Skip to content
Loading...

Το θέμα της οικογένειας μέσα από πέντε μικρού μήκους ταινίες.

Οικογενειακοί δεσμοί. Αυτές οι πολύπλοκες σχέσεις που αποκτούν ακόμα περισσότερες αποχρώσεις όταν διαφορετικοί πολιτισμοί συγκρούονται ή συγκρίνονται. Αλλά στην ουσία τους, έχουν μια οικομενικότητα που ορίζεται από τον πυρήνα τους, την αγάπη. Το θέμα της οικογένειας απασχολεί το σινεμά από τις απαρχές του, και ερωτήσεις τύπου «Τι μας κρατάει χώρια;» και «Τι μας ενώνει;» μένουν με όμορφο τρόπο αναπάντητες. Παρακάτω, μια επιλογή από ταινίες μικρού μήκους από τρεις διαφορετικές ηπείρους που συζητούν το θέμα της οικογένειας με τον δικό τους τρόπο, κι εν τέλει συνομιλούν μεταξύ τους.

 

Brotherwood, 2018, Canada/Tunisia/Qatar/Sweden
της Meryam Joobeur

Ο Μοχάμεντ είναι συγκλονισμένος και καχύποτπος όταν ο μεγαλύτερος γιος του Μάλεκ επιστρέφει σπίτι από τη Συρία στην αγροτική Τυνησία με μια μυστηριώδη νεαρή γυναίκα. Οι συναισθηματικές πολυπλοκότητες μιας οικογενειακής επανένωσης και οι παλιές πληγές οδηγούν σε τραγικές συνέπειες.

Η ταινία προβλήθηκε σε περισσότερα από 160 φεστιβάλ στον κόσμο κι έλαβε 70+ διακρίσεις. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης μικρού μήκους ταινίας. 


Uno, 2017, Ισπανία
του Javier Marco

Στα ανοιχτά της θάλασσας, ένα κινητό τυλιγμένο σε πλαστική σακούλα που επιπλέει, χτυπά. Μια συγκινητική ιστορία για τους ανθρώπους και την ελπίδα.


August Sun,  2018, Αργεντινή
του Franco Volpi

Ο Χαβιέ με καταγωγή την Αργεντινή, ζει στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόσφατα επέστρεψε στην πατρίδα του στο Μπουένος Άιρες, μετά το θάνατο του πατέρα του, για να φροντίσει την αδύναμη μητέρα του, τη Μιριάμ, η οποία πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας. Πιασμένος ανάμεσα στη ζωή που έχει χτίσει προσεκτικά στο εξωτερικό με τα χρόνια και τα οικογενειακά του καθήκοντα στην πατρίδα του, ο Χαβιέ πρέπει να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές.


Ani Wa Sa, 2019, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
των Lindsay Branham & Andrew Ellis

Δύο αδέλφια που προέρχονται από μια ομάδα κυνηγών της Κεντρικής Αφρικής Zande, επιδιώκουν να προστατεύσουν το τοπικό τους δάσος από φαινομενικά αντίθετες λεωφόρους: το ένα μέσω της οικογενειακής παράδοσης και το άλλο ως μέρος μιας εθνικής ομάδας δασοφυλάκων. Αν και η σχέση τους έχει σπάσει, μια εξελιγμένη ομάδα ανταρτών που επιδιώκει να λαθραίνει και να διακινεί ελεφαντόδοντο αποτελεί αμοιβαία απειλή για τα δύο αδέργια, που χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και την άγρια φύση της πατρίδας τους για τις επόμενες γενιές.

Το Ani Wa Sa βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Garamba του Κονγκό, το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως σημείο μηδές στους πολέμους της λαθροθηρίας. Λιγότεροι από 1.200 ελέφαντες έχουν μείνει.


Upset Body, 2017, Γαλλία
της Delphine Le Courtois

Η Gabrielle είναι μια νεαρή, ανεξάρτητη γυναίκα που πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο της ζωής της. Οι απροσδόκητες ειδήσεις αλλάζουν τις προοπτικές της και την αναγκάζουν να αμφισβητηθεί.

Η ταινία προβλήθηκε σε δεκάδες φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Loading...