Skip to content

«Η θέληση»: Μια παράσταση για την αγάπη, τον πόλεμο και την πολυτάραχη ανθρώπινη ύπαρξη.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Είναι Τετάρτη, βράδυ πρεμιέρας. Εδώ και ώρα βρέχει δυνατά. Εγώ φτάνω βιαστικά στην πλατεία Ομόνοιας και στο Μπάγκειον για να παρακολουθήσω μια θεατρική παράσταση. Ο χώρος άκρως επιβλητικός, σε καθηλώνει με το πρώτο βλέμμα. Μπαίνοντας μέσα, βρίσκομαι σε ένα παλιό, ερειπωμένο ξενοδοχείο πολυτελείας. Οι τοίχοι είναι μισογκρεμισμένοι, τα δοκάρια έτοιμα να πέσουν, όμως ο ελάχιστος φωτισμός με οδηγεί στον πρώτο όροφο σε μια μεγάλη και λαμπρή αίθουσα, που κάποτε ίσως ήταν αίθουσα χορού. Καθισμένη ανάμεσα στο κοινό παρατηρώ τις λεπτομέρειες στην αρχιτεκτονική που προσδίδουν μια αίγλη άλλης εποχής.

Η παράσταση μόλις αρχίζει. Ταξιδεύουμε στο χρόνο και ξαφνικά μεταφερόμαστε στον Αύγουστο του 1943, στο νοσοκομείο του Άσφορντ στο Κεντ της Αγγλίας. Μέσα στο δωμάτιο που άφησε την τελευταία της πνοή η Σιμόν Βέιλ, σημαντική Γαλλίδα φιλόσοφος και ακτιβίστρια. Τη συναντάμε αδύναμη μα κι εξαιρετικά δυνατή να απευθύνεται στον Κάρλο, μοναδικό φίλο, συμπαραστάτη και νοσοκόμο της. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πλήρη διαύγεια και τον επιθανάτιο ρόγχο, οι δύο πρωταγωνιστές συνομιλούν εναλλάσσοντας ρόλους κι φέρνοντας στην επιφάνεια άτομα που καθόρισαν τον τρόπο σκέψης της ιδιαίτερης αυτής γυναίκας. Ο πιστός της ακόλουθος, άλλοτε απαντά ως μεγάλος της αδελφός κι άλλοτε παίρνει την μορφή του Έκτορα της Ιλιάδας. Ο διάλογος μεταξύ τους πότε μας συγκινεί, πότε μας τρομάζει, αλλά πάντα μας κρατά σε εγρήγορση.

Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί ο τελικός απολογισμός της πορείας της μεγάλη Γαλλίδας θεωρητικού και ακτιβίστριας και προέκυψε μετά από εκτενή έρευνα και μελέτη των κειμένων της. Πραγματεύεται τις απόψεις της Σιμόν Βέιλ πάνω σε ζητήματα που την έχουν καθορίσει, όπως το εργατικό κίνημα και ο μαρξισμός, η σημασία του ισπανικού εμφυλίου, οι συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία, η θρησκεία και η βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών για τα μειονεκτούντα άτομα.

Η Αγγελική Πασπαλιάρη και ο Δημήτρης Παπαβασιλείου, υπό την καθοδήγηση του Αργεντίνου σκηνοθέτη Σέζαρ Μπρι καταφέρνουν να ερεθίσουν ενοχλητικά τους θεατές. Μια πολύ ευρηματική σκηνοθεσία που σε συνδυασμό με την θαυμάσια μουσική δίνει πνοή σε ένα εξαιρετικό, σπονδυλωτό κείμενο. Οι ερμηνείες και των δύο ηθοποιών πραγματικά απογειώνουν τις λέξεις, δίνοντάς τους άλλη υπόσταση. Μια σύγχρονη παράσταση για την αγάπη, τον πόλεμο και την πολυτάραχη ανθρώπινη ύπαρξη. Το τελικό αποτέλεσμα συγκλονίζει.


Η Θέληση
Αποσπάσματα από τη ζωή της Σιμόν Βέιλ. Ένα έργο του Σέζαρ Μπρι.

Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Cesar Brie
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Ερμηνεύουν: Αγγελική Πασπαλιάρη, Δημήτρης Παπαβασιλείου
Διδασκαλία κίνησης: Σώζων Σγούρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Παπαδάκη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας
Artwork: Πέτρος Παράσχης
Τρέιλερ: Δημήτρης Αθανασιάδης

Πληροφορίες
Πρεμιέρα: Τετάρτη 23 Ιανουαρίου

Από 23 Ιανουαρίου έως 7 Μαρτίου
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:15

Τιμή εισιτηρίου: 12€ & 5€ (μειωμένο)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6943912100

Ξενοδοχείο Μπάγκειον
Πλατεία Ομονοίας 18 (στάση μετρό Ομόνοια)
Τηλ.: 2107222153, 2107236889
www.bageios.gr

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
«AnimaGreen»: Η 12η διοργάνωση του Animasyros σε καλεί!
Το Μπαρ Θερμαϊκός υποδέχεται το πιο γκρουβάτο party!