Skip to content

Συνέντευξη με την Ελίνα Ρίζου.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Η Ελίνα Ρίζου βρίσκεται στο θέατρο BlackBox και μας συστήνει την Bitch Boxer. Τίτλος προβοκατόρικος, μιας και πίσω από το προσωπείο της «σκύλας μποξέρ» βρίσκεται η 21χρονη Chloe Jackson. Η Ελίνα, ενσαρκώνοντας την Chloe, καταφέρνει να στήσει έναν κανονικό αγώνα μποξ, να μεταδώσει την αγωνία και την ένταση και να επιβεβαιώσει την συσχέτιση του ρινγκ με το σανίδι. Η παράσταση είναι το παλμογράφημα μιας κοπέλας, που παλεύει να βρει τις αναφορές της, ενώ ο κόσμος της επαναλαμβανόμενα καταρρέει. Κινηματογραφική ερμηνεία ενός καταιγιστικού, σύγχρονου μονολόγου.

Ποια είναι η Chloe Jackson και τα 3 βασικά της χαρακτηριστικά;

Εικοσιένα ετών, πυγμάχος, ετοιμάζεται συστηματικά για τον προκριματικό αγώνα που θα την οδηγήσει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Θα είναι η πρώτη φορά, που το γυναικείο μποξ γίνεται ολυμπιακό άθλημα. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν τον αγώνα, δέχεται ένα τηλεφώνημα που της ανατρέπει κάθε δεδομένο. Η ρεαλιστική αφηγηματική γραμμή του έργου είναι η αφήγηση της προετοιμασίας του αγώνα, παρεμβάλλοντας πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις, που την έχουν σημαδέψει στο παρελθόν και εξακολουθούν να την επηρεάζουν. Εντέλει, ο αληθινός αγώνας δεν διαφέρει και πολύ από την αγώνα της ζωής της. Η Chloe χαρακτηρίζεται από πείσμα, αντιφάσεις και ρωγμές.

Ακούγοντας κανείς τον τίτλο “bitch boxer”, περιμένει να δει έναν σκληροτράχηλο χαρακτήρα, με ροπή στην εκδίκηση και την βία. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της παράστασης, ξεδιπλώνεται ένα πλάσμα με ευαισθησίες και συναισθηματικά ερωτηματικά.

Η ηρωίδα μου έχει επιλέξει να κάνει κάτι, που απαιτεί συγκρότηση, δύναμη, πειθαρχία, αλλά δεν παύει να είναι ένα κορίτσι με τραύματα και αδυναμίες στις αποσκευές της. Οι αποσκευές αυτές άλλοτε γίνονται ασήκωτες και της φράζουν τον δρόμο και άλλοτε της δίνουν ώθηση να συνεχίσει. Οι ακραίοι αρνητικοί χαρακτηρισμοί που φαντάζεται κανείς γι’ αυτήν την κοπέλα είναι απλά το πρόσχημα ευάλωτων στιγμών.

bitch boxer1FIRST

«Αξίζει να αγωνίζεται κανείς για αυτά που αγαπά», λέει η Chloe. Τι είναι αυτό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται η Ελίνα;

Αγωνίζομαι να είμαι καλά εκεί που είμαι. Θέλω να νιώθω καλά και ασφαλής εκεί που είμαι και να μην έχω την ανάγκη να φύγω. Όποτε αισθανθώ την ανάγκη της φυγής, τότε αγωνίζομαι για να πάω κάπου αλλού. Αγαπάω την φυσικότητα των πραγμάτων, δεν αντέχω την πίεση και αγωνίζομαι γι’ αυτό.

Επομένως, στο θέατρο νιώθεις στον φυσικό σου χώρο;

Είναι ό,τι πιο κοντινό είχα στο μυαλό μου, για το επάγγελμα που θα συνόδευε την καθημερινότητά μου. Θέλω στην ζωή μου να βρίσκω τις σωστές λέξεις, για να εκφράσω καθετί συγκεκριμένα, ώστε να μπορώ να αναλύσω τις ανθρώπινες σχέσεις, τους χαρακτήρες, τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές. Το θέατρο μου δίνει την ευκαιρία γιατί κάνει ακριβώς αυτό. Κάπως σαν ψυχανάλυση. Για τον ίδιο λόγο, ξεκίνησα τις σπουδές στην ψυχολογία και στην συνέχεια πέρασα στο θέατρο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον σκηνοθέτη της παράστασης Γιώργο Οικονόμου;

Ο Γιώργος με βρήκε και μου μίλησε για τον ρόλο και είχα αποφασίσει ότι θέλω να το κάνω, πριν διαβάσω το κείμενο. Με έπεισε από το πρώτο λεπτό. Συνεννοηθήκαμε πολύ γρήγορα. Είναι συγκροτημένος και ταυτόχρονα πολύ ελεύθερος άνθρωπος. Στην συνέχεια, βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την κεντρική ιδέα του κειμένου και θεώρησα τον ρόλο πρόκληση, μιας και ήταν αρκετά μακριά από μένα, λόγω μποξ. Με κέρδισαν οι αντιφάσεις του χαρακτήρα της ηρωίδας. Φοβήθηκα τον μονόλογο αλλά εν τέλει, εμπιστεύτηκα τις σκηνοθεσία του Γιώργου και πάτησα στα βήματά του.

bitch boxer7

Παρουσιάζει ομοιότητες το σανίδι με το ρινγκ;

Πολλές. Έχοντας μιλήσει και προπονηθεί με επαγγελματίες αθλητές, έχω καταλήξει σ’ αυτό το συμπέρασμα. Τα συναισθήματα ενός μποξέρ πριν τον αγώνα είναι αντικατοπτρισμοί των συναισθημάτων του ηθοποιού, πριν βγει στην σκηνή.

Προπονήθηκες κανονικά στο μποξ πριν και κατά την διάρκεια των προβών.

Δεν αρκούσε, απλά, να μάθω τις κινήσεις του μποξ. Έκανα προπονήσεις και παρακολούθησα αγώνες, για να προσεγγίσω την ψυχολογία και τη νοοτροπία των αθλητών αυτών. Ο τρόπος που κινούνται στον χώρο, που κοιτούν και που σκέφτονται τελικά, είναι κοινός.

Το καλοκαίρι βρέθηκες στην Επίδαυρο με την «Έλένη» του Ευρυπίδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά. Πώς ένιωσες τα πρώτα λεπτά επί σκηνής;

Ιδιαίτερη εμπειρία. Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, αλλά εμένα η Επίδαυρος μου φαίνεται φιλική. Το κοινό είναι τεράστιο, αλλά μέσα στο πλήθος καταφέρνεις να διακρίνεις πρόσωπα και να πάρεις και να δώσεις ενέργεια. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι ένα θέατρο που από αγκαλιά, μπορεί να γίνει αρένα. Στο χέρι του ηθοποιού είναι.

Προσμετρώντας, ήδη, θετικές συνεργασίες και συμμετοχές σε ιδιαίτερα αξιόλογες δουλειές, αγχώνεσαι περισσότερο για τις μελλοντικές σου επαγγελματικές επιλογές;

Δεν σκέφτομαι ότι πρέπει να «προσέχω» τα βήματα μου. Κάνω αυτό που μου αρέσει κάθε φορά. Ακόμη κι όταν κλείνω μια συνεργασία, για καθαρά βιοποριστικούς λόγους, πάντα βρίσκω ένα σημείο να πιαστώ και να βγάλω την θετική του πλευρά.

bitch boxer4

Πώς σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο;

Να διαβάζω και να πίνω. Όχι ταυτόχρονα (γέλια).

Τις μέρες που βρίσκεσαι στην Θεσσαλονίκη, τριγυρνώντας στην πόλη, τι σε κέρδισε περισσότερο;

Μου άρεσε η παραλία. Περπάτησα πολύ κατά μήκος της παραλίας, γιατί ζώντας στην Αθήνα, μου λείπει η εύκολη πρόσβαση στην θάλασσα από το κέντρο της πόλης. Παρατήρησα, επίσης, ότι ο κόσμος που κινείται, διασταυρώνει βλέμματα και κοιτάζεται στα μάτια. Αυτό μου φάνηκε πολύ ωραίο.

Μελλοντικά σχέδια;

Ενδέχεται να συνεχίσουμε με το “Bitch Boxer” στην Αθήνα και από τον Ιανουάριο του ‘15 θα συμμετέχω στην παράσταση «Γυναίκα και λύκος» της Έλενας Πέγκα, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου, στο θέατρο «Καρέζη».

______________________

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Bitch Boxer, της Charlotte Josephine με την Ελίνα Ρίζου
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας
Boxing Coach: Γιάννης Αΐδινιώτης
Χώρος: BlackBox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
Ημέρες και ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή στις 21:00 και την Κυριακή στις 20:00.
Μέχρι 18/12/2014
Εισιτήρια: Κανονικό 12, μειωμένο (φοιτητικό – ανέργων) 10
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310829254
Προπώληση Εισιτηρίων: στο BlackBox και στο www.viva.gr

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
Οι Active Member επιστρέφουν!
The Beater Way / Compilation