσίασε! Η φωνή της Fran είναι τόσο απαλή και ήρεμη που δε γίνεται να μην αγαπήσεις τις ερμηνείες της, πόσο μάλλον όταν αυτές συνοδεύονται από τον αρχηγό των μουσικών οργάνων. Έτσι δεν κρατήθηκα και δε  δίστασα να της στείλω μερικές ερωτήσεις για να μάθω περισσότερα!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη γνωριμία σας. 

Ξέρω τον Oded περίπου 10 χρόνια. Γνωριστήκαμε, μέσω ενός κοινού φίλου, στο Βερολίνο. Ήξερα πάντα ότι ήταν ένας εξαιρετικός πιανίστας και όλα αυτά τα χρόνια, ακολουθούσα τα μουσικά του projects, με μεγάλη ευχαρίστηση. Αλλά το 2011, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, ως μουσικοί. Χρειαζόμασταν έναν κιθαρίστα για τους “Koletzkis” κι έτσι ο Oded ήρθε στο συγκρότημα. Περάσαμε πολύ χρόνο, ταξιδεύοντας και παίζοντας σε συναυλίες. Το 2012, ο Oded έκανε την παραγωγή για το πρώτο μου solo album “Frantastic” και συνέθεσε τα περισσότερα κομμάτια.

10646707_690837314327550_6585302446949010324_n

Ποιος είχε την ιδέα για αυτό το project;

Η ιδέα να κάνουμε cover ηλεκτρονικής μουσικής, μου ήρθε τελείως ξαφνικά, πριν από έναν χρόνο περίπου, όταν ήμασταν με τον Oded στα γενέθλια της κοπέλας του. Τον ρώτησα αν θα τον ενδιέφερε να παίξει πιάνο και για καλή μου τύχη, συμφώνησε! Το ήξερα, εξ’ αρχής, ότι θα ήταν ο καλύτερος πιανίστας γι’ αυτό το album.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των κομματιών για το Άλμπουμ “Piano”;

Διαλέξαμε τραγούδια, που μας άρεσαν και έβγαιναν καλά στο πιάνο. Για πολύ καιρό, συναντιόμασταν, μια φορά την εβδομάδα, στο σπίτι μου, πίναμε τσάι και κάναμε πρόβες. Η αλήθεια είναι ότι δοκιμάσαμε πολλά κομμάτια, αλλά μερικά από αυτά δεν ταίριαζαν πολύ σ’ αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Κάθε φορά που ένα κομμάτι εξελισσόταν σε κάτι διαφορετικό και σε κάτι καινούργιο, το ακολουθούσαμε. Στο τέλος, επιλέξαμε αυτά που μας εξέπληξαν. Αυτά ήταν τα κριτήριά μας.

Πιστεύετε ότι οι εκτελέσεις των κομματιών σας, θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από το κοινό σε σχέσει με τις original εκδοχές τους;

Νομίζω ότι δεν θα είναι ούτε πιο εύκολο, ούτε πιο δύσκολο. Οι εκτελέσεις μας είναι διαφορετικές. Σε μερικούς θα αρέσουν, σε μερικούς άλλους όχι. Εξάλλου, η μουσική είναι θέμα γούστου! Κάποιοι θέλουν την έντονη “μπασογραμμή” και τους groovy ρυθμούς, κάποιοι άλλοι το πιάνο και τα μινιμαλιστικά φωνητικά. Σ’ εμάς, όμως, αρέσουν και τα δύο!

Γιατί επιλέξατε το πιάνο, για να συνοδεύει τη φωνή σας; Έχετε σκεφτεί να συμπεριλάβετε άλλα μουσικά όργανα;

Το πιάνο ήταν πάντα το αγαπημένο μου και θαυμάζω όλους τους πιανίστες. Πραγματικά, δέκα δάχτυλα και 96 πλήκτρα, πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρνουν; Πάντα πίστευα ότι ένας πιανίστας είναι ικανός να διηγηθεί ιστορίες, με τα δάχτυλά του, την αρμονία της μουσικής του και τη δομή του κομματιού του. Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα album, όσο πιο μινιμαλιστικό γίνεται. Θέλαμε ο ήχος να είναι οικείος, οπότε το πιάνο αρκούσε. Αλλά μπορώ εύκολα να φανταστώ ένα album, το οποίο θα εμπεριέχει και κάποιο έγχορδο. Θα μου άρεσε, για παράδειγμα, το τσέλο.

10615335_677526145658667_1838936762599271549_n

Το κοινό σας θα έχει ευκαιρίες να σας απολαύσει live;

Κάναμε κάποια ωραία, μικρά live στο Βερολίνο, αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι άλλο στα πλάνα μας μέχρι και το τέλος του χρόνου. Θα συνεχίσουμε, όμως, το 2015 και θα υπάρξουν σύντομα κι άλλα Hamlet βίντεο. Σκηνοθέτησα το κλιπ του “My Head is a Jungle”, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες εβδομάδες. Το να σκηνοθετώ, άλλωστε, είναι το δεύτερο πάθος μου – εκτός από το να δουλεύω, ως ψυχολόγος, φυσικά!

O Oliver Koletzki είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα ηλεκτρονικής μουσικής όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και παγκοσμίως.Πώς είναι να συνεργάζεσαι μαζί του και πώς προέκυψε η συνεργασία σας μέσα από τους “The Koletzkis”;

Ο Oliver κι εγώ γνωριστήκαμε το 2009, όταν έψαχνε μια τραγουδίστρια για το album του “Großstadtmärchen”. Έτσι, ξεκίνησαν όλα. Μερικούς μήνες μετά την κυκλοφόρια του “Hypnotized”, ο Oliver ήθελε να δημιουργήσει τους “Koletzkis”. Με ρώτησε αν ήθελα να συμμετέχω κι εγώ, ως τραγουδίστρια. Έτσι, αρχίσαμε να παίζουμε μαζί και να κάνουμε περιοδείες. Μετά από έξι μήνες, ερωτευτήκαμε και παντρευτήκαμε, αλλά τελικά χωρίσαμε αυτό το καλοκαίρι. Αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια. Παρόλο που δεν θα γράψουμε ποτέ μαζί μουσική, είναι ένας εξαιρετικός μουσικός παραγωγός και θα δείτε πολλά ακόμα υπέροχα πράγματα από αυτόν!

Να περιμένουμε κι άλλα albums από εσάς ή είναι πολύ νωρίς να ρωτάμε για κάτι τέτοιο;

Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ακόμα Hamlet Album, ίσως και να συμπεριλάβουμε κι εκείνα τα έγχορδα που λέγαμε πριν! Υπάρχουν ακόμα πολλά τραγούδια, που μπορούν να συνδυαστούν με το πιάνο. Αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα. Μπορεί, επίσης, να επιμεληθώ περισσότερη ηλεκτρονική και arty μουσική, όπως το τελευταίο μου EP “The Totalistic Ark”, το οποίο μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν. Θα κάνω αυτό που μου λέει η καρδιά μου. Και το συγκρότημα του Oded “Nörd”, θα κυκλοφορίσει το πρώτο του άλμπουμ στις αρχές του 2015, οπότε να το περιμένετε!

______________________
*Ακούστε το νέο δίσκο των Hamlet παρακάτω!

AUTHOR

Βίβιαν Γεωργιάδου

Της αρέσει να την παινεύουν για τις μουσικές της επιλογές, προτιμά τον χειμώνα και απεχθάνεται τις τηγανητές πατάτες!

Loading...
Το «Αστικό Τοπίο» της οδου Μητροπόλεως
O James Blake διασκευάζει Gorillaz